Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
Cateye vezetékes kilométeróra teszt
  Az Enduro és a Velo 9 tesztje
prev
next

LidlTekerjen át az őszbe! Azaz indul az újabb Lidl roham a kerékpárosok kegyeiért.A bicós Facebook csoportokat újra elárasztják ezen akció megosztásai és az alájuk tartozó fightolások is kezdetét veszik.

Bejegyzésemben pontot szeretnék tenni annak a nagy kérdésnek a végére, hogy vásároljunk-e ilyen termékeket? Mivel több éve használok lidlis, sportáruházi és márkás termékeket a saját tapasztalataimat fogom megosztani elsősorban a kedves olvasóval.

lidl2

Nem fizetett reklám

Női / férfi softshell kerékpáros dzseki

Egy bajom van vele, nem engedi át a nedvességet, azaz nem szellőzik rendesen. A leírásában szerepel, hogy kellemesen melegen tart, ez igaz is, a probléma akkor kezdődik mikor aktív tekerésünk közben megállunk. Hogy érthető legyen a probléma, gondoljunk arra mikor a nagy melegben aktívan tekertünk, a menetszél elegendő volt, hogy az izzadságunknak nyoma se legyen, a döbbenet akkor jött mikor megálltunk. A szabadon lévő tesztrészeinket, kezünket, lábunkat elöntötte a víz. A léghűtés megszűnt, de a testünket nem igazán érdekli, hogy megálltunk, ontja tovább az izzadságot. Na ez az amit ez az öltözik fel fog fogni és kis izzadság gyöngyök formájában a kar részeknél tárolni, vagy a háton, ahol nem érintkezik közvetlenül az alsóbb öltözékkel. Tehát hiába engedte át az alsóbb réteg, ha itt megakad a folyamat, és újra mozgásba kerülve törölközőként kénytelen felszívni az addig összegyűlt cseppeket, ami véget is vet száraz ruházatunknak. Ez alulról kap egy kis hideget és máris fázni fogunk.

Kinek ajánlom?

Aki maximum 1-2 órát teker benne egyszerre megállás nélkül, és utána van hol megszárítani a következő alkalomra. A hosszabb táv sem kizárt vele, de ekkor találjuk el jól mit és mennyi mindent veszünk alá (na ez igazából lehetetlen), illetve lightosan tekerjünk, hogy ne izzadjunk annyira, tehát gyök2 tempóra valóban megfelelhet hosszabb távra is. Nekem télen is sok volt, inkább több vékonyabb réteget vettem fel és rá egy szellőzőnyílásos széldzsekit.

Férfi funkcionális sportfelső / sportnadrág

Inkább nevezzük aláöltözőnek. A probléma ezzel is az előbbi, csupán azért nem annyira zavaró, mert nadrágnál szorosan illeszkedik felette maga a nadrág ami jobban szigetel, tehát nem éri így közvetlenül hideg. Mikor levesszük a felsőbb réteget, nadrágot, ne csodálkozzunk vizes egy hosszabb tempósabb tekerés után, következő használatra meg kell szárítani, ezt munkába járásnál vegyük előtte figyelembe.

Kinek ajánlom?

Télire szükséges egy ilyen, hosszabb távra is beválik, de ha azt hisszük, hogy fölé majd pl. egy Northwaves ruházat megoldást jelent tévedünk, sajnos tapasztalat. A funkcióját ellátja tehát, de mire végzünk egy edzéssel a végén ne felejtsük el kicsavarni belőle a vizet.

Női / férfi esőkabát

Ilyenem még egyáltalán nem volt, egy Decathlonos széldzsekit használtam még télen is amint írtam. Azonban ahhoz képest, hogy széldzseki volt elég szeles volt néha :D Egy ilyet venni fogok, mert sajnos volt jó pár részem elázásban. Ami tetszik benne: kapucni, esőkabátként talán valóban szélálló, hosszított hátrész (lehetne hosszabb), állítható ujjszegély és a képek alapján alul össze is lehet húzni. Ami nem tetszik benne, hogy nincs rajta szellőzőrész, ezeknél úgy szokták megoldani, hogy esőben azok zárhatók, de ennyiért itt ilyet adnak.

Kerékpáros kesztyű

A rövid ujjú Crivitessel meg vagyok elégedve, ami rövid és nem géles azt nem ajánlom egyikből sem, a Bikefun Wavet meg még úgy sem (foszlik). Hosszúból 3 Decathlonosom is van, annyira rájöttem, hogy ami pont passzol az utcára jó, de kerékpározásra nem biztos, érdemesebb 0,5, vagy akár 1 számmal nagyobbat venni, mert kicsit csúszik előre az ujjunk a kormányt fogva és szorítani fog az ujjhegynél. Ami valóban szélálló volt és jól szigetelt az pont kicsi kerékpározáshoz. Egy másiknak jó a mérete, de nem szélálló, a harmadik elég gyengus, de fel tudom venni az előbbire, ezt a kombót akartam kiváltani télen egy Bikefun Winterrel, de nem lett jobb a helyzet :( Ebből a 4-ből 3 téli, mert ősszel a legnagyobb ellenség a hideg szél, és nem olyan melegek azok sem hogy melegünk legyen benne. Visszatérve a Lidlis kesztyűre múltkor próbálgattam, de vagy elszabták őket, vagy gnóm kezem van, mert nem találtam kényelmeset, vagy a hüvelykujjnál szorított, vagy 2 centivel hosszabb volt az ujjuk. De aztán elkapkodták, upsz :O Azoknak ajánlom, akik felpróbálták és jó, illetve nem télre, hosszabb távra szeles időbe szánják.

Női / férfi kerékpáros nadrág

Egy ilyet direkt melóba járásra vettem, azzal a gondolattal, hogy 2×30 perc tekerést kibír és nem a drága márkás cuccot koptatom. Majdnem bejött, amit én annó vettem annak a térdénél volt szélálló bélés, ami jobb mint a semmi a Northwavesemhez képest (vegyetek inkább térdvédőt hozzá). Na ez semmi nedvességet nem tudott átengedni szerintem, mert levettem, és hagyján az aláöltöző vizes, azt leveszem még a lábam is vízcseppekkel volt teli. Rugalmassága sem valami jó, nagyobb méretet vettem, mert a kisebb kicsi volt, de még így is érezni kicsit visszahúzza a lábam.

Kinek ajánlom?

Rövid távra, ne siess benne, őszre aláöltöző nélkül. Ez az a ruhadarab amin egyáltalán nem érdemes spórolni, ég és föld a különbség, persze boltba elmegy, de oda meg külön minek? Szóval megéri a sokszorosát a márkás cucc, a Northwave Force-al semmi bajom nem volt +30 fokban sem :D.

Női / férfi kerékpáros felső

Ez az a termék amit szívből ajánlok, remek ár/érték arányú, de csak nyárra. Amint felveszel rá valamit, szivacsként fogja felszívni az izzadságot, főleg ha egy másik Crivites terméket veszel fölé. A profi mezhez képest még annyi a hátránya, hogy nem olyan passzos, de biztos nem ez fogja megakadályozni, hogy egy versenyen ne az élbolyba kerülj.

Női/férfi kerékpáros rövidnadrág

Ez is kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik, de azért itt már el kell döntenünk pár dolgot. Ez annak aki sokat teker, kb. évi 10 000 kilométert (aminek kb. felét ebben teszi meg), egy szezon alatt elmehet, mert az üleprészből ennyi idő alatt palacsinta lesz, de a fényvisszaverő felület is hamar kopásnak indul, tök felesleges rá, csak csúnya lesz később, amiért aztán lecseréljük :D. Persze egy háromnegyedest venni fogok, mert a teljesen hosszú még sok ősszel nappalra, de a rövid kevés, még egy kompressziós szárat szoktam felvenni ha kicsit fázna a lábam, ilyenkor még az is elég és hasznos is. Igaz nyárra feketét ne vegyetek, égeti a lábat benne a nap :)

Kerékpárponyva

Ezt szerintem nagyon nem lehet elrontani :) Én gyakran használom a bicót, nem poros helyen tárolom, így ezzel nem fogok vacakolni. Aki nagyon félti a vonaton a csodamasináját, az vigyen magával ilyet és húzogassa rá, arra is jó lehet :D

Kerékpáros szerszámtáska készlet

Ebből 2 fajta szokott lenni, a hosszabb, ami lekonyulva fog kinézni ha felteszed, tehát nem úgy mint a képen. Űrtartalomra persze megéri, de ha ki is tömöd, különben vándorolni fog benne a cucc, mivel nem rekeszes. A kisebb, keményebb verzió, amit pont pár hete öltem meg, mert a zár része mint kiderült nem szereti a sarazást. A javítószett amit adnak hozzá, abban nem bízok, ideiglenesen talán elmegy, de hogy nem úgy tűnik mint ami vulkanizálódik, az biztos (amint víz éri akkor meg kuka, tedd mindenképpen nejlonba). A szerszámkészlet amit adnak hozzá a vicc kategóriája, pont kéznél volt, és gondoltam ezzel kicserélem a kulacstartóm, hát nem sikerült, mint oly sok más sem vele, olyan furák a méretek rajta, hiába megy bele a csavarba nem tökéletesen illeszkedik, egy hajszálnyit kisebb, ha jobban meg van húzva valami ez csak elnyalná a csavarfejet. Ezek tükrében ajánlom a szettet, mert ha csak a táska kellene és nem sarazol, akkor megéri.

LED-es kerékpárlámpa-készlet

Ha jól tudom akkus, de ez most nincs a leírásban, viszont a hasonló szlovák az. Na ezt pont őszre nem ajánlom, fröccsenő víz ellen biztos véd, de hogy az esőtől nem, az is. Előbb-utóbb beázik. Egyébként a konstrukció masszívnak tűnik. Ilyen értelemben a Hervisest és arra hajazókat nem ajánlom, terepen szétrázkódik. Kivéve a Cateye, akksi elemmel tökéletes, igaz csak a hátsó többe került mint ez az egész szett.

Küllőfényvisszaverő

Ez nagyon hasznos, de a figyelmét felhívom mindenkinek, hogy csak kiegészítőként teheti fel, a prizmát nem helyettesíti sajnos. A KRESZ még mindig lemaradásban van a gyakorlattól.

Viszkoelasztikus nyereghuzat

De "szép" neve van :D Inkább másik nyerget vegyen aki ilyenben gondolkodik, vagy szokja meg a jelenlegijét. Én is úgy éreztem az új montinál a nyerget mintha fapad lenne, le is cseréltem trekking nyeregre, ami nagyon kényelmes, de montizásra tényleg monti nyereg kell, arra is rájöttem, így visszatettem kb. 1 év után, és láss csodát megszokta a fenekem, 300 feletti távot is mentem vele egyszerre. Egy előítéletem van ezzel kapcsolatban, hogy elcsúszik mert annyira nem lehet fixen rögzíteni. De én már csak ilyen előítéletes vagyok.

Pumpa

Egy igazi megváltás egy műhelypumpa, egy akciósan 4000 forintos Herviseset használok, le sem merem írni miket használtam előtte :) Annyi érdekessége van, hogy ha 5-öt lassan belefújok, nem ér annyit mint ha kettőt villámgyorsan. Ez gondolom az olcsósággal jár, így aki tizedre pontosan akarja szintén beállítani a guminyomást, az figyeljen az ilyen érdekességekre, rá lehet jönni mikor is mutat pontos értéket.

Légpárnás kerékpárnyereg

Na neee... :D

Kerékpárápoló szer

Féktisztító, sosem használtam, nem is éreztem szükségét. Időjárásálló láncspray, én inkább csepegtetek. Lánctisztítót venni fogok, most úgy csinálom 2 láncot cserélgetek. Utálom takarítani, ha benzinbe, vagy brigéciolba teszed állni, túlságosan is kitisztítja, utána olajozhatod ezerrel, port kap, bedolgozza és rosszabb lesz mint volt, jártam így. Szóval most majd következő cserénél felakasztom a láncot, ezzel végigfújom és kész, jól hangzik :) Intenzív tisztító: inkább többször lemosom vízzel.

Defektjavító spray

Valaki gyűlöli, valaki esküszik rá. Nem szeretem az ilyen megosztó dolgokat, ha tökéletes lenne már mindenki ezt használná, de mégsem teszik, szóval maradok a klasszikus foltozásnál és pumpálásnál.

Végszó

Azért szokott szerintem vita kialakulni ezekről a termékekről, és éles ellentétben állni egymással a vélemények, mert nem mindegy ki mire használja. A kerékpárosokat osszuk 3 részre, 90%-a csúnya szavakkal hétvégi kerékpáros, szabadidős kerékpáros, sem tempóját, sem célját tekintve nem tartozik a maradék 10%-ba, számukra ezek a termékek jó ár/érték aránnyal rendelkező dolgok, az izzadás okozta probléma őket jóval kevésbé érinti, mivel nem az a céljuk hogy jól leizzadjanak, akkor már tolják. Számukra ezek ideális választások lehetnek. További 5% aki komolyabban kerékpározik, már tudja mi az a szintkülönbség, KOM, azonos útvonalon egyre jobb átlagsebességeket szeretne elérni, számukra is vannak ezek közt megfelelő termékek, de lesznek amiknél kibukik, hogy már túlhaladta a teljesítménye a ruházata vagy egyéb felszerelése a tűréshatárt, muszáj ilyen irányba is fejlesztenie. A felső 5% pedig aki tud is kerékpározni, és akkor nem is magasan húztam meg a határt, hiszen akkor el sem férnének a versenyeken :) Számukra alap, hogy nem elégíti ki az igényeiket, mert komfortérzetüket már rontja ahogy ezzel a teljesítményüket is. Citybájkos+utcai ruha=simán jó; trekkinges+Lidl cucc=simán jó; montis, oútis és cyclocrossos ahogy fejlődik, úgy kell fejlesztenie a kiegészítőket is. Remélem sikerült rávilágítanom a lényegre, az volt a célom, hogy a versenyszerűen kerékpározók ne húzzák le a túrabicikliseket a gagyik miatt, és a túrakerékpárosok se osszák az észt a 2× gyorsabbaknak, hogy minek az :)

Hozzászólásban várom a további saját tapasztalatokat, azt azért említse meg, hogy mivel mennyit teker egy évben, mert mint írtam ez döntő szerepet játszik. Én 5703 kilométernél és 72 586 m szintnél tartok ebben az évben, montival, túlnyomórészt terepen, ez így fair.

Ja az élet értelmét majdnem kihagytam a leírásból: 42 :)

Niro

Forrás. KEMK blog