Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

image 860870

Demare Arnaud volt a legkeményebb a mai nap. Vincenzo Nibali visszavonul.

A szakasz látványosra sikeredett, köszönhetően Mathieu Van der Poelnek, aki csapatával egészen a végéig izgalmassá tette napot.

A Catania és Messina között kialakított szakasz szép kivitelezésű volt. Az útvonal felénél elhelyezett Portella Mandrazzi emelkedő meglepően izgalmassá tette. Mathieu Van der Poel csapatával úgy döntött, hogy a messinai célba érkezés nem lesz könnyű préda a sprinterek számára. Így már a hosszú emelkedő első kilométereitől kezdve utasította csapattársait, hogy tartsák a tempót, és lesz ami lesz.

giro d italia 2022 5 szakasz

Forrás: www.procyclingstats.com

Néhány percen belül elkezdtek leszakadni a bringások; az első, aki megadta magát, a visegrádi első szakaszon történt bukása után még mindig megviselt Caleb Ewan volt, őt követte Mark Cavendish, majd Arnaud Démare.

A két fent említett versenyzőhöz képest a francia annak ellenére, hogy az emelkedőn lemaradt, több mint 20 km-es üldözés után utolérte a pelotont. Neki rengeteget segített a hegyeken remekelő Valter Attila, hogy kezelhető, másfél percen belüli hátránnyal haladjon át a csúcson. Végül a lejtmenetben a három nagy esélyes közül a francia kerekes egyedüliként tudta utolérni a mezőnyt.

A messinai befutóban Démare bizonyult a leggyorsabbnak a kolumbiai Fernando Gaviria és a 2020-ban Európa-bajnok olasz Giacomo Nizzolo előtt.

image 860870

A befutó Démare Arnaud. Fotó: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse

Démare számára egyébként ez volt a hatodik szakasz győzelme a Giro d'Italia-n. Ezzel Jacques Anquetil és Bernard Hinault mellé csatlakozik, mint legtöbb szakaszgyőzelmet elérő francia a Girón.

A három magyar versenyző közül a 104. Peák Barnabás végzett legelőrébb 1:02 perces hátránnyal, de nem sokkal mögötte megérkezett Fetter Erik és Valter Attila is.

Vincenzo Nibali, az elmúlt 15 év egyik legjobb országúti kerékpárosa szakasz befejezését követően stílusosan szülővárosában Messinában közölte hogy a szezon végén visszavonul.

"Évek óta erre a szakaszra vártam. Itt kezdtem el tekerni és edzeni, ezért itt akartam megerősíteni, hogy ez az utolsó Giro, amelyen részt veszek és ez az utolsó szezonom" - mondta könnyeivel küzdve Nibali, aki elárulta, hogy már az olasz körverseny budapesti rajtja előtt meghozta a döntését.

A Messinai Cápa egyike annak a hét versenyzőnek, aki mindhárom nagy körversenyt, azaz a Giro mellett a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát is megnyerte. Rajta kívül ezt Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador, Chris Froome és Felice Gimondi mondhatja el magáról. Nibali a Girón 2013-ban és 2016-ban, a Touron 2014-ben, míg a Vueltán 2010-ben diadalmaskodott, emellett további hét alkalommal zárt dobogón a háromhetes körversenyeken.

Vincenzo a klasszikus egynapos viadalokon is remek eredményeket ért el: a Milánó-Sanremón 2018-ban, a lombardiai körversenyen pedig 2015-ben és 2017-ben lett első.

Nibali a mostani Girón már nem számít esélyesnek, az első, keddi hegyi szakaszon több mint két perc hátrányt szedett össze a legjobbakkal szemben az Etnán, így összetettben 4:16 perc hátránnyal a 30. helyen áll.

Eredmények, Giro d'Italia

5. szakasz, Catania–Messina, 174 km

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 4:03:56 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE Team Emirates) azonos idővel
3. Giacomo Nizzolo (olasz, Israel-Premier Tech ) a. i.

104. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) +1:02 perc hátrány

127. Fetter Erik (EOLO-Kometa) +1:13 p. h.

145. Valter Attila (Groupama-FDJ) +2:10 p h.

Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 18:21:03 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora-Hansgrohe) +39 mp h.
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert) +58 mp h.

64. Valter Attila +15:37 p h.

65. Fetter Erik +15:46 p h.

130. Peák Barnabás +30:15 p h.