Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

schwalbe docblue01

De miért blue? Mert fehér!

Teszteltünk már több defekt gátlót, így örömmel próbáltuk ki a Schwalbe által gyártott (Nem is ő gyártja! Jól van, na!) Doc Blue néven futó folyadékot. A defekt gátlót a Stan's NoTubes gyártja, ami az egyik legelismertebb cég, amely ilyen lötyik készítésével foglalkozik.

Slime defekt mentesítő rendszerét mutatjuk be.
A Slime már régi motoros, hiszen a gyártócég 1989-ben alakult. Jelenleg 36 országba exportálják terméküket, beszállítói a kerékpár-, a motorkerékpár- és az autóiparnak is.

OKO defekt gátló folyadékok
A most bemutatott termék OKO névre hallgat. Ez az egyik legrégebbi cég, aki ilyen termékeket gyárt. Ráadásul a traktortól a katonai autókig számos célcsoportnak fejlesztettek defektgátló folyadékot. Jelenleg ők a NATO beszállítói is.

A Doc Blue az eddig teszteltekkel ellentétben két dologra is alkalmas. Egyrészt belsőbe töltve véd a szúrásos defektek ellen. A Schwalbe honlapján a beszédes „Nagy defektek esetén nem használható (szakadás,vágás).” szöveg olvasható, ami sajnos nem tartalmaz érdemi infót. Mit jelent náluk a nagy? Ami nekem kicsi, az nekik már nagy? Jobb ha ezeket az adatokat nevesítik, akarom mondani számosítják.

Ennyi kesergés után elárulom, hogy mire jó még a cucc. Hagyományos külsőket belső nélküli használatra alakít át. Persze ehhez kell még egy-két dolog. (Erről nem is írok többet, mivel nem hiszem hogy túrakerékpáros téma.)

schwalbe docblue02

A terméket kibontva a dobozban két dolgot találunk. Van benne egy adag (60 ml) folyadék, ami egy MTB/Trekking -, vagy két országúti kerékre elegendő. Valamint egy ügyes kis kütyü, amivel mind az autó –, mind a Presta szelep szeleptűje kicsavarható. (Itt jegyezném meg, hogy a Presta szelepek nem minden belsőnél szerelhetők szét. Én, a Schwalbe és Continental belsőknél találkoztam eddig csak ezzel a lehetőséggel.)

Mivel az új bringámban autószelepes belső van, így a vásárolt két Prestás belsőbe a lakásban kényelmesen bele tudtam tölteni a defekt gátló folyadékot. A művelet pofon egyszerű volt és semmi piszokkal nem járt. Még mielőtt valaki megkérdezné, autószelepes tömlőkkel is működik, de nekem az összes bringámon Prestás van, így ezen is cseréltem.

schwalbe docblue03

A defekt gátló folyadék egyébként fehér színű nagyon jól terülő anyag. Benne nem is igazán lehet elsőre a szilárd részeket elkülöníteni. Azonban egy szövetre csöppentve a folyadék gyorsan elszivárgott és sikerült előcsalnom azt, ami valami nagyon apró, de egymáshoz jól tapadó gumiszerű fehér anyag.

schwalbe docblue04

A technikai leírás szerint 5-7 hónapig nyújt védelmet (egy szezon) és utána gumi filmréteggé alakul át, ahogy elpárolog a folyadék. Ezután bármikor megújítható, egy újabb adag tömlőbe töltésével.

Tapasztalataim alapján az eddig használtak közül, ez volt a legfolyósabb anyag. Ami jó, mivel a kerék forgás közben szinte egyáltalán nem üt. (Az általam eddig használ típusoknál bizony nagyon érezhető volt a kerék egyenetlen járása.) Ráadásul lényegesen nem, csak 60 g-mal növeli meg a kerék tömegét. Viszont minden szezon után meg kell újítani. Eddigi benyomásaim a cuccal kellemesek, ezt már szívesen beletöltöm az extra könnyű belsőimbe is.

Tetszés index: 4/5
Sajnos a nagy defekt ellen nem véd kifejezést nem tudom értelmezni. Kinek, mi a nagy? Viszonyítás kérdése. 5-öst akkor kapna, ha nem csak egy szezonon át védene.

A forgalmazó megjegyzése:
A defekt mérete valóban nincs leírva a Schwalbe oldalán (hiba!), illetve komolyabban körülírva, viszont felcsattantunk a beszállító honlapjára, ott 6.5 mm-es lehetséges sérülésről írnak, melyet még el tud tömíteni.

Megnéztük a Youtube-t is, ott is sikeresen tömítenek nagyobb defekteket, 100-as szögek okozta sérüléseket.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett