Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Kezdő kerékpáros túrázók kalauza 1. rész A túra megtervezése
Ebben a részben adunk néhány tanácsot az első kerékpártúráid megtervezéséhez.
Az északi Tisza-tó kör
  Egy kevesek által ismert részt mutatunk be.
Az erdőtörvény bringás szemmel
Nézzük a minket, bringásokat érintő részt.
Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
prev
next

Locus01Az alábbi írás Androidos telefonnal rendelkezőknek nyújt segítséget.

Weboldalunkon rengeteg kerékpáros túraútvonal track-ét találhatod meg. Ezek használata sokak számára nem túl egyszerű. Az alábbiakban Androidos telefonnal rendelkezőknek nyújtunk segítséget ezek használatához.

Először is szükséges egy program a telefonra, amibe ezeket az útvonalakat be lehet tölteni. Mi a Locus nevű navigációs alkalmazást használjuk, amit nektek is nyugodt szívvel ajánlunk.

Miért a Locus?
A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, azonban céljainkra alkalmatlan. Hiszen folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott. Ráadásul a betöltött útvonalon való végig navigáláson kívül jó lenne ha lenne mögötte egy részletes (turista)térkép, amin nem csak az aszfalt utak vannak feltűntetve, hanem egyéb utak, turista jelzések, látványosságok.

Locus02

Nekünk a Locus nevű programocska vált be, amelybe rengeteg térkép betölthető a memóriakártyánkról, így képes minket offline módban is navigálni.

A Locusnak két verziója érhető el a GooglePlay áruházban a LocusFree és a LocusPro. Számunkra a free verzió is tökéletesen megfelel, csak a felsősávban megjelenő reklámokkal kell együtt élnünk. A jóhírem az, hogy a Pro verzió 2000 Ft, így ha megtetszik a progi könnyen reklám mentesíthetjük, sőt egyéb extrák is elérhetővé válnak.

A Locus telepítése
Töltsük le a Locus app-ot a a Google Play áruházból, telepítsük. (Kétféle verzió van, Locus Map Free és Locus Map Pro. A Pro verzió funkciókban gazdagabb, de a térképek offline használatához a Locus Map Free is megfelel.)

Locus03

Alapból a készülék belső memoriájába történik a telepítés. Ha gondoljuk áthelyezhetjük a progit az SD kártyára (Telefon -> Beállítások -> Alkalmazáskezelő -> Locus Map -> Áthelyezés SD kártyára)

Vektoros térkép telepítése
A beállítások/térképek menüben rengeteg online alkalmazás között tudunk böngészni, köztük megtalálható a Turisatutak magyarországi térkép is. Számunkra viszont offline módban is működő térkép lenne a legalkalmasabb. Ennek megszerzését az alábbi módon tudjuk meg tenni.

Locus04

 1.  Menjünk fel az alábbi oldalra a neten: http://openmaps.eu/osmtdownload
 2. Válasszuk ki a számunkra megfelelő térképet, és töltsük le. (hungary_openmaps_eu_europe.map.zip)
 3. Csomagoljuk ki az állományt.
 4. Másoljuk be az SD kártya/Locus/mapsVector könyvtárba. (Pl. Magyarország térképe az SD kártyára másolva, így néz ki: SDCard/Locus/mapsVector/Hungary_openmaps_eu_europe.map)
 5. A letöltött térkép kiválasztása a Locus-ban: jobb felső sarok "térkép" ikon -> Offline fül -> MAPS -> megfelelő.map

Frissítés:

Egyszerűsödött a térképek letöltése, használata.

 1. Látogass el a  http://openmaps.eu/mapsforgedownload oldalra.
 2. A lap alján a "Közvetlen telepítés Android böngészőből" cím alatt a szükséges ország neve meletti "Telepítés Locusra" kattints.
 3. A kattintás után automatikusan elindul a Locus és letölti a térképet.
 4. Használat a Locusban: Menü -> Térkép -> Offline -> megfelelő térkép kiválasztása.

Render theme telepítése Locus Map alá

Frissítés:

Egyszerűsödött a témák letöltése, használata.

 1. Látogass el a http://openmaps.eu/mapsforgetheme oldalra, a telefon gyári böngészőjét használva (Chrome) és keresd meg a "Rendertéma telepítése / letöltése" címet az oldalon.
  Itt megtalálod a Locus Map nagy és kis képernyős témákat.
  Kattints az általad használni kívántra (Telepítés). Nyugodtan letöltheted mindkettőt (kicsi/nagy), egymástól függetlenül használhatóak.
  Közvetlen link: NAGY IKONOK  -  KICSI IKONOK
 2. A kattintás után automatikusan elindul a Locus és letölti a témát.
 3. A főképernyő bal alsó sarkában kék gomb - túrázó/bicajos/autó - ikonnal, itt tudod kiválasztani a letöltött témá(ka)t.
 4. OpenMaps téma esetén a rétegek láthatóságát is tudod szabályozni (pl. szintvonalak).

locus theme import

 1. Töltsük le a theme.zip fájlt.
 2. Tömörítsük ki a zip fájlt
 3. Töröljök belőle a Maryway.xml állományt (ha benne van)
 4. Amegmaradt OpenMaps könyvtárat másoljuk fel az SDCard/Locus/mapsVector/_themes könyvtárba. (Az SD kártyára másolva, így néz ki: SDCard/Locus/mapsVector/_themes/OpenMaps...ezen belül még könyvtárak és az OpenMaps.xml)
 5. Theme alkalmazása Locusban: menü gomb -> Beállítások -> Térkép-haladó -> Térképek témája -> Többet mutass -> OpenMaps.xml

Egyéb funkciók Locus-ban:
Amennyiben a letöltött térkép szövegeit kicsinek találnánk, a következő menüben növelhetjük százalékosan: menü gomb -> Beállítások -> Térkép-haladó -> Betűméret

Domborzat-árnyékoláshoz (csak a Pro verzióban!) töltsük le a Magasság adatfile-ok letöltése oldalról a kiválasztott térképhez tartozó DEM fájlokat. Csomagoljuk ki a zip fájl tartalmát az SDCard/Locus/data/srtm könyvtárba. Ezek után aktiváljuk az domborzatárnyékolást (menü gomb -> Beállítások -> Térkép-haladó -> Térképek árnyékolása)

Nekem a domborzat árnyékolása funkció nagyon belassította a renderelést, így nem használom.

A következő részben az útvonalakkal fogunk ismerkedni.