Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

SOSSports00Egy alkalmazás, ami akár az életedet is megmentheti.

Képzeld el a következőt: épp egy új, számodra ismeretlen erdei útvonalat fedezel fel a kerékpároddal, egy szikla miatt kifordul a kezedből a kormány, amit az avar miatt nem vettél észre és olyan szerencsétlenül esel, hogy komolyabban megsérülsz és még az eszméleted is elveszted. Csak a szokásos hétvégi túrádra indultál, senki nem tudja, hogy hol vagy, csak annyit mondtál, hogy bringázni mész. Bár a példám elég erős, de ha jobban bele gondolunk, be kell lássuk, hogy bármikor megtörténhet velünk hasonló és nem csak az erdőben, hanem akár országúton is. Eheti cikkemben egy olyan Android alkalmazást szeretnék nektek bemutatni, ami értesít valakit, ha bajba kerültünk.

 

 

Az alkalmazás a következőképpen működik: figyeli, hogy mozgunk-e, mert amíg mozgásban vagyunk biztosan nincs bajunk, ha viszont nem változtatunk a helyzetünkön adott ideig, megadott távolságnyit, akkor SMS-t küld egy általunk beállított telefonszámra, egy korábban megírt üzenettel, melybe opcionálisan kérhetjük a programtól, hogy fűzze hozzá koordinátáinkat és akár egy Google Térkép linket is. Természetesen az is előfordulhat, hogy csak pihenni álltunk meg, nos az alkalmazás fejlesztői erre is gondoltak, ugyanis az SMS küldése előtt, riasztani kezd egy rövid ideig, villogva, rezegve, szirénázva, melyet, ha megállítunk, akkor nem fog SMS-t küldeni a program.

 

 

Telepítsük az "SOS Sports" alkalmazást a Play Áruházból és indítsuk el, ekkor a következő képernyő fogad minket:

 

SOSSports01

 

Választhatunk, hogy a GPS vagy a gyorsulásmérő legyen a mozgás figyelés alapja, kerékpárról lévén szó maradjunk a GPS-nél, mert a folyamatos rázkódás miatt a gyorsulásmérő használhatatlan lesz erre a célra. Állítsuk be, hogy milyen sűrűn kérje le a GPS az aktuális pozíciónkat (Time for detection), mennyi ideig riasszon az SMS elküldése előtt (Alarm duration before sending the SMS), továbbá azt, hogy mekkora az a távolság, amit meg kell tennünk ahhoz két helyzet lekérés között, hogy ne riasszon (Minimum Meters to move). Lehetőség van még opcionálisan beállítani, hogy a riasztást megállíthassuk a telefon megrázásával is (ezt csak a fizetős verzió tudja).

 

 

Tekerjünk tovább a beállítások 2. pontjára és állítsuk be az SMS küldést:

 

SOSSports02

 

Írjunk be egy telefonszámot vagy válasszunk egyet a névjegyeink közül (Contact Telephone), írjuk meg a vész esetén elküldendő üzenetet (Message), továbbá döntsük el, hogy kerüljön-e be az SMS-be a pozíciónk, illetve egy Google Térkép hivatkozás (ezt csak a fizetős verzió tudja).

 

 

Ezzel be is állítottuk az alkalmazást, most már nincs más dolgunk, mint bringázás előtt elindítani a pozíció figyelést a zöld gombbal, illetve a végén megállítani a mellette lévő pirossal. Végezetül a legalsó gombbal lehetőségünk van tesztelni a riasztást:

 

 

SOSSports03

 

 

Én azt gondolom, hogy ez, és az ehhez hasonló alkalmazások nagyban növelhetik biztonság érzetüket a kerékpározás vagy bármely más sporttevékenység során, és a család sem rágja le a körmét, ha pár óráig nem adunk életjelet magunkról, amikor épp kedvenc útvonalunkon faljuk a km-eket.