Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

Hogy mit vigyünk magunkkal? Tuti recept nincs, csak néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni.Minden túra más és más, ahogyan mi bringások is többféle képpen szeretünk túrázni. Hogy mit vigyünk magunkkal? Tuti recept nincs, csak néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni.

Két dolog viszont mindenképp legyen nálunk. Ezzel sok mindent meg lehet oldani. Mobil telefon és pénz. Terepen, hegyek közt lehet, hogy jobban jársz ha a telefonod ki van kapcsolva, mert mindig a legrosszabbkor csörög. Ráadásul térerő híján a hálózatkereséssel sok energiát fogyaszt egy mobil, ha pedig lemerül, mintha ott sem lenne.

További fontos szempontok a pakolásnál:

Étkezés:

Meg akarunk-e állni enni a bringázás során, tudunk-e útközben vásárolni, ha igen, akarunk-e? Fontos kérdések. Ha tudod rájuk a választ, akkor tudod azt is, hogy mit pakolj be.

Milyen messzire mégy? Országúton, vagy terepen mégy? Milyen messze vannak egymástól vízvételi lehetőségek? Ezeket vedd figyelembe, amikor a kulacs(ok) és az ivószatyor között akarsz dönteni. Ja és mindig legyen nálad víztartalék, ne centizd ki a következő forrást, vagy kutat.

Szerelés-szerszámok:

Milyen problémákra számíthatsz? Végül is bármire! Az alábbiakban országúti és terep túrázáshoz összeállítottam egy ajánlást, ha egy napos túrára indulunk.

Amit tudni kell!! Ez az ajánlás csak rendszeresen karbantartott kerékpár esetén hasznos. Ha a bringád nem ilyen, akkor jobb ha magaddal viszel egy szervizt. Ja, hogy az lehetetlen! Szerintem is! Ezért jó rendszeres a karbantartás. Ennek ajánlása itt olvasható!

Országút:

 • kellékek defektjavításhoz: 1 pótgumi, 2 leszedő, (esetleg pár folt, ragasztó), pumpa,
 • multiszerszámkészlet, amelyben megtalálhatóak a kerékpárunk fő beállításaihoz szükséges szerszámok, így imbuszkulcsok küllőkulcs, csillagcsavarhúzó, normál csavarhúzó, láncbontó
 • zsebkés (Ritkán kell de jó ha van!)

Terep:

 • kellékek defektjavításhoz: 1 pótgumi, 2 leszedő, (esetleg pár folt, ragasztó), pumpa, esetleg
 • multiszerszámkészlet, amelyben megtalálhatóak a kerékpárunk fő beállításaihoz szükséges szerszámok, így az imbuszkulcsok, a torx kulcs, ha van ilyen csavar a bringán, küllőkulcs, csillagcsavarhúzó, normál csavarhúzó, láncbontó
 • a tereptől és időjárástól függően tartalék alkatrészek pl. fékbetét, patentszem a lánchoz
 • 50 km feletti távnál kenőanyag a lánchoz
 • zsebkés (Ritkán kell de jó ha van!)

Ruházat:

Próbálj minél könnyebb, kisebb helyen elférő kiegészít magaddal vinni:

 • széldzseki (lejtmenetben, változó időjárásban),
 • kar és láb melegítő (változó időjárásban),
 • tartalék sapka (összeizzadt sapkában nem jó tekerni),
 • tartalék száraz aláöltözet (hosszabb túrán).
 • vékony cérnakesztyű (változó időjárásban, magas hegyekben)

Általános szabály nyáron egy széldzseki bőven elég lehet, tavasszal ősszel biztos kevés lesz. Magashegyi túráknál kevés lehet egy széldzseki, még ha nyáron is.

Mibe pakoljunk:

Sarkalatos kérdés, hogy vigyünk-e hátizsákot, vagy oldjuk meg anélkül? Tény, hogy minél kevesebb cuccot cipelünk, annál szabadabb érzés lehet a bringázás. Ha viszont a kerékpáros zsebekben próbálunk elférni könnyen eshetünk abba a csapdába, hogy valamit otthon hagyunk, mert nem fér be. Ezért ha sokallod a hátizsákot én az övtáskát javaslom!