Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

 kinai trail bell

Itt egy megfizethetőbb alternatíva.

Jelen sorok szerzője elkötelezett híve annak, hogy a hegyikerékpárosok az erdőben, lejtőn lefelé hangjelző készüléket, magyarosabban kolompot használjanak. Ezzel védekezve az esetleges ütközések (gyalogos, kerékpáros, vad) ellen.

Korábban már bemutattam egy hazánkban nem forgalmazott, külföldről beszerezhető igen borsos árú kütyüt, a svájci kolompot, amelyet mind a mai napig használok. Olyannyira, hogy ha nincs velem, kényelmetlenül érzem magam lejtőn lefelé.

A kolomp

Van Svájcban egy eszköz, amelynek használata ugyan nem kötelező, de ajánlott a hegyikerékpárosok számára. Ez a kolomp. Ez eredetileg egy acéllemezből hajlított, jelzőeszköz volt. Főleg a szabadban háló állatok nyakába kötötték, hogy hangjával összetartsa a falkát. A kolompot a főtehén (a „főkolompos") hordja a nyakán; a többi tehén őt követi a zaj hallatán. Olvass TOVÁBB!

kolomp02

Nem rég, egy kínai webshopban megtaláltuk ennek „ócsósított” változatát. Rövid nyomozás után kiderült, hogy ez a termék kísértetiesen hasonlít az amerikai Timber Mountain Bike Bell-re (Minő meglepő!), amely már számos ajánlást és díjat begyűjtött. (Mtbr, Singletrack, Bikeradar, Mtbnews, stb.)

Mivel hatalmas költségkerettel rendelkezünk, úgy döntöttünk bemutatjuk számotokra ennek a hasznos segédeszköznek kínai változatát.

kinai trail bell 2

Az eredeti és a kínai változat

A csengő -szemben az amerikai változattal- több színben beszerezhető. Egy gumi bilincsel (akarom mondani O-gyűrűvel) könnyen és stabilan a kormányra szerelhető. A szerkezet maga két fő részből áll egyhorgos műanyag szárból (ez rögzül a kormányra), az ebben található szabályzó karból (ezzel állítható a csengő hangereje), egy a szár végén elhelyezkedő fém részből (ez maga a csengő), valamint egy, a szárról állítható nyelvből (ez veri a csengőt).

kinai trail bell

Teszt csengő a bringán

Miután kb. 2 másodperc alatt felszereltük, azonnal kitekertünk a közeli hegyekbe egy próba körre. Viszonyítási alapként a svájci kolompom szolgált. A csengő tökéletesen működik, igen messziről hallható a hangja. Mi gyakorlatilag csak a leghalkabb verzióban használtuk, mivel a többi már a kerékpáros számára is idegesítő volt. Ellentétben a kolompom hangjával.

Összességében, ez egy jól kinéző, jól hallható olcsó alternatívája a svájci kolompomnak.

Tetszés index 3/5

Azért kapott csak hármast, ez az amúgy jó kis kütyü, mivel nem igazán sikerült kihasználni a hangerő állításának lehetőségét. Mint fentebb említettem, csak a leghalkabb fokozatban volt elviselhető a hangja. Tanultabb kollégám szerint ezen könnyű segíteni megfelelő mennyiségű szigetelő szalag, megfelelő helyen történő elhelyezésével. Ebbe most ne menjünk bele...

Az eredeti Timber Mountain Bike Bell videóit nézve és hallgatva úgy tűnik annak hangjával nincs ilyen probléma. Tudjátok, attól, hogy valami úgy néz ki, még nem (biztos, hogy) az!

Sajnos hazai forgalmazóról nem tudok. Ellenben állatfigurás dudák hegyekben állnak itthon. Tény, hogy cukik és egy rétegnek könnyen eladható, de hasznossága megkérdőjelezhető.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett