Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Két táska túrázáshoz a New Looxstól
  Ha kicsit ki akarsz tűnni a tömegből.
Keresztül a Dunántúl dombjain és hegyein
  Hungarian (half)Divide élménybeszámoló (2022)
Schwalbe Hurricane tartós teszt
Már több mint 3 000 km a gumiban.
Bikepacking táskák
  Szerkesztőségünkben landolt egy hatalmas csomag, amelyet kibontva bikepacking táskák tömkelege bukkant elő. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
prev
next

Kormnycsapgy00Összeültek a legnagyobb kormánycsapágy gyártók, és kidolgoztak egy egységes rendszert a csapágyak elnevezésére, hogy megszűnjön a jelenlegi kaotikus állapot.

Standardized Headset Identification System [S.H.I.S]


Ezentúl ez a rendszer adja meg nekünk, az olykor kiismerhetetlen kormánycsapágy rendszerek világában.

{reklam}

Feltehetően közületek is jó néhányan ütköztek már abba a problémába, hogy egy esetleges kormánycsapágy vásárlásnál fogalmuk nem volt, hogy az most Intergált, Semi-Integrált, Zerostack vagy mégiscsak Standard? És ha ez megvan akkor, milyen átmérője is van a rendszernek, alul-felül ugyanolyan? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekbe ütközik a legtöbb kerékpáros java része.

Éppen ezért összeültek a vezető kormánycsapágy gyártó cégek, és megegyeztek egy mindenki számára érhető rendszer elnevezésen és specifikáción. Kereskedők szerint az effajta összedolgozásra már jóval korábban sort lehetett volna keríteni. A hangsúlyt arra fektették, hogy egy könnyen értelmezhető, és mindenki számára átlátható rendszert hozzanak össze.

Hogyan működik az elnevezés?

Nagyvonalakban a rendszerleírás két részből áll, melyet egy vízszintes vonal választ el, értelem szerűen felső és alsó részre. A két betűjel a rendszer típusát jelzi, a második szám a méretére vonatkozik. A per-jel mögött pedig a villanyak méret szerepel.

Az alsó rész ugyanígy működik.

Kormnycsapgy01

A közös megegyezésre az EuroBike kiállításon került sor, ahol több gyártó összeült ( Acros,CaneCreek,Hope,RaceFace,Reset Racing, Richey) és ígéretet tettek, hogy a S.H.I.S rendszer elnevezést ezentúl mindenhol kommunikálják. Remélhetőleg a vezető gyártók irányadása elég lesz ahhoz, hogy a maradék gyártó is csatlakozzon ehhez, és nemsokára a kerékpár piacon egységes standardként szerepeljen.

2011-től tervezik a bevezetést, és remélik, hogy már 2012-ben szabványként fogják kezelni.

Néhány szemléltető ábra az egyszerűbb értelmezéshez:

Kormnycsapgy02Kormnycsapgy03Kormnycsapgy04kormnycsapgy05

Forrás: Velo.hu

vitalmtb.com