Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

elegantbigFából felni? Igen furcsán hangzik ez ma már. Pedig a 19-20. század fordulón igen gyakori volt. Ez a cikk azonban mégsem egy történeti áttekintés, mivel van egy olasz cég, amelyik a mai napig gyártja. Róla szól ez a cikk.

A fából készült felnik évtizedeken át uralták a kerékpárversenyeket. Legyen szó Tour-ról, olimpiáról vagy világbajnokságról, országúti vagy pálya bringákról, 70 éven keresztül az egyetlen elfogadott felni anyag a fa volt.

Egyeduralkodásának az egyre jobb acél és alumínium ötvözetek vetettek véget, és bár az élsportból szinte teljesen eltűnt a tradícionális anyag, a világon mégis létezik egy műhely, ahol még mindig készülnek laminált kerekek.

{reklam}

A fa abroncsok Antonio Cermenati mester keze alatt készülnek Magreglióban, Olaszországban. A fa abroncsok több éven át érlelt, szárított szlavoniai bükkfából készülnek, laminált (réteges) szerkezeti kialakítással. Az egyes rétegek epoxy ragasztóval vannak egymáshoz erősítve. Cermenati mester 60 éven keresztül tőkéletesítette az eljárást. Ezzel a fa abronccsal készült kerekek összetéveszthetetlenül szépek, kivételes rezgéscsillapítás jellemzi, mellette elég erős és ellenálló a sérüléseknek. A kézzel gyártott fa abroncsok egyedisége miatt nagyobb odafigyelést igényel a fa abroncsos kerék készítése.A legnagyobb előnye a csendes és kényelmes futás. Egy mai merev kerék a legkisebb úthibán is döccen, és Budapest környékén nem nehéz ilyet találni. Ha nem megy sokat hegyre az ember, a fékekkel sem lesz akkora gond, az országúti bringákat pedig amúgy sem jó esőben használni. Utolsó kérdés lehet még az ár - nos nem olcsóak. 200 dollár körül árulják darabját Amerikában, itthoni forgalmazójuk a Rob4bike.Ehhez igazán egy szép retro kerékpár illik, vagy egy fa bicikli. Nem vicc nézd meg a gyártó honlapját. Itt!