Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

cube 2019 product launch.b1
Meglepetések standard kerékpár és ruházat fronton

cube 2019 product launch.b1

Tegnapi cikkemet folytatva, a mai napon szemezgetek nektek az érkező kerékpárkínálat hibridhajtás nélküli modelljeiből, valamint zárszóként kikacsintunk a Cube kiegészítők, azon belül is a ruházati kínálat irányába. (Holnap pedig beváltom ígéretemet: pedelec fronton olvashattok meglepő és talán elgondolkodtató dolgokat. Is.) Ugorjunk hát bele, mint Greg Callaghan a tömegbe, az EWS bajnokságon!

cube 2019 product launch.b2

Reflektorban a legkedvesebb újdonságok

Elkényeztette az újságírókat a gyártó, olyan vaskos tudásbázist toltak ránk az újdonságok kapcsán, ami vetekszik akár a kínálatuk méretével is. Ebből kiemelte a Fényes Tizenkettőt, amiből 11-et az alábbiakban csodálhattok meg, de sebtiben. (A tizenkettedik, AERIUM versenygépet a cikk hossza miatt mellőzöm, az más kategória/téma.)


cube 2019 product launch.b2acid

Az ACID vázat 2019-re átdolgozták a mérnökök, költséghatékony műremekként fog visszatérni, belső kábelvezetéssel, 27.5” és 29” kerékméretet fogadó, reaktívabbra de még kényelmes hobbistának megfelelő geometriával. Az ACID Eagle kiadás pedig 1000 EUR alatt adja az 1x12-es SRAM Eagle rendszer előnyeit, egy jól mozgó alap RockShox Recon telóval pedig majd áthidalja a túra enyhébb döccenőit. (Akinek kellően erős a lába, az a hazai, viszonylag homogén terepen sokat nyerhet az 1x12-es rendszerekkel – de ez egy külön cikk lenne, minden esetre figyeljetek oda, hogy az igényt szolgálja a technika, ne fordítva. Dász iszt ziher!)

Íme a NUROAD gravel bringa, akár 40mm széles gumit is fogad, ami remek méret a komfort és az off-road tapadás csúcsrajáratásához!
Cube NUROAD WS 2019

A NUROAD viszonylag friss házasítás, amivel a gravel ágat vette célba a Cube. A kényelmesebb Attain országúti vonalát ötvözte a Cross Race fejlesztési tapasztalataival és alkotott egy cyclocross-országúti mixet, ami napi haladós használatra, sportolásra és túrázásra is bevethető, merev, azonban kényelmes vázrendszert adott, sárvédő és csomagtartó felfogatási pontokkal. A friss-ropogós NUROAD WS kiadás a „Women Series”, tehát a női vásárlókra finomhangolt újdonság lesz. (Hölgyek, súgok: akik tartanak valamiért a montizástól, de azért piszkálja a fantáziájukat a vadon, a gyengéd terep, azonnal ezt nézzék meg. Tudjátok országúton is használni minimális kompromisszummal, amiért cserébe az országútitokkal szemben nyugodtan elgurulhattok egy olyan erdei ösvényen is, ahol pl. gyalogszerrel sem tartanátok bokaficamtól vagy lezuhanástól. Dásziszt zérsőn!)


cube 2019 product launch.b2kathmandu

A régi túragép klasszisokat gyártó nagyöregek jutottak eszembe, mikor a Kathmandu SL kiadás elém tárult. A vázba integrált csomagtartóval és a változó falvastagságú csövekből készített férfi/női modell szó szerint képes lenne kimenni a világból. Ott és annyira könnyített, amennyire ez lehetséges, a merevség és a csomagtartó terhelhetősége pedig a csúcson – utóbbi konkrétan 20%-kal merevebbnek bizonyult a méréseken, mint a „felcsavarozható” kellékverziók. És senki nem lepődik meg, hogy trekking bicajon az első teló bizony levegős RockShox (egy zárható Paragon Gold Air, 65mm rugóúttal – dásziszt ein unikum).


cube 2019 product launch.b2travel

Túráztassalak még titeket? :) Itt egy végtelenül puritán, még könnyebb, luxuskivitelű és közel gondozásmentes kiadás, a Travel SLT. Gates szíjhajtással, excenteres középcsapággyal, 11-sebességes Alfine agyváltóval és agydinamóval felszerelve fog érkezni a férfiak/nők örömére. Városi suhanás, vidéki kirándulás aszfalton és földutakon – itt fogjátok magatokat kényelemben érezni ezzel a modellel. A luxus és kényelem tortáján a hab az angol Brooks cég Cambium kiegészítőinek alkalmazása. (Dász iszt unikum - nohmál!)


cube 2019 product launch.b2crossrace

Egyik személyes kedvencem, a CROSS RACE C:62 SLT kiadás következik. Váltórendszernek a Shimano elektronikus Ultegra Di2 2x11 sebességes remekét kapta meg, természetesen Ultegra tárcsafékekkel. A design és színvilág: retro és szexi, ha engem kérdeztek. Figyeljétek meg, hogy a fékcsöveket belül, a fejcsőnél vezetik be, így nem kellett az oldalfalak erősítésével foglalkozni (tehát könnyebb lett) és ráadásul letisztultabb, szebb, vázhoz dörzsölődéstől mentes megoldást hoztak létre. A C:62 karbon (igen, 62% karbonszál-tartalommal) pazar vázanyag, 1100 gramm körül mérhető ezen modell váza. Szinte betegesen sovány. :) Fura, hogy mégsem ez a tesztgyőztes csődör, hanem a tesó, a CROSS RACE C:62 SL (T nélkül). Az nem a technikai csúcs, hanem a racionalitás csúcsa. (Na jó, ide akkor is bevágok egy CROSS RACE montázst a teremből!) (Dász iszt vundersőn!)

cube 2019 product launch.b2crossrace2
Íme a CROSS RACE család, hátul a csúcs SLT és a tesztgyőztes SL-lel, amivel a Cube maga mögé utasította a hamburgi prémiumgyártó Stevenst is


cube 2019 product launch.b2youth

Fiatalok előre: a REACTION család mindig is az ambiciózus hobbisták és a versenyzők célcsoportjának szolgált megoldásokkal. A REACTION 240 SL kiadás balról, egy merev villás alternatíva (Figyelem:
elérhető ez is a szürke-narancs REACTION 240 TM kiadásban – szintén tuningolva, ott első teleszkóppal!) a 24” kerékméretet igénylő gyerkőcöknek, akik között már lehet, hogy megtaláljuk a sportág lelkes jövőbeli művelőit. Ha pedig kinőtte és megérdemli, a REACTION C:62 Youth kiadás jobbról az, ami a fa alá kerüljön ajándéknak. Prémium karbon váz, 1x12-es Sram NX Eagle rendszer, Magura fékek, Manitou teleszkóp, Answer kerékszett (kismókusoknak 27.5”, nagymókusoknak 29”). Még brutálisabb csodagyerekeknek pedig megjegyzem, az össztelós Cube Stereo 140 Youth is elérhető kiadásban. (Hálló junge!)

Összteleszkópos kényeztetés


cube 2019 product launch.b2ams stereo12
Baloldalon a tuningolt trail-maratonista AMS C:68 TM kiadás, jobbra pedig a költséghatékony trailben-járó STEREO 120 TM – a két mindenre elszánt 29er fully

Az AMS és STEREO 120 családok a hegyi maratonok és trail túrák mindenevő vadállatait rejtik. Természetesen mindkettő azért kerül említésre, mert a „TM” kiadásuk látott napvilágot. Kemények, izgágák, merevek (különösen a C:68 karbonból készült AMS), magyar viszonyokban tökéletes fegyverek, de a környező országok XC maratonjaira is joggal lehet velük ambíciónk. (Dász iszt fántásztis!)

Az AMS 100 C:68 TM esetében a sziklaszilárd vázat primőr Fox Factory teleszkóp és rugóstag teljesíti ki, az itt szokásosnak mondható, 30mm széles felnikkel, Sram karbon hajtóművel és Eagle váltással, valamint trailre specializált XT fékrendszerrel. A váz talán legszebb részlete a négy rejtett forgáspont, pazar összképet alkot az egész, megkoronázva a kormányról vezérelhető nyeregcsővel. A STEREO 120 magyarországi viszonylatban egy tökéletes mindenes volt és marad is az. Ezzel a rugóúttal ha nem is vakon lehet belevágni bármilyen csapásba a hegyeinken, de megfelelő technikával és odafigyeléssel egy olyan összteleszkópos bringára tehetünk szert, ami hobbisport felhasználáson túlmutatva, akár az aktív hegyi versenyzés kezdeti szakaszát is bőven le tudja fedni, így hosszú időre tervezhettek vele, különösképpen ezen felspécizett STEREO 120 TM kiadással.


cube 2019 product launch.b2stereo15 two15
Éljenek a királyok! Az enduro világbajnokságon remekelő STEREO 150 Action Team kiadás mellett a downhillre szánt TWO15 SL kiadás látható – előbbi C:68 alapú karbon-alu, utóbbi HPA alumínium vázszerkezettel

A STEREO 150 megszületése főként a gyári enduro csapat ír versenyzőjének, Gregory Callaghannek köszönhető. Tavaly eljátszotta, hogy váltott a 27.5” kerekű STEREO 160-ról egy civil STEREO 140 29erre és remekelt vele. Tapasztalatai alapján a tervezőmérnökökkel új váz-koncepciót alkottak, ahol mindent bevetettek, hogy akár a mászós szakaszokon, akár pedig az ereszkedéseken hatékony pedálozást, fürge irányíthatóságot és brutálisan jó úttartást tudjanak elérni. Bármelyik STEREO 150 modellel élmény lesz a versenyzés, a hobbistának pedig semmi nem szab majd határt. A Race kiadása Shimano-Fox összeállítással, az TM és Action Team verziói pedig Sram-Fox párossal konfiguráltak. A „fekete bárány” az egyébként szinte teljesen fekete SL kiadás, ahol Sram-RockShox kombinációt álmodtak meg hozzá. A típustól függően C:62 vagy C:68 karbon a fő háromszög alapanyaga, mindkettő igen komoly aduász. (Dász iszt monszter!)

A STEREO 150 egyébiránt a másik személyes kedvencem az itt felsoroltak között, az egyes kiadások között bár vájtfülűség lehet a válogatás, de nem csak az árcímke alapján javasolt megtenni, hanem a vázanyag és felszerelés (és annak szervizelhetősége) tekintetében is. Kivéve persze, ha intézi a szponzor. :)


cube 2019 product launch.b5 copy
Előttünk a HANNZ 190 SL downhill masina, a maga aranyos „kis” RockShox Boxxer teleszkópjával

A TWO15, mint 29er gép (kisebb méreteibe itt is 27.5” kerék került) a HANNZ 190-nel kettesben adják a Cube downhill ágazatát. Itt az egyszerűség a tartósságot szolgálja, a kialakítás azonban nem megy a kezelhetőség rovására. (Dász iszt sztárk!)

Nagysebességű túránk itt véget ér a Cube 2019. évi standard kerékpárjainak szemezgetésével. Számtalan apróbb újdonság, említésre méltó részlet és modell (például különösen női MTB területen remek
színvilágot felvonultató kiadások) maradt még – őket, ahogy korábban említettem, javaslom, hogy kereskedői hálózat segítségével, célorientáltan tekintsétek meg, informáljátok le. Vagy kérdezzetek kommentben, tőlünk.

Nincs egy göncöd, amit felvegyél?

 cube 2019 product launch.b3

Ma még kukkantsunk bele az öltözékek világába. Ruha, cipő, bukó, hátizsák – mindez pár sorban (percben). Azoknak mindenképpen javaslom ezt a szekciót, akik komolyabb Cube gépezetben gondolkodnak, ugyanis akárhonnan nézzük – a márkahűség optikája gyönyörködtet. Különösen, ha nem csak szép, de jó termékeket is kapunk. És a Cube-nak e tekintetben sem lesz oka panaszra. A Cube a kiegészítői terén egy ügyes húzást vetett be. Saját termékcsaládokat indított, mint például az országúti profi ruházatok piacára szánt Ryke-ot, így nem csak azoknak tudja szolgáltatni a maga minőségét, akik Cube kerékpárokkal tekernek, hanem szélesebb szegmens is felveheti „büntetlenül”.

Jelenleg zokni-nadrág-felső-szélmellény-dzseki fronton mutattak ultrakönnyű, kevésbé tapadós anyagú ruházati kellékeket, a piaci árfekvést tekintve teljesen korrektül, belépéshez enyhén alulárazva. A sportruházat mellett utcai ruhadarabok is kerültek elő szép számban, de sajnos most nem divatmagazinként vagyunk jelen, így nem részletezem, nehogy elunjátok. Cipőit elnézve a inkább a minimumra szorítkoztak, alapvetően eséllyel találhatunk igényeinknek megfelelőt, de ne várjunk el all-int. (Érdekel valakit 2020-as újdonság? Beszéltem a termékmenedzserrel arról, hogy mikor várhatunk vízlepergető bevonatos modellt. Az egyenes válasz szerint téli modellt nem terveznek jelenleg, viszont úton van egy tavaszi/őszi surranó, ahol bevezetnek némi víztaszítást. Aki találkozott már vízmosásokkal vagy tartós esőszitálással, szerintem értékelni fogja.)

cube 2019 product launch.b4

Annál érdekesebb, amit sisak fronton hoznak. Az MTB DH/Enduro vonalon másik gyártóval közös gyermeket hoztak fel. (Ismerős a 100% márkanév, ugye? Bizony, ők a partnerek.) Teszt nélkül, simán felpróbálva azt mondom, remek modellnek tűnnek. Illeszkedés, tömeg, állíthatóság tekintetében általánosságban kijelenthető, hogy mindenképp megérdemlik a figyelmet. A gyártási technológia révén pedig a legjobb minőségű széleket és általános kivitelezést láthattunk. Végezetül a hátizsákok jöttek, melyből a fenti montázs egy érdekes darabot illusztrál: ő egy pedelec-hátizsák. Az ott benne egy pótakku. Mögötte egyébként egy protektor található, nehogy a tulajdonos hátába installálódjon egy zakó után az áramtartály. :) A lehajtott felén pedig az „butagyerek-egyszeregy”, elsősegély-nyújtási teendők vannak felszitázva. Erre ismét azt kell mondanom: a srácok komolyan átgondolták a tervezésen, hogy milyen praktikumot lehet még kihozni egy hátizsákból. Nemde?

 Cube AIM 2019

Minden jónak vége szakad egyszer, mai utunk véget ért. Remélem, legalább feleannyira élveztétek, mint én, mai búcsúzónak pedig fogadjátok el a "szürke kis AIM" paletta várható armadáját (az ACID széria háttérvokalistáival). Tudom, kezdő modell, de ugye jó rájuk nézni? Bravúros - nekem különösen a skinwall (barna oldalfalú) gumis jön be. Holnapi zárásnak jönnek a pedelecek és a bringa kiegészítőiből egy rövid körkép. Jó étvágyat az ebédhez!


Ha a CUBExpo bevezető cikkére vagy kíváncsi:  itt találod az első részt
Ha pedig a pedelecek és bringakiegészítők érdekelnek: erre leled a 3. részt