Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

logo-shareE heti cikkemben a bikemap.net oldalt szeretném nektek bemutatni, mellyel könnyedén tervezhetünk kerékpáros útvonalakat.

Bizonyára nem én vagyok az egyetlen aki szereti megtervezni kerékpáros útvonalait, lemérni, hogy, ha erre megyek akkor hány km lesz a vége, mekkora szintkülönbségekkel számoljak, milyen alternatív útvonalak lehetségesek stb. E heti cikkemben a bikemap.net oldalt szeretném nektek bemutatni, mellyel könnyedén tervezhetünk kerékpáros útvonalakat.

Böngészőnkkel keressük fel a http://bikemap.net oldalt. Az alábbi képernyő fogad minket, mint látjuk a felület csak részben magyar, de ez nem hiszem hogy gondot okoz:

 BikeMap01

Bár az útvonal tervezés működik regisztráció nélkül is, én még is azt tanácsolom, hogy szánjunk erre pár percet, mert így később is könnyedén visszakereshetjük kedvenc útvonalainkat. A regisztrációt követően lépjünk be az oldalra. Lehetőségünk van új útvonalat létrehozni és böngészni mások, illetve saját útvonalaink közt. Hozzunk létre először egy sajátot, ehhez kattintsunk az „új útvonal" menüpontra, ekkor a következőt látjuk:

BikeMap02

A térkép bal felső részében található keresővel könnyedén rákereshetünk helyekre, ez funkció hasznos lehet például a kezdőpont kiválasztásánál. Szintén baloldalt felül látható egy eszköztár, az ebben található lehetőségek közül nekünk most a mágnes ami igazán hasznos, válasszuk is ki ezt, ez fogja összekötni két köztes pont között az útvonalat. Akinek nem szimpatikus ez a térképnézet az válthat másikra, ehhez kattintsunk a térkép jobb felső sarkában lévő kis legördülőre, ahol jelenleg a „Relief" van kiválasztva és válasszunk helyette egy másikat. Most pedig kezdődjön a tervezés, keressünk egy tetszőleges kezdőpontot és jelöljük be azt a térképen egy jól irányzott kattintással (kép). Ha vissza akarjuk vonni a kezdőpontot, csak kattintsunk rá, ez a módszer igaz lesz a továbbiakban az összes többi köztes pontra is.

BikeMap03

Haladjunk tovább tegyünk le még egy pontot, láthatjuk, hogy a program nagyon szépen berajzolta a két pont közötti útvonalat, valamint kiszámolta a távolságot is a térkép jobb felső részébe:

BikeMap04

Tegyünk le annyi pontot amennyire szükségünk van:

BikeMap05

Ha nem A-ból B-be megyünk, hanem egy kört tervezünk, akkor a tervezés végén kössük össze a legutolsó pontot a kezdőponttal a baloldali eszköztár „Kezdő- és végpont összekapcsolása" menüpontjának segítségével, mely alulról a második lehetőség:

BikeMap06


Miután befejeztük a szerkesztést, a jobb oldali hasábban töltsük az útvonal adatait, megkönnyítve ezzel mások dolgát, ha éppen azon a környéken keresnek útvonalat, ahova a sajátunkat készítettük el most. A GPS fájl feltöltéssel most ne foglalkozzunk, egy későbbi írásomban szeretném majd ezek fajtáit és tulajdonságait is bemutatni. Miután kitöltöttük az adatokat, mentsük el az útvonalat a „Save route" gombbal.


A mentést követően egy picit gondolkodni fog a rendszer, legyünk türelemmel. Miután a program végzett a számolásokkal berajzolja térképünket, jelzi a km-eket és még egy szint rajzot is készít:

BikeMap07

Saját útvonalainkat a profilunkra kattintva érhetjük el.

A rajzoláson túl böngészhetünk a már meglévő útvonalak között is, ehhez kattintsunk az „Útvonal keresése" menüpontra. Használhatunk szűrőket és nézelődhetünk a térképen is, ha megtetszik egy útvonal azt berakhatjuk a kedvenceink közé, az oldal jobb felső részében található „Add route to favorites" gomb segítségével. Kedvenceinket szintén profilunk alól érjük el. Egy-egy útvonalat könnyedén megoszthatnunk, egyszerűen másoljuk be a linkjét egy e-mail-be vagy kedvenc közösségi oldalunk megosztási felületébe.

Következő alkalommal megismerkedünk a bikemap.net mobilalkalmazással, addig is szeretnék mindenkit egy kis „játékra" invitálni, mindenki rajzolja meg kedvenc útvonalát és ossza meg itt lent egy hozzászólás formájában, kezdem én az egyik saját kedvencem útvonalammal, amely nagyrészt a Gödöllői-dombságon át vezet:

http://www.bikemap.net/hu/route/1792778-galgamacsa-kor-ii/#/z11/47.53528,19.4403/terrain