Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

 tmt250 autonom nyomkoveto 01

Szeretnéd tudni, merre hajtja a pedált nagyfiad, kedvesed, házastársad?

Szeretnéd tudni, merre hajtja a pedált nagyfiad, kedvesed, házastársad? Hol jár a tolvaj ellopott bringáddal? Nyomkövetővel bármikor láthatod okostelefonon vagy otthoni számítógépen.

Amikor, 1988-ban, a mobiltelefon és a GPS kora előtt, egyedül oda-vissza bejártam az Alpokat Budapest és Nizza között, végig a nagy hágókon, netán én voltam a túra hőse? Nem – a feleségem, aki egy szó ellenvetés nélkül bocsátott utamra, majd itthon izgult, aggódott értem, úgy, hogy csak nagyritkán hallott rólam. Azelőtt és azóta is csavargok, jócskán próbára téve idegeit. Most viszont a kedvéért beszereztem egy nyomkövetőt, hogy mindig lássa, hol vagyok éppen, hogyan haladok. Évtizedek óta cipelt kő esett le a szívéről, nagy örömmel, hálásan fogadta! Nekem is megnyugtató, hogy ha baj érne, tudja valaki, hol keressen, kerestessen.

Bizonyára sokan szabadulnának meg szívesen szorongásuktól, illetve elégítenék ki kíváncsiságukat: simán megy-e egy barát nagy túrája, az iskolások csoportos kirándulása, a tini önálló kalandozása? Eltűnt a kukoricásban a kisgyerek, elkóborolt a dédi, világgá ment a kutya? De nemcsak értük lehet aggódni, hanem a bringáért is: hoppá eltűnt – bottal üthetem a nyomát? Nem – nyomkövetővel, ha jól el van rejtve rajta, és sejtelme sincs a tolvajnak, hogy olyan könnyű utolérni, mintha vörös festéket csöpögtetne az útra.

Rövid piackutatás után a litván (vilniusi) Teltonika Networks termékénél kötöttem ki. Ez a 22 éve működő modern cég az IoT (Internet of the Things) és az M2M (Machine to Machine), azaz gépek egymás közötti távkapcsolati kommunikációjának specialistája. Önállóan fejleszt és gyárt, típusainak száma jelenleg 21, ezeket 132 országba, köztünk hazánkba exportálja, és ötven elismerő tanúsítványt gyűjtött be velük.

A termék szó a jelen esetben nemcsak a készüléket jelenti, hanem a mögötte álló szolgáltatást is, tehát vásárlásról és hozzá kapcsolódó előfizetésről van szó.

tmt250 autonom nyomkoveto 02

A TMT250 típusjelzésű autonóm személyi nyomkövető 44x43x20 milliméteres, 40 grammos fekete dobozka, észrevétlenül elfér a pótgumi kis táskájában. Vészhívó, valamint be- és kikapcsoló gombja, egyben állapotjelző lámpája a felületbe simul, akárcsak a töltés négy apró érintkezője, amelyekre mágnesesen cuppan rá az USB kábel. A víz- és ütésállóság IP67-es kategóriájú. Csak egy furat látszik, de az nem vezet belülre, ott lehet átdugni a nyakba akasztó szalag vékony zsinórját. Egyébként kapható egy kis kaloda, amely mágnessel kapaszkodik meg fémen, illetve övre fűzhető.

A rengeteg funkciót meg sem próbálom felsorolni, csak néhány példát említek. Automatikusan tudja jelezni viselője elesését. A túrázó nemcsak riaszthatja kapcsolatát egy baleset után, a vészhívó gombbal, hanem a Bluetooth-fülhallgatóról, mindjárt beszélhet is vele. Beépített mozgás- és gyorsulás-érzékelőinek köszönhetően a TMT 250 képes riasztást küldeni a szerveren keresztül mozgás elkezdődéséről vagy megállásáról. Megmozdítja valaki a bringát a bolt előtt? Már jelez is a telefon! A geofence riasztás, akkor következik be, amikor egy előre beállított területre lép be, vagy onnan ki az eszköz – ha például megmondta a szülő a gyerekének, hogy meddig mehet, azonnal megtudja, amint átlépte a "határt" az ifjú felfedező.

tmt250 autonom nyomkoveto 03

Teljes feltöltés után, a használat módjától függően, körülbelül 15 órán keresztül működik a nyomkövető, töltési ideje gyári adat szerint körülbelül két óra, de tapasztalatom szerint ennél azért hosszabb. Az eszköz saját SIM-kártyája, beállítható időközönként, a mobiltelefon-hálózaton keresztül küldi el GPS-pozícióját az értékesítő-szolgáltató Navcenter Kft. szerverére, amely tárolja az adatokat. Erre a szerverre kell telefonról vagy pc-ről csatlakozni, felhasználónévvel és jelszóval, hogy térképen lehessen látni a dobozka hollétét, illetve nyomvonalát. Nemcsak egy valaki láthatja, hanem mindenki, aki megkapta a nevet és a jelszót, tehát például több családtag – nálunk is így van.

Igaz, a telefon, a Bluetooth-fülhallgató és a bringa kormányára felpattintott GPS mellett még egy további kütyü jön újabban velem, amelynek ki kell tanulni a használatát (a kezelési útmutató 103 oldalas…), és amelynek ügyelni kell a töltésére, de ennyit szívesen vállalok hozzátartozóim nyugalmáért és saját biztonságomért.