Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

cover 1683817375

Jakobsené az esős keszthelyi sprint

Az Európa-bajnok holland Fabio Jakobsen nyerte a 44. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny második szakaszát csütörtökön, és sikerével összetettben is az élre állt.

Zalaegerszegről vágott neki a 131 fős mezőny a 923 méter szintemelkedést tartalmazó, 175 kilométeres távnak. A zalai vármegyeszékhelyről borús időben rajtoltak el, az első órában nem kifejezetten gyors, 39 km/órás átlagsebességet tekerve. A nap négyfős szökésébe a hazai versenyzők közül Hrenkó Norbert tudott bekerülni, gyorsasági részhajránál pontokat is szerzett, mielőtt az első emelkedőn leszakadt riválisaitól.

 "Valter Atti, campinggel is jobb vagy náluk" - üzenték a hegyi hajrá közelében a szurkolók a Jumbo-Visma magyar bajnokának, aki nincs ott a mezőnyben, míg más szurkolók dudálásra biztatták a kísérőautókat.

Az utolsó 25 kilométerre érve a helyenként fel-feltámadó szelet felváltotta az eső. Az üldözőbolyban két bukás is történt, előbbiben Dina Márton és Filutás Viktor, utóbbiban a válogatott néhány tagja volt érintett. A kétfősre redukálódott szökevénycsoportot pedig a papírformának megfelelően befogta a sprintervonatok vezette mezőny. Az esős sprintben az elmúlt évben Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán is diadalmaskodó Jakobsen bizonyult leggyorsabbnak, megelőzve a két éve Kaposváron és Tatán nyertes német Phil Bauhaust és a belga Vito Braetet. Sikerével Jakobsen átvette az összetett első helyét honfitársától, Dylan Groenewegentől. Az összetettben a legelőkelőbb pozíciót elfoglaló magyart illető fehér trikót megőrizte Rózsa Balázs, míg a szakasz legjobb magyar eredményét a 21. helyen betekerő Karl Ádám érte el.

cover 1683817375

Jakobsen az M4 Sport kérdésére elmondta: jó sprint volt a vizes aszfalton, a megelőző néhány kilométer hektikusra sikeredett, mindenki megpróbált elöl helyezkedni. Noha a felvezetővonatát elvesztette, a nyugalmát meg tudta őrizni és 300 méterrel a cél előtt megindította a hajrát.

Rózsa az MTI-nek kifejtette: a nap szökéséről lemaradtak, a válogatott azonban képviselte magát benne, igazolva, hogy jogosan van ott a profi csapatokkal teletűzdelt mezőnyben. A nap fárasztó volt a sok pozícióharccal. Készültek az oldalszeles szakaszokra, ugyanakkor azokat egyik csapat sem akarta kihasználni.

A szerdai etap hajrájában bukó Orosz Bálint a második csütörtöki esésben is érintett volt, így a válogatott kerékpáros feladta a viadalt.

"Eléggé megütötte magát, amikor földre került, és bár a korábbi sebeire nem esett rá, feladni kényszerült a versenyt" - erősítette meg az MTI megkeresésére Dér Zsolt szövetségi kapitány. A négy kiszálló között van a 2021-es győztes ausztrál Damien Howson is.

Az immár a nemzetközi szövetség (UCI) ProSeries-sorozatába tartozó magyar körversenyen pénteken az első hegyi etap következik: Kaposvárról indulva a 180 kilométeres táv során 2511 méter szintkülönbség vár a mezőnyre a pécsi befutóig.

tour de hongrie 2023 utvonal ismerteto 03

 Eredmények: 2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km:

1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal Quick-Step) 4:05:21 óra
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) azonos idővel
3. Vito Braet (belga, Flanders-Baloise) a. i.

21. Karl Ádám (Epronex-Hungary) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Jakobsen 7:48:07 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) azonos idővel
3. Matús Stocek (szlovák, ATT Investments) 2 másodperc hátrány

11. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 7 másodperc hátrány

Szöveg MTI, Fotó Tour de Hongrie weboldala