Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
prev
next

bflakat00BikeFun lakatok bemutatója.

Nálunk eddig még nem jártak lakatok, ez az első alkalom, hogy ezzel foglalkozunk. Most 4 lakatot fogunk bemutatni a BikeFun kínálatból.

Coad-Guard
Ez a lakat egy 10 mm vastag sodrony lakat, amely számzáras, így tökéletes választás lehet azoknak, akik folyamatosan elhagyják a kulcsukat. A lakat 360 g súlyú, a hozzá járó kerékpárra szerelhető tartóval 450 g. Hossza 150 cm, amivel kényelmesen, akár a kerékkel együtt rögzíthetjük a kerékpárunkat.

A nyitást 4 forgatható számtárcsa teszi lehetővé, amelyet saját magunk programozhatunk be. A tárcsák forgatása közben a lakaton sem más hangot, sem érezhető lazulást nem érezni ha a helyes számot elértük. A lakat programozásához sajnos csak angol nyelvű leírás van, de szerencsére a mellékelt ábra alapján viszonylag könnyen rá lehet jönni.

BFLakat02

Az acélsodrony vékonysága miatt csodákat ne várjatok tőle, mivel viszonylag gyorsan elvágható, de ha látóközelben hagyjátok a bringát a fagyizó mellett, akkor elégséges lehet. Ez egyébkén a BikeFun katalógusa is jelzi, mivel az 1-9-ig terjedő biztonsági szintjükön (1-es a leggyengébb) 3 szintre rangsorolták. Ára 1 890 Ft (2016)

Tetszés index: 2/5

Defender
Nem, ez nem a híres autó típus, hanem egy lakat neve, amelyik 18 és 25 mm átmérőjű vastagságban vásárolhatsz meg. A vastagabb súlya 870 g. Vázra szerelhető tartóval sajnos nem rendelkezik, de én kényelmesen a derekam köré csatoltam. (Most lehet, hogy páran felszisszennek darázsderekam miatt :D)

BFLakat03

A lakathoz 3 kulcs jár, amelyek közül az egyik világít, így este könnyebben megtalálod a kulcslyukat. A kulcs egyébként szemből nézve hajlított profilú, ami igen merevvé teszi. (Kicsi az esélye, hogy elhajlítod nyitás közben.) Viszont ez sajnos azzal a hátránnyal jár, hogy a kulcs csak egyféleképp illeszthető a kulcslyukba.

BFLakat01

A zár előtt egy porvédő található, amely a lakat elején lévő tárcsával nyitható. Mi ezt nem igazán kedveltük, mert lényegi védelmet nem nyújt, de a nyitást körülményesebbé teszi.

BFLakat04

A Defender 7-es biztonsági szintű lakat a BikeFun palettáján. Az átlátszó műanyag burkolat mutatja az acél sodrony fonását, illetve az egyes szálak vastagságát. Ennek a lakatnak az elvágása már tovább tart néhány másodpercnél. Jó választás lehet egy túra során is lezárni szeretett lovunkat, míg a környék látnivalóit gyalogosan fedezzük fel (persze nem Budapesten). Ára 3 890 Ft (18 mm-es) és 4 390 Ft (25 mm-es) (2016)

Tetszés index: 3/5

Miután megnéztük az alap, illetve a közepes biztonsági szintű lakatokat, térjünk át a nehézfiúkra! A nehéz szó szerint értendő, de ez nem baj, hiszen minél biztonságosabb egy lakat, annál több, annál keményebb anyagból van, ez meg sajnos jelentős súllyal jár.

Shield 2
Ez a lakat a Defender zárszerkezetét tartalmazza, így arról, illetve a hozzáadott kulcsokról itt már nem szólok. (Azért az előbbi kulcsát bele próbáltam ebbe. Örömmel tapasztaltam, hogy nem nyitja, így bízhatunk benne, hogy van jó pár kombinációs lehetőség a zárnál, nem úgy mint néhány gyanúsan olcsó lakatnál...)

A zárat egyébként 120 cm hosszú 10 mm átmérőjű láncszemek fogják körbe, amelyek erős szövet borítást kaptak, hogy a váz fényezése ne sérülhessen.

BFLakat05

A lakat súlya 2510 g, amit már akár magunkra, akár a bringára akasztunk meg fogunk érezni. Cserébe viszont biztonságos. Ezt már csak speciális vágóeszközzel lehet - és nem néhány másodperc alatt - elvágni. A BikeFun értékelése is tükrözi ezt, hiszen a maximális 9-es szinten hirdeti.

Jó választás lehet városi ingázóknak, bringával munkába járóknak, mivel ezzel lakatolva a bringád valószínű ott fog várni órák múlva is ahol hagytad. Sokszor látom, hogy a lakatot nem is viszi magával a tulaj, hanem ott hagyja, ahol a bringájával parkolni szokott. Ez pedig egy jó megoldás, a nagy súly ellen. Ára 7 790 Ft (2016)

Tetszés index: 4/5

X-Safe
Ez a BikeFun lakatkínálatában a zászlóshajó. Viszonylag kis méretűre összehajtható edzett acéllapokból áll, amelyeken műanyagborítás figyel, a vázad festésének megóvása érdekében. A súlya tartóval együtt 710 g, ami lényegesen barátibb, mint a lánc/lakat kombó.

BFLakat06

A zárszerkezete az előbbiektől különbözik sokkal szimpatikusabb, mivel a kulcs behelyezése mindkét irányból lehetséges.

BFLakat07

A lakat 70 cm hosszú, így a váz és az egyik kerék szintén zárható. Sokkal könnyebb vele lakatolni, mint az „U" lakatokkal, ami mindenképpen e felé billenti a mérleg nyelvét, ha a kettő között vacilálunk.

BFLakat08

BFLakat09

Az X-Safe fekete és zöld színben kapható, ára 13 990 Ft (2016)

Tetszés index: 5/5

Egyéb infók a forgalmazó oldalán. Katt IDE!