Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

shimano r16 01 

A Shimano jelenleg 4 márkanév alatt forgalmaz hátizsákokat.

Néhány éve a Shimano kijött néhány szupi hátizsákkal. Ezek közül egyet, a Hotaka 26-ot sikerült két éve egy túra során tesztelnünk. Most ismét a kezeink közé kaparintottunk egyet...

3 stílus, 3 táska
Azt hiszem említettem már, hogy hátizsák mániás vagyok. Szerencsém volt kipróbálni egy túra során ezt a 26 literes bringás hátizsákot. Ez a táska akár bringán, akár gyalogtúrán kellemes társad lehet. A hátadra ún. levegőhálós rendszerrel „csatlakozik". Ennek szellőzése az izzadó hát és nedves póló harcában egy kissé jobb komfort fokozatot ad, mint a hagyományos hátizsákok. Katt IDE! ha meg szeretnéd nézni ezt a cikket is.

Hátizsákok a Shimano-tól

A Shimano jelenleg 4 márkanév alatt forgalmaz hátizsákokat. Egy kivételével három, egy-egy Japánban található hegyről kapta a nevét. Jogosan merülhet benned fel a kérdés:

-És a negyedik?

Úgy gondolom, ha elolvasod az alábbi sorokat, akkor azt nem kell magyarázni.

Az Unzen kifejezetten a terepkerékpárosoknak lett kifejlesztve, versenyre, egynapos túrákra ajánlják. A Hotaka család a többnapos hátizsákos túrákon lehet lehet megfelelő társad. A Rokko egy igazi egynapos hátizsák, amely mind aszfalton, mind terepen jó választás lehet. A Tokyoval a városi bringás szemezhet, mint „munkába járós” hátizsák. Közülük egy, nem egy hegyről kapta a nevét.

Mindegyik hátizsák család több űrtartalommal és színválasztékkal érhető el. Így biztosítja a Shimano, hogy mindenki megtalálhassa a számára leginkább szimpatikusabbat.

Ennyi bevezető után ismerkedjünk meg végre a tesztünk alanyával.

shimano r16 02

Shimano Rokko R16

Ezen a néven hozta ki a Shimano leguniverzálisabb hátizsákjait. Jelenleg 3 űrméretben (8-, 12-, 16-l) és négy színváltozatban (fekete, sötét farmer kék, tollbézs, sötét föld szín). Kivétel a 16 l-es (ott jelenleg nincs sötét föld színű) érhető el a boltok polcain.

shimano r16 03

Külsőségek

Az általam birtokolt, egy 16 l-es fekete színű zsák volt. Megjelenésében elegáns, felesleges sallangoktól mentes, egyszerű minden divatot kiálló forma jellemzi. Nem egy reklám tábla, hiszen a Shimano feliratokat kis méretben és nem a legszembeötlőbb helyeken jelenítették meg rajta. (Nem mintha szégyenkeznie kellene bármiért is ennek a táskának.) Így az az előnye is meg van, hogy akkor is szívesen hordom, ha a SRAM-al szerelt bringámmal tekerek.

shimano r16 04

A legnagyobb cipzár visz a táska belsejébe. Ez kialakítását tekintve rejtett, ami azt jelenti, hogy összehúzva nem látszik annak mechanikája. Mielőtt azonban elvesznénk a táska belsejében maradjunk csak kívül.

A hátizsákon középen találunk egy függőleges cipzárt, ami vízmentesen záródik. Ez egy kicsi, kb. 12X32 cm alapterületű, gyakorlatilag 0 vastagságú plüss zsebet rejt, amibe az olyan értékeinket rejthetjük, aminek árthat a karcolódás, és jó ha könnyen hozzáférhetünk (telefon, (nap)szemüveg, tájoló stb.).

shimano r16 05

shimano r16 06

Alatta, egy szintén rejtett cipzár mögött, újabb kis zseb található kulcsunknak pénztárcánknak. Kívülről ezen alakították ki a tervezők a hátsólápa elhelyezésének lehetőségét.

Ez alatt, gyakorlatilag a hátizsák alján található (csak az R16-on) az esővédő. Jó pont, hogy ez egy csattal lecsatolható. Sajnos tapasztalataim alapján nem minden gyártó gondol ennek leszerelhetőségére, pedig egy esős kaland után jó ezt külön szárítani.

shimano r16 07

A zsákon oldalt található egy-egy elasztikus hálós zseb (pl a kulacs vagy térkép tárolására), illetve egy bukósisak tartó, amely az egyik legegyszerűbb módját adja a bukó rögzítésére.

Az R16 háta, mármint az a része, amely a hátaddal találkozik úgynevezett plasztikus levegőhálós elem. Ez a gyakorlatban egy vastagabb, szellőző csatornákkal ellátott polifoam jellegű szivacsos anyagot és előtte egy hálót jelent.

shimano r16 08

A pántjai szintén ebből az anyagból vannak. A szivacson rengeteg háromszögletű lyukkal, ami szintén a jó szellőzhetőséget hivatott segíteni. A pánton található egy állítható magasságú mellheveder, ami nélkül komoly hátizsák ma már nem is létezik.

shimano r16 09

A táskán található még derék pánt is. Ezen két rejtett cipzáras zsebet alakítottak ki a tervezők. Sok apróságot képes elnyelni. Ha üresen hagyjuk és a cipzár nyitva, akkor a hálós hátfala szintén segíti a szellőzést.

Ezek után nézzünk szét a táskában.

Belsőségek

A fő cipzárt széthúzva egy hatalmas nyíláson át tekinthetünk bele a kb. 16 l-es főzsebbe. Itt található a hátul az ivózsák rekesze. Ennek külső falán két kisebb zseb, majd a nagy szinte mindent elnyelő fő rekesz.

shimano r16 10

Menet közben

Elsőre a hátizsák esővédőjét teszteltem le. Nem ez volt a terv, de így alakult. Feltekertem a Hármashatár hegyre, és mikor a gumim végre erdei talajt érzett bütykei alatt elkezdett esni. Az ott lévő pihenőhelyen kicsit vártam, de sajnos az eső komolyan gondolta. Így esővédőt a táskára szereltem. (Itt jegyezném meg, hogy az nem csak rá kell húzni, hanem rögzíteni is lehet. Így nem mozdul el!!!) Majd elindultam haza.

Az idei év legnagyobb felhőszakadását sikerült kifognom. Az úton ömlött a víz, szerintem már a csatorna fedeleken is inkább kifelé, mint befelé folyt a sáros lé. Én, úgy fél perc alatt tökéletesen bőrig áztam. A táska és a benne lévő dolgaim teljesen szárazak maradtak, pedig jó 40 percet tekertem ebben az időben.

shimano r16 11

Másodjára sikerült végre egy jó 50 km-es, majd 900 m szintemelkedéses túrát tekernem végig, egy enyhén fülledt csütörtöki délutánon. Nagyon kényelmes volt a viselete. Erőteljes izzadást csak a derék tájon tapasztaltam.

Egyetlen dolog zavart csak az R16-on. A fekete hátizsákon feketék a cipzárok kallantyúi, így megtalálásuk több időt fett igénybe, mint az más zsákjaimon megszokott. Ez azonban ne szegje a kedvét senkinek, hisz ez lehet csak az én problémám, ráadásul könnyen orvosolható. Mindenesetre ez az egyetlen apróság az, ami miatt a tetszés indexen nem kapja meg a maximális pontot.

„Most komolyan a zipp-zár színe miatt vettél le egy pontot? Te aztán tudod hasogatni azt a bizonyos szőrszálat.” - A forgalmazó megjegyzése.

A hátizsák ajánlott fogyasztói ára 24 990 Ft.

Tetszés index 4/5

Ui.: A hátizsákot megvásároltam. Remélem rengeteg túrán lesz hasznos segítőtársam.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett