Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
prev
next

steps e7000 01

A Shimano új e-bike piaci szegmenst céloz meg az új E7000 MTB alkatrészekkel.

A csúcskategóriás motor technológia már elérhető a SHIMANO STEPS E7000 alkatrészcsaládban új váltókapcsolókkal, meghajtó egységgel, kijelzővel és okostelefonos beállítás lehetőségével.

A Shimano tegnap leplezte le az új E-Bike alkatrészcsaládot a palettáján. A SHIMANO STEPS E7000 azért készült, hogy még több inspirációt és 25 km/h-ig tartó rásegítést adjon a mountain bike felhasználóknak, hogy újabb-és újabb helyeket fedezhessenek fel.

Míg a csúcskategóriás E8000 rendszer az agresszív, sok meredek mászással tarkított nehéz terepen segít igazán, addig az új E7000 leginkább a hobbi MTB felhasználókat célozza egyénre szabhatóságával és könnyű kezelhetőségével.

Kezelő egység

A kormányváltók a SHIMANO E7000 rendszerben két egységből állnak. A bal oldali kapcsoló egységen a rásegítés fokozatát állíthatjuk (Off, Eco, Trail, Boost és séta funkció), a szimmetrikus jobb oldali kapcsolón pedig a megfelelő sebesség fokozatot választhatjuk ki (Di2/mechanikus). A terepkerékpáros igényeknek megfelelve a bal oldali kapcsoló egység egy hasznos kis részlettel lett gazdagabb, melynek köszönhetően egy igazán letisztult kormány megjelenés érhető el, ide ugyanis a Shimano új I-Spec EV rendszerű nyeregszár állító karja is felszerelhető, mellyel a legtöbb piacon kapható dropper kompatibilis.

steps e7000 02

A gombok nyomásérzete is változott, mely könnyed kapcsolást, mégis határozott visszajelzést biztosít, mely akár vastagabb téli kesztyűben is jól érzékelhető.

Információs kijelző

Minden adat, ami a motor egységből, az akkumulátorból és a SHIMANO Di2 rendszerből érkezik megjeleníthető az új SC-E7000 konzolos egységen. A jól látható kijelző minden fontos információról tájékoztatja a kerékpárost a rásegítés fokozatától, az aktuális sebességen át az akku állapotáról és - a Di2 rendszer esetében - az aktuális fokozatról egyaránt.

Az új SHIMANO STEPS vezeték nélküli funkcióval ráadásul 3. gyártótól származó egységekre - mint például a GPS egység, vagy egy okostelefon - is kivetíthető minden adat. Ehhez csupán az új, minimalista EW-EN100 központi egységre van szükség.

steps e7000 03

Akik pedig a valóban minimalista designt kedvelik a kormányon, azok magában is használhatják az EW-EN100-as egységet, ami LED fényekkel jelzi az akku állapotát és a rásegítés fokozatát, sőt, mivel az egységen ez nyomógombokkal változtatható, így a felhasználó akár mellőzheti is a bal oldali kapcsolót.

Motor egység technológia

A rásegítés egy erőteljes és reszponzív 60Nm-es motorból érkezik akkor és olyan erővel, amire éppen szükség van. Az egyénre szabhatóság is lehetséges attól függően, hogy a maximális gyorsulás, vagy a leghosszabb akku idő elérése a cél. Válasszuk kis egyszerűen az Explorer, Dynamic, vagy Custom beállításokat az E-TUBE RIDE telefonos applikációban és a rendszer ennek megfelelően fog működni.

steps e7000 04

Ehhez hasonlóan az E7000 rendszer rendelkezik a nagytestvér (E8000) többi hasznos tulajdonságával is. 500 watt maximális (250w nominális) teljesítményt képes leadni, mely dinamikusan reagálva gyorsít 25km/h sebességig attól függően, épp mekkora nyomatékra van szükség. Az egység megjelenése kellemes, mérete elég kompakt, így keskenyebb Q-faktorral használható, mindemellett a legkönnyebb MTB felhasználásra tervezett E-Bike motoregység. Az igazán különleges dolog benne azonban a természetes, reszponzív rásegítés, mely mindig az aktuális pedálozási stílust követi.

Rásegítés módjai

A motor három különböző rásegítési móddal használható, melyek a körülményeknek megfelelően különböző mértékű segítséget biztosítanak. Az Eco mód biztosítja a legkisebb segítséget, egyúttal legkevesebb energia felhasználást. A Trail mód egyensúlyt kínál az akku felhasználás és hatékony rásegítés között, míg a Boost mód igazán erőteljes gyorsítást és gyors reakciókat kínál 25 km/h tempóig. Ezen módok karakterisztikája külön-külön állítható Explorer, Dynamic és Custom beállításokkal, melyet a felhasználó egyszerűen az E-TUBE RIDE mobiltelefonos applikációval tud személyre szabni.

Mindegy, milyen beállítást alkalmazunk, a nyomaték szenzornak köszönhetően igazán ösztönös és erőteljesen reakciót kapunk a pedálozási energiánkra. Ez teszi a SHIMANO STEPS rendszerrel szerelt bringát egy könnyedén, kényelmesen tekerhető dinamikus kerékpárrá. Még akkor is, ha a rásegítési sebességhatár felett, vagy kikapcsolt állapotban haladunk vele, hiszen minimális az egység alap ellenállása, így a tekerés ilyenkor is könnyed és kényelmes.

Természetes kerékpáros érzés

Az elektronika jelenléte természetesen nem csak a motorban, de a váltásban is fellelhető. Az E8000-hez hasonlóan a SHIMANO E7000 család is együtt működik a Di2 meghajtással, amivel egy komplex Shimano rendszert képez és természetes kerékpáros élményt biztosít.

steps e7000 01

Míg némely e-MTB motor szélesebb lábtartást követel a kerékpárostól, a SHIMANO STEPS E-Bike egy természetesebb és hatékonyabb pozíciót biztosít a keskeny motor egységnek köszönhetően, így a tipikus MTB Q-faktorral (a pedálok közötti távolság) rendelkezik. Nem utolsó sorban a kompakt méretekkel a vázgyártók számára is egyszerűbb könnyen kezelhető vázakat tervezni. Az ilyen és hasonló bringás dolgokra való odafigyelés teszi különlegessé a SHIMANO STEPS-et.