Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

bflampa001

Teszteltünk az idei évi kínálatból néhány típust.

Látni és látszani! - mondja a bölcs mondás. Most, mikor egyre hamarabb sötétedik, vagy túráink során ködös, borongós idő is előfordulhat elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk ezzel a témakörrel. Nagyon örültünk, amikor a BikeFun Kft-től befutott néhány lámpa tesztelésre.

A kapott lámpák egytől egyig a forgalmazó saját márkás termékei és elemes/akkumulátoros kivitelűek.

Pixie szett
Ez a készlet egy fehér és egy piros lámpát tartalmaz. Elektronikája 2 ledet működtet, amihez az energiát 2 CR2032-es elem (tartozék) adja. A burkolata szilikon gumi, ami megvédi a belsejét a fröccsenő vízzel szemben. 2 funkciós, villogó és folyamatos fényű üzemmódban képes világítani. Szerszám nélkül 2 mp alatt felszerelhető a kerékpárra.

Elsősorban lakot területen belüli használatra alkalmas, ahol a láthatóságunkat tökéletesen biztosítja. (Látni szerencsés esetben, a közvilágítás segítségével fogunk.) Sötétebb helyeken folyamatos üzemmódba váltva - szemünket kímélve - akár láthatunk is vele gyök kettővel haladva.

bflampa01

Szeretjük mert kicsi, kevés helyet foglal a kormányon vagy a hátizsákban. Jelen cikk írója több éve használja városi/kiegészítő világításnak az ilyen típusú lámpákat. Ára igen barátságos, mivel csak 1590 Ft. (2016) A lámpa külön első és hátsó lámpaként is megvásárolható Pixie F és R néven. Áruk 790 Ft (2016)

Tetszés index: 3/5

Knob szett
Ezek a lámpák is elsősorban a látszódást szolgálják, de mivel tud többet az előbbihez képest kétszer olyan drága szett? Háromszor olyan jól néz ki! Ok ez nem egy jó indok, meg elég szubjektív is (de igaz!). Szóval alumínium házas, a gumitömítésekkel ellátott test garantálja, hogy ne csak a fröccsenő víz ellen legyen védett.

bflampa02

2 db CR2032-es elem szolgáltatja az energiát annak az 1 lednek, ami villogó, vagy folyamatos üzemmódban tud világítani. (Ez az egy led vagy fényesebb, vagy a lencse jobb minőségű az előbbinél, mindenesetre fényerőben tudja azt, mint a Pixie.)

bflampa03

Felszerelése a kerékpárra pofonegyszerű, kapcsolgatása ez előzőnél könnyebb. A rögzítő pántok is masszívabbak, kevésbé sérülékenyek. Az elemet ez a szett is tartalmazza. Azok cseréje ennél egyszerűbb, mint a Pixie szettnél. Kár, hogy csak fekete színben kapható. Ára 2990 Ft (2016) Szerintem megéri, ha elsősorban csak látszani akarsz! A Knob hátsólámpaként is megvásárolható, ára 1690 Ft (2016)

Tetszés index: 4/5

Ray szett
Ez a két lámpa integrált Li-Ion akkumulátorral rendelkezik, amit USB kábel (tartozék) segítségével lehet tölteni. A lámpák belsőségét műanyag burkolat rejti el a kíváncsi szemek elől. Vízállósága IPX3 szabványnak megfelelő, ami jól hangzik, de sajnos csak a függőlegestől eltérő 60 fokos beesési szögig véd a vízcseppektől.

Az első lámpa 1 db leddel rendelkezik, amelynek fényereje a katalógus szerint 70 lumen. 3 funkciós, 2 erősségben folyamatos és egy villogó funkció van bele programozva. Az aksi lemerülését a bekapcsológomb mögött piros fény jelzi. Töltés alatt a gomb kéken világít, majd ha teljesen feltöltött (kb. 5 óra kell neki) kikapcsol a fény.

bflampa04

A hátsóban 2 db led található, három funkcióban, egy folyamatos és két villogó üzemmódban tud működni. Ennek lemerülését is piros fény jelzi, viszont a töltést, vagy a feltöltött állapotra semmi sem utal.

Kerékpárra szerelhetőségük természetesen nem igényel szerszámot.

bflampa05

A lámpa bekapcsoló gombja mögötti vörös fény jelzi, hogy lemerülőben van.

Az első lámpa fénye sötétben nagyon erős, a kibocsájtott fény - hála a lencsének - nem kör alakú, hanem trapéz. Ezzel így jól beállított lámpa esetén tényleg oda világít ahova kell és nem a szembejövőt vakítja. A közlekedés kényelmes vele. Ezt a lámpatípust már érdemes túrán is használni. Akár aszfalton, akár terepen. A lámpa fényét a legerősebb fokozatban 3 órán át őrizte meg saját mérésünk alapján.Ára 8990 Ft (2016)

Ray külön első, illetve hátsólámpa ként is megvásárolható Ray F és R néven. Áruk 5590 és 3290 Ft

Tetszés index: 4/5

Handy
Ez gyakorlatilag egy kerékpáros lámpaként is használható zseblámpa. A lámpa alumínium házzal rendelkezik, amiben 1 db fehér led ontja a fényt. 3 db AAA méretű elemmel (nem tartozék) működik. 2 funkciós, folyamatos és villogó fényt tud kibocsájtani.

Érdekessége, hogy fényét zoomolni lehet. A zoomal koncentrálódik a fény erősség egy kisebb területre, így messzebbre látni, de bringázás során ennek sok gyakorlati hasznát nem láttam, mivel olyan kicsi a megvilágított terület, hogy amellett nem kellemes kerékpározni. Zoom nélkül viszonylag nagy területet, de nem túl nagy távolságra világít.

bflampa06

Este a helyzetjelző lámpánál többet ér, de hosszú éjszakai menethez nem ajánlom, inkább csak településen belüli használatra. Mint említettem ez inkább zseblámpa, ami a táborozás alatt jól jöhet. Ára: 3590 Ft (2016)

Tetszés index: 2/5

Platinum
Ez a lámpa a BikeFun kínálatában a fényerő csúcsát kínálja. 2200 Lumen fényerőt 2 db led biztosítja, amit egy vízálló alumínium házba szereltek be. Az akkumulátor külső egység (6 cellás 6600 mAh-s Li-Ion), amelyet gumiborítása tesz vízhatlanná. A könnyű bringára szerelhetőséget egy cordura anyagú akku tartó segíti.

bflampa07

A lámpa 5 funkciós. Van villogó üzemmód, amit a narancssárga gomb üzemeltet, illetve 4 erősségben folyamatos üzemmód (10%, 40%, 70% és 100% fényerő).

A lámpát egy gyönyörű mágneskapcsos dobozzal kapod (karácsonyi ajándéknak is jó igényes kivitelezése miatt), benne lézervágott szivaccsal kibélelve találod meg a szett tartalmát. Külön piros pont a magyar nyelvű használati utasítás.

bflampa08

A doboz tartalma:

  • Lámpa
  • Akkumulátor
  • Töltő
  • 2 gumigyűrü a felfogatáshoz
  • fejlámpává alakító tartó
  • használati utasítás

A lámpa fényereje NAGY! Tökéletes választás (lenne, ha törvény szerint lehetne) éjszakai terepkerékpározáshoz. Tesztelésem során a 40%-os fényerő is elegendő volt kerekezésre, még az egynyomos utakon is, a 100%-os kapacitás gyakorlatilag nappalt varázsolt az éjszakából. A lámpa fényképe kör alakú, jó lenne ha a lencse csiszolásával, vagy a felső részére szerelhető terelőlemezzel ezen változtatni lehetne, mert a szemből közlekedőt vakítja.

bflampa09

Mintha a Rövidzárlat c. filmből az 5-ös számú robot fejét látnánk

Saját mérésem alapján a 40%-os üzemmód alatt majd 8 órát világít. Az alacsony töltöttséget szintén kijelzi a végleges lemerülés előtt kb. 45 perccel.

A villogó üzemmód használatát nem javaslom, mert a stroboszkóp üzemmód még közvilágítás mellett is zavaró volt számomra (olyan erős a villódzó fény).

bflampa10

A fejlámpává alakító szett jó ötlet, de a pántját cseréljétek ki egy gumisra, mert ez az öntapadós nem a legszerencsésebb megoldás.

Összességében egy nagyon jó lámpát kapunk a pénzünkért, ami minden igényt kielégíthet.

Tetszés index 4/5

A lámpákat a BikeFun Kft forgalmazza. Több termék és bővebb infók ITT!