Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 tour de hongrie 2024 1 nap 01

Sam Welsford nyert a Tour de Hongrie nyitónapján, Rózsa Balázs a legjobb helyen álló magyar.

Karcagról vágott neki a mezőny a 166 kilométer hosszú, sík távnak, amely 340 méter szintemelkedést tartalmazott a hajdúszoboszlói befutóig. Nem diktált nagy tempót a mezőny az erős szélben, az első óra átlaga 42,5 km/ó, a másodiké 41,15 km/ó volt.

A szakasz elején csepergő eső, a táv nagy részén tapasztalható borús idő ellenére sokan látogattak ki az utak mellé, magyar, szlovák, német és holland zászlót is lengetett a szél. Sok helyen iskolás csoportok szurkoltak, máshol egész családok tekertek ki megnézni a mezőnyt, egyes helyeken pedig fellufizott várostábla köszöntötte a kerékpárosokat. A Hortobágyon a szürke marhák és csikósok tűntek fel az út mentén.

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 01

A Karcag Cycling versenyzője, a magyar válogatott színeiben szereplő Filutás Viktor az MTI-nek a verseny előtt hangsúlyozta: "illene megmutatni a mezőnyben, hogy egy karcagi Karcagról indulva mit tud csinálni." Kitért rá, hogy a nemzeti csapattal szökésben szeretnék megmutatni magukat. Ez meg is valósult, ugyanis az eltekerő négyfős bolyba Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) mellett ő is be tudott kerülni.

A szakasz elején Peter Sagan egy kisebb bukásba keveredett, de hamar visszatért a főmezőnybe.

A szökevények legnagyobb előnye bő három perc volt, a táv jelentős részében két perccel tekertek a mezőny előtt. Az egyik részhajrában Rózsa második, Filutás harmadik lett, a másodiknál - már Hajdúszoboszlón - Filutás, Rózsa volt az első kettő sorrendje. A fürdőváros környékén kialakított körpályát háromszor teljesítették a bringások, a szökésből legtovább, egyedül kitartó cseh Martin Voltrát az utolsó körben fogta be a sprintercsapatok vezette mezőny.

tour de hongrie 2024 1 nap 02

Hét kilométerrel a cél előtt hárman kerültek földre, köztük Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Sagan pedig technikai probléma miatt szakadt le időlegesen.

Az utolsó száz méteren belül egy nagy bukás történt épp Peák Barnabás előtt, a magyar válogatott bringás is nagyot esett, miközben az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) bizonyult leggyorsabbnak két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan), illetve a 2020-ban három etapsikert bezsebelő Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini) előtt, így ő viselheti először a sárga trikót. A 2011-ben világbajnok Mark Cavendish hatodik lett, a magyarok közül a legelőkelőbb helyezést a 15. helyen beérő Karl Ádám, a fehér trikót Rózsa érdemelte ki.

Welsford értékelésében kiemelte: a szél miatt volt ideges a szakasz egy része, ezt leszámítva elég nyugodt etap volt, csapata pedig jó munkát végzett érte.

"Szerencsére pont jó pozícióban voltam a sprintben, tudtam más vonatokra tenni a kereket. Nagyon boldog vagyok, hogy elég jók voltak a lábaim ahhoz, hogy befejezzem a munkát és megszerezzem az első győzelmemet Magyarországon"

Rózsa Balázs elmondta, keménynek érezte a szakaszt, mivel folyamatosan kapták a szelet. Amint felidézte, a második részhajráig jól együtt tudtak dolgozni, onnan viszont Voltr továbbment. A hajrában a bukás érintettjei között épphogy át tudott cikázni.

"A fehér trikó is ennek köszönhető, hogy a bukások okozta blokkok előtt tudtam maradni. Azonos idővel állunk Filutás Viktorral, a helyezés döntött közöttünk"

Eredmények

1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 166 km

1. Sam Welsford (ausztrál,BORA-hansgrohe) 3:52:48 óra
2. Samuel Quaranta (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) azonos idővel
3. Jakub Mareczko (olasz, Corratec-Vini Fantini) a. i.

6. Cavendish Mark (brit, Astana Qazaqstan Team)

15. Karl Ádám (Epronex-Hungary) a. i.

18 Sagan Peter (szlovák, Pierre Baguette Cycking)

Az összetett élcsoportja

1. Welsford 3:52:38 óra
2. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 3 másodperc hátrány
3. Quaranta 4 mp h.
...
5. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 6 mp h.
6. Filutás Viktor (magyar válogatott) a. i.

11. Cavendish Mark (Astana Qazaqstan Team)

23. Sagan Peter (szlovák, Pierre Baguette Cycking)

A 45. magyar körverseny csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres etappal folytatódik.

A mezőny az öt szakasz során 851 kilométert teker és 7871 méter szintemelkedést küzd le, amíg vasárnap célba ér Pécsett. Az M4 Sport és az m4sport.hu valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

tour de hongrie 2024 utvonal ismerteto 02

Szöveg: MTI
Fotó: TDH