Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 vza3412

Fabio Jakobsen sárgában! Duplázott a holland sprintercsillag

Látványos sprintbefutót hozott a Tour de Hongrie harmadik szakasza Nyíregyházán, a győzelmet a Quick Step-Alpha Vinyl holland csillaga, Fabio Jakobsen szerezte meg, aki az összetett versenyben is átvette a vezetést, az eredményhirdetésnél ő húzhatta fel a sárga mezt!

A körverseny második szakaszának befutójánál történt bukás miatt négy fővel kevesebben sorakoztak pénteken kora délután a sárospataki rajtnál. A bukás után a sárga trikós holland Olav Kooijt (Jumbo-Visma) és honfitársát, Arvid de Kleijnt (Human Powered Healths) is kórházba kellett szállítani. Kooij lábát valamelyik kerékpár-alkatrész megsebezte, tizenkét öltéssel varrták össze a sebet, de Kleijn szerencsére megúszta zúzódásokkal a hatalmas bukást. Egyikük sem tudott rajthoz állni pénteken, ahogyan lemondott a folytatásról a Jumbo-Visma versenyzője, a holland Mick van Dijke és a kolumbiai Einer Augusto Rubio Reyes (Movistar Team) is – a Jumbo versenyzői már pénteken reggel hazarepültek Hollandiába. Valamennyi sérültnek minél előbbi felépülést kívánunk!

stage3 2022

A harmadik etap rajtjánál azonban már nem az előző napi bukás, sokkal inkább a következő feladat volt a téma a versenyzők körében. Néhány kisebb emelkedő után teljesen sík és viszonylag rövid szakasz várt ezen a napon a karavánra. Nem sokkal a rajt után, a zempléni dombokon Erdőbényénél volt kijelölve a nap egyetlen hegyi hajrája, nem csoda, hogy a piros mezes belga Aaron Van Poucke azonnal társakat keresett egy szökéshez. A Sport Vlaanderen-Baloise bringása sikerrel járt, alkalmi szövetségeseinek segítségével be is gyűjtötte a részhajrá első helyéért járó pontokat, így ezen a napon megvédte a piros mezt.

A hajrágyőzelem után „visszacsorgott” a karavánba, hiszen ezen a napon fontosabb feladata is volt, sárga trikós csapattársáért, a belga Jens Reynders sikeréért kellett dolgoznia.

A nap szökésében négyen vettek részt, közülük a román Emil Dima megnyerte a tokaji és a kemecsei sprintet is, de a „forgatókönyv” szerint a mezőny ezúttal sem engedte túl távolra a szökevényeket, s tizenöt kilométerre a nyíregyházi befutótól magába is szippantotta őket.

Óriási helyezkedés indult a sprintbefutó előtt, összeálltak a „vonatok”, hogy a célegyenesbe repítsék legjobb sprintereiket. A Quick Step diktálta a tempót, de az utolsó kilométerre „elfogytak” Jakobsen segítői. A holland versenyző improvizálni tudott, az utolsó háromszáz méteren pedig ragyogó ritmusváltással maga mögött hagyta riválisait és megnyerte a szakaszt. Ez Fabio Jakobsen második etapgyőzelme az idei Magyar körversenyen. A második helyen a francia Rudy Barbier futott be (aki Székesfehérváron negyedik, Hajdúszoboszlón pedig második volt), a harmadik pedig a belga Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise – ugyancsak mindhárom etapon a top10-ben futott be) lett. A mieink közül sorozatban harmadszor is Karl Ádám volt a legügyesebb, aki ezúttal is tartotta a lépést a nagy sprinterekkel és a tizenkettedik helyen ért célba.

 vza3412

Fabio Jakobsen győzelmével az összetett versenyben is átvette a vezetést, a legjobb magyar, Dina Márton is nagyon jól áll, a nyolcadik helyről folytathatja a küzdelmet.

Szombaton, a Kazincbarcika körül kijelölt körpályán várhatóan ismét a sprinterek csatáznak majd, a 177 kilométeres etap újabb izgalmakat ígér.

stage4 2022

EREDMÉNYEK

3. szakasz, Sárospatak–Nyíregyháza (154 km):

1. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 3:25:55
2. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
3. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
4. David Dekker (holland, Jumbo-Visma) a. i.
5. Max Kanter (Movistar Team) a. i.
6. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) a. i.
...
12. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:

1. (sárga mezben) Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 11:59:41
2. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 6 mp h.
3. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) 8 mp h.
4. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) 11 mp h.
5. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 12 mp h.
6. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) 16 mp h.
...
8. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) a. i.

  • A gyorsasági pontversenyben (zöld mezben):1. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech)
  • A hegyi pontversenyben (piros mezben):1. Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
  • A legjobb magyar versenyző (fehér mezben) 1. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)

Forrás: szöveg és képek: www.tourdehongrie.hu