Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

elegantbigFából felni? Igen furcsán hangzik ez ma már. Pedig a 19-20. század fordulón igen gyakori volt. Ez a cikk azonban mégsem egy történeti áttekintés, mivel van egy olasz cég, amelyik a mai napig gyártja. Róla szól ez a cikk.

A fából készült felnik évtizedeken át uralták a kerékpárversenyeket. Legyen szó Tour-ról, olimpiáról vagy világbajnokságról, országúti vagy pálya bringákról, 70 éven keresztül az egyetlen elfogadott felni anyag a fa volt.

Egyeduralkodásának az egyre jobb acél és alumínium ötvözetek vetettek véget, és bár az élsportból szinte teljesen eltűnt a tradícionális anyag, a világon mégis létezik egy műhely, ahol még mindig készülnek laminált kerekek.

{reklam}

A fa abroncsok Antonio Cermenati mester keze alatt készülnek Magreglióban, Olaszországban. A fa abroncsok több éven át érlelt, szárított szlavoniai bükkfából készülnek, laminált (réteges) szerkezeti kialakítással. Az egyes rétegek epoxy ragasztóval vannak egymáshoz erősítve. Cermenati mester 60 éven keresztül tőkéletesítette az eljárást. Ezzel a fa abronccsal készült kerekek összetéveszthetetlenül szépek, kivételes rezgéscsillapítás jellemzi, mellette elég erős és ellenálló a sérüléseknek. A kézzel gyártott fa abroncsok egyedisége miatt nagyobb odafigyelést igényel a fa abroncsos kerék készítése.A legnagyobb előnye a csendes és kényelmes futás. Egy mai merev kerék a legkisebb úthibán is döccen, és Budapest környékén nem nehéz ilyet találni. Ha nem megy sokat hegyre az ember, a fékekkel sem lesz akkora gond, az országúti bringákat pedig amúgy sem jó esőben használni. Utolsó kérdés lehet még az ár - nos nem olcsóak. 200 dollár körül árulják darabját Amerikában, itthoni forgalmazójuk a Rob4bike.Ehhez igazán egy szép retro kerékpár illik, vagy egy fa bicikli. Nem vicc nézd meg a gyártó honlapját. Itt!