Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

Bikemap00A múltheti cikkemet folytatva ezen a héten következzen a bikemap.net mobilos alkalmazásának bemutatása.

A program 3 népszerű platformra is elérhető, név szerint Android-ra, iPhone-ra és WindowsPhone-ra. Én most egy Androidos mobilon fogom bemutatni az alkalmazást.

Miután telepítettük a programot indítsuk el azt. A következő képernyő fogad minket:

 Bikemap01

Nyomjuk meg telefonunk menü gombját és válasszuk a „Settings" lehetőséget. Sok mindent nem tudunk állítani, választhatunk alapértelmezett távolság mértékegységet, ki-be kapcsolhatjuk a közelítés gombokat és beléphetünk fiókunkba, tegyük is meg ezt.

 Bikemap02

Ezt követően megtekinthetjük saját útvonalainkat a „Route collection" menüpontot kiválasztva.

 Bikemap03

Válasszunk egyet saját útvonalaink közül. Rövid gondolkodás után megjelenik útvonalunk egy térképre felrajzolva.

 Bikemap04

A kék pont mutatja pillanatnyi pozíciónkat, a kerékpáros piktogram pedig az útvonal kezdőpontját, a fejlécben olvashatjuk az útvonal elnevezését, az „i" menüpontra kattintva megtekinthetünk pár alapadatot, köztük az útvonal hosszát is. Ettől jobbra még egy megosztás menüpont található. A térkép jobb alsó sarkában található gombpárral (hacsak nem kapcsoltuk ki) a térképre közelíthetünk vagy épp távolíthatunk. Középen alul a kis hullámvonalas fülecskére kattintva megtekinthetjük az útvonal szintrajzát.

 Bikemap05

A szintrajz különböző pontjaira bökve vagy a kis fehér kört tologatva a fenti térképen láthatjuk, hogy a kezdőpontból elmozdul a kerékpáros piktogram, ezzel jelezve a szintrajz adott pontjának térkép-szerinti helyét.

 Bikemap06

A menügombot megnyomva további lehetőségek kínálkoznak. Kedvencek közé tehetjük az adott útvonalat vagy eltávolíthatjuk onnan, kérhetjük a programot hogy ne kapcsolódjon ki a képernyő, a képernyő elforgatást is zárolhatjuk, továbbá letölthetjük az útvonalat GPX fájlként, amit rengeteg GPS-képes alkalmazás tud használni navigációhoz.

Visszatérve a saját listánkból nézzük meg milyen további lehetőségeket rejt még az alkalmazás. A „History"-t kiválasztva megtekinthetjük a korábban megtekintett útvonalakat. A „Nearby" menüpont segítségével hozzánk közel eső útvonalakat kínál fel a program, ha pedig a „Map"-et választjuk akkor a térképen böngészve kereshetünk útvonalakat.

 Bikemap07

Ezeken kívül szűrő feltételekkel is kereshetünk, ha a kis nagyító piktogramra kattintunk.

 Bikemap08

Összegzésképp elmondható, hogy bár a mobilos felület funkcionalitásban azért messze elmarad a webes felülettől, azért mégis egy nagyon jól használható alkalmazás ez, melyben viszonylag kényelmesen böngészhetünk egy hatalmas méretű kerékpáros útvonal adatbázisban.