Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

tdh7

A holland Kooij győzött Székesfehérváron.

 A Jumbo-Visma húszesztendős üstököse, Olav Kooij két olimpiai bajnokot lehajrázva nyerte meg a Tour de Hongrie első szakaszát Székesfehérváron. Az első etap után Kooij viselheti a sárga mezt, a nap során több mint 190 kilométeren át szökésben lévő Dina Márton az ötödik, a két részhajrát is megnyerő Filutás Viktor pedig a hatodik helyről folytathatja.

Csákvárról, a Fejér megyei kisvárosból indult útjára a Tour de Hongrie 131 fős nemzetközi mezőnye. Az első szökésre nem kellett sokat várni: az első kilométereken egy öt fős szökevénycsapat körvonalai rajzolódtak ki. A szökevények között volt a Sport Vlaanderen-Baloise két versenyzője, a belga Jens Reynerds és Aaron Van Poucke, az amerikai bajnok Joseph Rosskopf (Human Powered Healths), valamint két magyar bringás, a bajnoki mezt viselő Filutás Viktor (Adria Mobil) és az EOLO-Kometa légiósa, Dina Márton is.

stage1 2022

A magyar bajnok „elvitte a show-t” a háromból az első etyeki körben, megnyerte a viadal első két hajráját, a Korda Stúdiónál a hegyi, majd Bicskén a gyorsasági hajrá pontjaiból is Filutás Viktor kapta a legtöbbet. A második körre négyen maradtak a szökevények, ekkor már a belgák vitték a príme.

Húsz kilométerre a befutótól ismét Filutás Viktort mutatta a kamera, az üldözőboly végén a magyar bajnok – négy társával együtt – bukásba keveredett fájdalmas arccal ugyan, de a mezőny után tudott indulni, és végül sikerült is felzárkóznia.

Amikor már a szakaszgyőzelem volt a tét, jóval magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak, és az utolsó két kilométeren befogták a rengeteget dolgozó, több mint 190 kilométert szökésben töltő Dina Mártonékat.

A hajrát már a nagycsapatok irányították, az óriási száguldás végén a holland Olav Kooij és az olaszok pályás olimpiai bajnoka, Elia Viviani csatázott az elsőségért, s végül – néhány centiméterrel – a Jumbo-Visma húszesztendős üstököse, Olav Kooij szerezte meg a győzelmet. A riói olimpiai bajnok Elia Viviani (INEOS Grenadiers) mögött egy másik olimpiai aranyérmes, Tokió bajnoka, a brit Matthew Walls (BORA-hansgrohe) fért még fel a képzeletbeli dobogóra, a mieink közül a magyar válogatott Karl Ádám volt a sprintben a legügyesebb, a 16. helyen futott be.

tdh7

Az első szakaszgyőztes természetesen az összetett legjobbjának járó sárga mezt is magára ölthette, s kifizetődő volt a szakasz során jeleskedő két magyar bringás nagy erőfeszítése, hiszen az összetettben Dina Márton az ötödik helyről folytathatja csütörtökön a küzdelmet. Filutás Viktor is nagyon jól áll, a hatodik helyen jegyezték, de információink szerint a bukás során szerzett sérülései miatt sajnos nem tudja folytatni a küzdelmet.

A Tour de Hongrie második, teljesen sík szakaszon 192 kiométert tesz majd meg a mezőny Karcag és Hajdúszoboszló között.

stage2 2022

EREDMÉNYEK

1. szakasz, Csákvár-Székesfehérvár (192 km)

1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:49
2. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) azonos idővel
3. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) a. i.
4. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
5. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) a. i.
6. Max Kanter (német, Movistar Team) a. i.
16. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben)

1. Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma) 4:34:36
2. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) 2 mp h.
3. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) 4 mp h.
4. Matthew Walls (brit, BORA-hansgrohe) 6 mp h.
5. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) a. i.
6. Filutás Viktor (magyar, Adria Mobil) 7 mp h.

  • A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Olav Kooij (holland, Jumbo-Visma)
  • A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
  • A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezbent) Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)

Forrás, szöveg és képek: www.tourdehongrie.hu