Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

signa-bike-that-runs-on-waterAz amerikai SiGNa Chemistry cég kifejlesztett egy új fajta hibrid hajtást, amely forradalmasíthatja az elektromos járművek közlekedését.

A villanybiciklik hátránya, hogy hosszabb utakon – különösen nehéz, emelkedős terepen – hamar lemerítik a csak lassan feltölthető akkumulátorukat. Az amerikai SiGNa Chemistry cég újfajta hibrid hajtása megszünteti ezt a gondot.

{reklam}

A forradalminak nevezhető hibrid hajtás lényege, hogy a kerékpárok hátsó kerekének villanymotorját hajtó (eddig ion-polimer akkumulátorból nyert) áramot egy SiGNapatronból (flakonból) nyerik. A nyomásálló patronban szilícium-szilikát por van. Ha ahhoz vizet – akár tisztítatlant, sőt még vizeletet is Cool – töltenek, egy ismert, gyors kémiai folyamat során hidrogén keletkezik. Ezt üzemanyagcellában hasznosítják egy kis villanymotor hajtására alkalmas áram gerjesztésére (vagy a biztonság érdekében meghagyott hagyományos akkumulátor töltésére).

A környezetet is kímélő új szerkezet fő előnye, hogy a kerékpáros több patront is vihet magával, amelyekbe csak vizet kell töltenie, s máris kerekezhet tovább.

Egy-egy patron mindössze 80 dekagrammos – félliteres palack nagyságú és benne csak feleakkora a túlnyomás, mint a szódapatronokban. A hibrid hajtással 700 wattos teljesítmény érhető el, ami többszöröse az eddig használt akkumulátorokénak. Melléktermékként csak vízgőzt pufog ki a levegőbe. Egy-egy patronnal – a tereptől és a kerékpáros súlyától függően – 40–80 kilométer tehető meg.