Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

kolomp01

A nagy sebességgel suhanó terepkerékpáros többé már nem néma.

Van Svájcban egy eszköz, amelynek használata ugyan nem kötelező, de ajánlott a hegyikerékpárosok számára. Ez a kolomp. Ez eredetileg egy acéllemezből hajlított, jelzőeszköz volt. Főleg a szabadban háló állatok nyakába kötötték, hogy hangjával összetartsa a falkát. A kolompot a főtehén (a „főkolompos") hordja a nyakán; a többi tehén őt követi a zaj hallatán.

A mi kolompunk azonban egész más. A 20 Forintosnál alig nagyobb lekicsinyített mása a fentebb említett eredetinek, amelyet a kerékpár kormányára rakhatsz fel tépőzárral. A szíjához tartozik egy mágneses rész is, amelyet a kolomphoz érintve hozzáragad ahhoz, illetve annak nyelvéhez elnémítva a szerkezetet.

kolomp02

Ilyen hosszúra nyúlt bevezető után már sokatokban felmerülhet a kérdés, hogy ok, de mire jó, és mit keres ez az írás egy kerékpáros oldalon?

A válasz: Kolompolni! Nem is akárhogy. Az út egyenetlenségei szólaltatja meg. Minél rázósabb az út, illetve minél gyorsabban mégy annál jobban szól. A hangja figyelemfelkeltő, de nem zavaró a természetben. Remekül felhívja rád a turisták figyelmét és ezáltal csökkenthető az erdőbeli kerékpáros és gyalogos ütközések valószínűsége.

Én már 2 éve használom és nagyon szeretem. Hangja menet közben nem kergeti őrületbe a használóját sem. Igazán akkor vettem észre milyen jó is az, amikor egyszer otthon maradt és túrám során egy egynyomos túristaúton lejtőztem (teljesen legálisan..). Nélküle nem éreztem azt a biztonságot, melyet a használata nyújtott. Úgy gondolom hasznos kiegészítő lenne minden terepbringásnak, mivel a turistákkal való balesetek száma minimalizálható lenne, és mivel jól hallható a nagy sebességgel és némán suhanó kerékpáros többé már nem lenne néma és nem ijesztené meg -még véletlenül sem- a gyalogos erdőjárókat.

kolomp03

A kolomp természetesen hazánkban nem kapható, de Svájcból több színben és mintával rendelhető. Viszont ha meglátod az árát ne kapj szívinfarktust. (Le sem merem írni, inkább nézd meg a weboldalukon: www.swisstrailbell.ch) Az ötlet jó, de valami alternatív beszerzési forrást kell keresni...