Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 tour de hongrie 2024 3 nap 01

Thibau Nys türelmes támadása sárga trikót ért a Kékestetőn, Dina Márton a legjobb magyar

A belga Thibau Nys diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán, ezzel átvette a vezetést összetettben. Legjobb hazai versenyzőként a magyar válogatott Dina Márton zárta az etapot.

Két sprintszakasz után eljött az ideje, hogy sor kerüljön az összetett győzelemért vívott harc első felvonására. Az előző napi befutó helyszínéről, Kazincbarcikáról verőfényes napsütésben, tiszta időben vágott neki a 117 fős mezőny az idei magyar körverseny leghosszabb (183 km) és legtöbb szintemelkedést tartalmazó (2716 m) távjának. A befutóra Magyarország legmagasabb hegyén, Kékestetőn került sor 984 méteres tengerszint feletti magasságban, mindössze harminc méterrel alacsonyabban az ország tetejéhez képest. Ebből következően biztos volt, hogy az első napot uraló sprinterek helyét a hegyimenők veszik át a szakaszgyőzelemért vívott harcban.

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 03

Korán kialakult egy hatfős szökevénycsoport, amelyet két percre engedett el a mezőny. Az élbolyba a korábbi fehér trikós, az első etapot ugyancsak szökésben töltő Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) került be a hazai bringások közül. Az első gyorsasági részhajránál, Szilvásváradon Balázs a második lett, ezt követően Mátrafüreden került még sor két részhajrára, Mátraházán egy második kategóriás hegyi hajrára, a második mászás végén pedig az első kategóriás befutóra Kékestetőn.

A mezőny élén sokáig a sárga trikós cseh versenyző, Martin Voltr (Pierre Baguette) csapata dolgozott, a cél előtt 35 kilométerrel jött az "őrségváltás", a német Emanuel Buchmann sikeréért tekerő BORA-hansgrohe állt előre. Az újabb mászás megkezdésétől sorra szakadtak le a hegyet kevésbé bírók, a szökésről pedig Rózsa Balázs maradt le 16 kilométerrel a cél előtt. A sárga trikós Martin Voltr 13 kilométeren belül indított vakmerő támadást a részhajráért, ám a mezőny sorra fogta be az elöl haladókat.

tour de hongrie 2024 3 nap 01

A sorsdöntőnek ígérkező záró 3,5 kilométerre fordulva 20-25 versenyző tekert együtt, a csoportban ott volt Dina Marci. Emanuel Buchmann két kilométernél maradt elöl, majd eltempózott, és ahogy a korábbi években oly sokan, ő sem tudta végigvinni hosszú támadását. A 2020-as győztes megindulásnak emléket állító Valter-kanyartól a célig gyülekező szurkolók azt láthatták, hogy a tavaly Dobogókőn második, U23-ban terepkerékpárban (cyclocross) világbajnok Thibau Nys türelmesen kivárt, megfelelő ütemben indult, az utolsó métereken előzött, szakaszsikerével pedig a sárga trikót is átvette. Másodikként az olasz Diego Ulissi (UAE), harmadikként a német bajnok Buchmann ért célba. A remekül teljesítő és a szakaszon 15. Dina Márton átvette a fehér trikót, összetettben a 15., 47 másodperces lemaradással.

Szombaton a 45. Tour de Hongrie legnehezebben kiszámítható végkimenetelű szakaszát rendezik: Budapestről, a Hősök teréről indul 167 kilométeres útjára a mezőny, az 1451 méter szintkülönbséget magába foglaló távot Etyek környéki körözés zárja.
tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 04

Eredmények:

3. szakasz, Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km:

1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 4:31:52 óra

2. Diego Ulissi (olasz, UAE) azonos idővel

3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) a. i.

15. Dina Márton (magyar válogatott) 37 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Thibau Nys 12:09:41 óra

2. Diego Ulissi 4 másodperc hátrány

3. Emanuel Buchmann 6 mp h.

15. Dina 47 mp h.

Szöveg: MTI

Fotó: tdh.hu