Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

schwalbe marathond00

Az eredeti, minden túragumi őse.

A Schwalbe mindig is híres volt túra gumijaikról. Így nagyon nem lepődtünk meg, hogy a hazai forgalmazó megkeresett minket, hogy csináljunk róla egy tartós tesztet. Persze igent mondtunk rá, de kitaláltunk valamit. Hogy mit, azt a cikk végén elolvashatod, előbb azonban ismerjük meg ezt a külsőt.

schwalbe marathondijak 2019

A gumi számos díjat nyert az évek során.

A Schwalbe Marathon a gyár kínálatában lévő gumik között mind Németországban, mind hazánkban az egyik legnépszerűbb, legjobban fogyó külső. Számos kerék mérethez (16”-28”) kapható több szélességben. Legtöbb változatban természetesen 28” (700)-as kerékméret kategóriában érhető el.

Az összes típusban GreenGuard defekt védelem van, ami 3 mm vastag rugalmas gumiréteget jelent a futófelület alatt. Ez újrahasznosított anyagból készül, ami fontos a környezettudatos lelkemnek. (Pláne, ha ez nem jár extra energia felhasználásával. Erről infóm sajnos nincs.)

schwalbe marathond02

A gumi oldalfalán egy extra gumiréteg található, amely egyrészt védelmet nyújt a vágások ellen, másrészt a felmálházott bringa súlytöbbletét is könnyebben viseli. Az oldal fal kapott egy úgynevezett „Anti-Aging” kialakítást is, amely segíti megelőzni az oldalfal repedését, amit a nem megfelelő (értsd: alacsony) nyomáson történő használat eredményezhet. Mivel országúti használatra tervezett külső, így nem hiányzik róla a fényvisszaverő szalag sem.

A külső kialakítása olyan, hogy használható pedelec kerékpárokra (E-25). Egyes típusait viszont megvásárolhatja az érdeklődő speed pedelec bringákhoz (E-50) is, amelynek fejlesztésénél a tartósan 50 km/h sebességgel való közlekedést is figyelembe vették. Megfelel az ECE-R75 szabványnak. (Nem kamu, bele van ütve a gumi falába a terhelés és sebesség index: „28B” a szám a maximális terhelhetőséget (28=100 kg), a betű a maximális sebességet (B= 50 km/h) jelenit, amelyre a gyártó garanciát is vállal.

A külső ajánlott fogyasztói ára: 9900 Ft,

A tartós teszt (hamarosan...)

Úgy gondoltuk ezt most nem mi végezzük el. Az egyik lelkes világjáró cikkírónk Puskás -Pusi- Zoltán. Pusi jelenleg már a nyári kalandjára, a közép-ázsiai 2000 km-es túrájára készül. Társaival bringával átkelnek Tien San és a Pamír hegyláncain.  (Bővebb infó ITT).

schwalbe marathond01

Zoli nagyon szereti ezt a gumit, több túráján is ezt használta. Június elején felkészítő túrái után (kb 1500 km) elmondja addigi tapasztalatait, megnézzük mennyire viselte meg ez a külsőket. Augusztusban pedig, a túra után megnézzük mit is produkált a külső élesben a világ végén.