GyrgyiGabitracsomag01Megfelelően infrastrukturált országokba tervezett kerékpártúrákhoz szükséges felszerelésemről készítettem egy összeállítást. Ki-ki persze ruházatból vihet kevesebbet, attól függően, milyen gyakran van kedve mosni.


Általános: Ha csomagos kerékpártúrára szeretnénk indulni, akkor alapvetően talán három dologra kell figyelni: a teljesíthető, alapos túratervre, a kielégítő edzettségre és a megfelelő felszerelésre, bár az sem árt, ha nagyjából összeillik a társaság. Ezzel kezdtem a "Tanácsok többnapos túra szervezéséhez" című javaslat összeállításomat, ám részletes csomag összeállításom nem írtam le.

{reklam}


A következő megismételt bekezdés alatt megtalálható az én bőséges és kultúrkörnyezetben (Európában és nem Nepálban) bevált csomag-összeállításom:

 • Megfelelő felszerelés: Hátizsákkal nem lehet csomagos túrára indulni! Csomagos túrához csomagtartón hordott nyeregtáskára van szükség, lehetőleg vízhatlanra. Tátrai túratársaimnak jól beváltak a ponyvából (?) készült táskák, én pár éve már vízhatlan Vaude táskákkal túrázom (Mountex boltból), de ha csak átlagos táskánk van, vihetünk magunkkal a csomag letakarására alkalmas nylont. A sátor, illetve fölül a csomagokra rögzített hátizsák miatt szoktam én is. Akár a sátor miatt sem felesleges a 4*5 m-es vékony takarófólia, hiszen súlya elenyésző, viszont a sátor fölé jól jöhet egy egész napos esőben. A hivatalos verzió szerint a legoptimálisabb súlyelosztás az, ha első kerekünkre szerelve visszük a cucc kb. 1/3-1/4-ét. Esőkabát, esőnadrág alapvető, hosszú ujjúkat - nyáron - igény szerint pakoljunk be. (mikor először akartam nagyon megnyirbálni a sok cuccot, egyik hosszú ujjúmat ki is vettem a csomagból, mondván, ha hideg van, a pizsamát is magamra vehetem alul; senki nem látja.) Alsóneműből aszerint vigyünk, hogy milyen gyakran akarunk mosni. Ha hagyományos cipőben tekerünk, célszerű egy tartalékcipőt is a csomagba rakni, arra az esetre, ha a másik elázik. A pénzt nem szabad egy helyen tárolni; több helyre kell elrejteni. Gyógyszerek közül érdemes megfázásra vinni alapszereket, fájdalomcsillapítót, hasfogót, orrkenőcsöt, babakrémet, sebtapaszokat, valamint rovarcsípésre kenőcsöt és sportkrémet.

 • Természetesen csak műszakilag jól felkészített kerékpárral induljunk útnak! Én indulás előtt kb. 1-2 héttel kicentíroztatom, lecseréltetem a láncot, racsnit, fékbowdeneket, beolajoztatom, átnézetem a bringát, valamint otthon magam új külsőgumit teszek fel. A Schwalbe City Jet vastagsága miatt egy 2000 km körüli túrát simán kibír.

 • Ami a szerelőcuccokat illeti, érdemes szerintem minimum 2 belsőt vinni, szokásos kulcsokat, olajozót, egy-két tartalékküllőt, szigetelőszalagot, madzagot, láncbontót (?), küllőhúzót, törlőrongyot, foltokat kerékfoltozáshoz,...

  CSOMAGOM ÖSSZEÁLLÍTÁSA

  2-3 rövid bringanadrág

  5-6 rövid kerékpáros mez
  (nem aprózom el; ritkábban kell mosni)

  1 hosszú bringanadrág

  1-2 hosszúujjú kerékpárosmez

  5-6 alsónadrág és zokni

  1 póló

  1 bermudanadrág
  (városnézés, stb.)

  1 szabadidőruha alsó-felső

  pizsama
  (szoktam vinni, és meleg ruhaként is funkcionál alulra véve)

  2 cipő
  (egyik eső esetén tartalék)

  papucs

  2 törülköző

  1 fürdőnadrág

  1 lélegző esődzseki és
  hagyományos esőnadrág

  1 polár
  (izzadtságot elszívja és meleg)

  neszeszer, mosószappan

  napkrém, szájra ajakír

  ruhacsipesz

  gyógyszerek
  (fejfájásra, fogfájásra, megfázásra; negró..)

  kenőcs rovarcsípésre

  Richtofit Sportkrém

  konyharuha, evőeszközök, konzervnyitó
  (nem kell, ha lehúzósakat veszünk)

  Sapka, kesztyű
  (alpesi túránál)

  pár üres zacskó

  fényképező

  videókamera

  hátizsák
  (ebbe is pakolok)

  szerelőcucc: imbiszkulcskészlet, kulcsok, küllőhúzó, pumpa, 2 pótbelső, olajozó

  első-, hátsó lámpa

  kulacsok
  egyszer sikerült itthon hagynom és
  5 km-rel indulása után visszafordulni értük

  rögzítő gumipók /polip

  zsebkendő, WCpapír

  törlőrongy

  annyi ennivaló, ami elfér a végén: süti, konzerv, kevés gyümölcs

  Pezsgőtabletták (2 doboz)

  címjegyzék, jegyzetfüzet, toll

  Iratok, útlevél, nagykövetség címek

  Pénz, bankkártyák

  térképek

  meredekségdiagramok
  www.salite.ch

  sebességmérő

  utasbiztosítás (kártya)

  sátor

  polifoam, hálózsák

  bringáskesztyű

  bukósisak!

  Györgyi Gábor

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass.