Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
Okostelefon a balszerencsés bringás védelmében
   Ha egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel.
Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
prev
next

elegantbigFából felni? Igen furcsán hangzik ez ma már. Pedig a 19-20. század fordulón igen gyakori volt. Ez a cikk azonban mégsem egy történeti áttekintés, mivel van egy olasz cég, amelyik a mai napig gyártja. Róla szól ez a cikk.

A fából készült felnik évtizedeken át uralták a kerékpárversenyeket. Legyen szó Tour-ról, olimpiáról vagy világbajnokságról, országúti vagy pálya bringákról, 70 éven keresztül az egyetlen elfogadott felni anyag a fa volt.

Egyeduralkodásának az egyre jobb acél és alumínium ötvözetek vetettek véget, és bár az élsportból szinte teljesen eltűnt a tradícionális anyag, a világon mégis létezik egy műhely, ahol még mindig készülnek laminált kerekek.

{reklam}

A fa abroncsok Antonio Cermenati mester keze alatt készülnek Magreglióban, Olaszországban. A fa abroncsok több éven át érlelt, szárított szlavoniai bükkfából készülnek, laminált (réteges) szerkezeti kialakítással. Az egyes rétegek epoxy ragasztóval vannak egymáshoz erősítve. Cermenati mester 60 éven keresztül tőkéletesítette az eljárást. Ezzel a fa abronccsal készült kerekek összetéveszthetetlenül szépek, kivételes rezgéscsillapítás jellemzi, mellette elég erős és ellenálló a sérüléseknek. A kézzel gyártott fa abroncsok egyedisége miatt nagyobb odafigyelést igényel a fa abroncsos kerék készítése.A legnagyobb előnye a csendes és kényelmes futás. Egy mai merev kerék a legkisebb úthibán is döccen, és Budapest környékén nem nehéz ilyet találni. Ha nem megy sokat hegyre az ember, a fékekkel sem lesz akkora gond, az országúti bringákat pedig amúgy sem jó esőben használni. Utolsó kérdés lehet még az ár - nos nem olcsóak. 200 dollár körül árulják darabját Amerikában, itthoni forgalmazójuk a Rob4bike.Ehhez igazán egy szép retro kerékpár illik, vagy egy fa bicikli. Nem vicc nézd meg a gyártó honlapját. Itt!