Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

zefalairprofil01 01

Bemutatkozik a PRO Mini Compact és a Zefal Travel pumpa.

Hát akkor pumpáljunk! Legalábbis egy nap nagy pumpálást rendeztünk a Bringadoki műhelyében, hogy fényt derítsünk eme két pumpa tulajdonságaira.

PRO Mini Compact

Ez a pumpa a hagyományos mini pumpa elveit követve készült. Stabil műanyag házba épített szerkezet. Magát a házat nem lehet szétszerelni. A pumpa nyele nem fordítható „T” alakúvá. Mind autós, mind presta szelephez használható, csak a pumpa fejét kell megfordítani. Légnyomás mérővel nem rendelkezik. 22,5 / 53,5 cm hosszával kis méretűnek számít. Egy utas, azaz csak a pumpa összenyomására fúj levegőt. Egy fújással számításaim szerint kb. 61 cm3 levegőt présel ki magából.

pro minicompact 02

Természetesen a hozzá adott adapterrel a vázra, a kulacstartó alá könnyen felszerelhető. Érdekessége az un. „Magnet Lock System” amely gyakorlatilag egy mágneses zár, amely a pumpát összecsukva tartja és nem engedi szétnyílni menet közben bárhogy is ráz az út.

Ára: 3 690 Ft

Zefal Air Profil FC01

A pumpa 20/39,5 cm-es hosszával az előzőnél is kisebb, viszont egy fújásra kb 84 cm3 levegőt juttat a belsőbe. Műanyag házzal és alumínium belsővel rendelkező teleszkópos kivitel, amely az illesztéseknél alig nyeklik, ami jó hír, mivel így nagyon kevés levegőt enged ki ezeken a helyeken. A pumpa szétszedhető ezáltal a dugattyú kenése is könnyen megoldható, amellyel a pumpa élettartama és a dugattyú légzáróképessége növelhető.

zefal airprofil 01 02

A fején lévő műanyag kupakot lepattintva, egy gumi tömlőt húzhatunk elő, amelynek végét a belsőnk szelepére lehet csavarni. Így a pumpánk rugalmasan csatlakozik a tömlőnkhöz. Ez két dolog miatt jó, egyrészt könnyebb, kényelmesebb így pumpálni, másrészt minimálisra csökkentettük annak az esélyét, hogy a szelepet eltörjük.

A tömlő végén található alumínium adaptert két állásos, így mind az autó, mind a presta szeleppel könnyen megbirkózik. Ez a megoldás lényegesen egyszerűbb és elegánsabb megoldás, mint a pumpafej szétszerelése és belsőségeinek forgatása.

Ára: 6690 Ft

Használat közben

Akkor pumpáljunk. A műhelyben kerítettem egy 26”-os kereket, amelyet 3 bar nyomásra kellett felfújni. Ez egy műhely pumpával kb. 24 fújással érhető el.

A PRO Mini Compactal, ez 190-200 fújással sikerült. A végén már komolyabb erővel kellett összepréselni. Pompás mellizom fejlesztő gyakorlat. Maga a pumpálás rettentő kényelmetlen, - egyik kezeddel fogod a szelepet és a pumpa fejét, a másikkal meg „digicselsz” – ami ebben a kategóriában megszokott.

pro minicompact 03

A Zefal üdvöskéjével lényegesen kényelmesebb pumpálni. Ráadásul 150-160 fújás elegendő volt a 3 bar eléréséhez. A szelep választó adapter használata is kényelmes. Tény, hogy annak a szelepre csavarása több időbe telik, mint az előzőnek a megoldása, de a pumpa és a szelep közé beiktatott gumitömlő rugalmasságra és a korábban említett kényelem megéri a plusz időt.

zefalairprofil01 01

Összegezve

A PRO Mini Compact hozza azt, amit az ember egy ilyen pumpától elvár. Kicsi, könnyen magunkkal vihetjük, akár a mez hátsó zsebében. Egy igazi szükség megoldás menet közbeni szerelésekhez. Cserébe kényelmetlen. Viszont a mágneses zár üde és ötletes színfolt.

pro minicompact 04

Tetszés index: 3/5

A Zefal Air Profil FC01 egy tulajdonságát kivéve minden paraméterében felül múlja az előzőt. Kisebb, kényelmesebb a használata, hamarabb fel lehet vele fújni a gumit. De gramm mániákusok figyelem: ez bizony nehezebb! 116 gramm, még a PRO csak 99 gramm. (Tudom ez megmosolyogtató, de van akinek ez is számít.) A plusz súlyért cserébe a ház egy része fémből van, ami a hosszabb élettartam, és a precízebb illesztések biztos jele. Tény, hogy forintálisan az előzőnek a duplája, de úgy érzem nyújt annyit, ha nem többet, mint amennyivel többe kerül.

zefalairprofil01 03

Tetszés index 4/5. Ha lenne benne nyomásmérő, nem is sajnálnám tőle az 5 pontot.

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett