Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

3gikct7vk6agap79jyga 290521 032035

Valter Ati a 15., Dina Marci a 100. helyre került az összetettben.

Röviden:
A hazai közönség előtt szereplő Damiano Caruso nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti szakaszát szombaton. A kolumbiai Egan Bernal ugyan fél percet veszített előnyéből a második Carusóval szemben, de így is magabiztosan vezet összetettben, Valter Attila egy helyet hátracsúszva a 15. helyről várja majd a záró etapot.

Szombaton a Verbaniából induló 164 kilométeres etapon 4200 méternyi szintkülönbség, három első kategóriás emelkedő és hegyi befutó várt a mezőnyre, amely előbb a San Bernardino-hágóra (2065 méter), majd a svájci és olasz területeket összekötő Splügen-hágóra (2115 m) tekert fel, a befutó pedig az Alpe Mottán (1727 m) volt.

A nap szökésének ezúttal nem volt esélye a szakaszgyőzelemre, már a második emelkedőn utolérte az élbolyt az esélyeseket magában foglaló főmezőnytől az első lejtőn eltekerő ötfős csoport, benne az összetettben második Damiano Carusóval és a hatodik Romain Bardet-val. Dina Márton már korábban lemaradt, míg Valter Attila a második emelkedő derekán váltott saját tempóra.

A csúcsok közelében nagyszámú szurkoló, őrült hangulat és hófalak között tekertek át a bringások, a dolgukat a második lejtmenetben a nedves aszfalt is nehezítette.

Az idei olasz körverseny utolsó hegyének Carusóék negyven másodperces előnnyel vágtak neki a rózsaszín trikós csoportja előtt. Az emelkedő eleje azonnal tovább rostálta mindkét bolyt: elöl ketten - Caruso és Bardet -, mögöttük hatan maradtak az etap utolsó öt kilométerére. A második csoportot Bernal csapattársa, Daniel Martínez tempója rombolta tovább, a többi riválissal egyetemben a harmadik helyen álló Simon Yates is leszakadt, Caruso pedig a két kilométeres kapunál hagyta maga mögött francia riválisát, akit végül Bernal is utolért.

 A 33 esztendős Caruso a hazai közönség buzdítása által hajtva pályafutása első szakaszsikerét aratta háromhetes viadalon. A másodikként célba érő Bernal pedig a vasárnapi finálé előtt közel két percet megőrzött előnyéből olasz riválisa előtt, minden más vetélytársával szemben pedig növelte.

3gikct7vk6agap79jyga 290521 032035

A sajtótájékoztatón a szakaszgyőztes Damiano Caruso így nyilatkozott: "A mai győzelmet egyáltalán nem terveztem. Néha a legjobb dolgok véletlenül történnek. Kell egy kis szerencse is, és ebben az esetben volt egy kis taktika is. A DSM támadása után reagáltunk, és ez egy nyerő döntés volt. Ezt a győzelmet a családomnak, a feleségemnek és a gyerekeimnek is ajánlom. Holnap mindent beleadok. Nem fogok számolgatni. Egy diadalmas zárónap lesz."

Egan Bernal a következőket mondta: "A San Bernardino hágón, amikor Damiano Caruso megindult, a Giro eddigi legnehezebb pillanatán mentem keresztül.Ő egy nagyon jó domestique*-ként érkezett ide, és úgy versenyez, mint egy csapatfőnök. Remélem, hogy holnap vele együtt állhatok a dobogóra, de úgy, hogy én leszek az első, ő pedig a második. Ez egy 30 km-es időfutam, ez nem az én specialitásom. A kívánom, hogy a nevem rajta legyen a trófeán."

*Domestique: Egy országúti versenycsapat kerékpárosa, akinek az a feladata, hogy segítse a csapatvezetőjét a verseny során, például a tempó meghatározásával vagy a szélárnyék kialakításával.

A rózsaszín trikót korábban három napig viselő Valter Attila 6:50 perces hátránnyal 25. helyen ért célba, ezzel egy helyet hátracsúszva 15. összetettben, mivel Dina Márton csapattársa, a Zoncolanon győztes Lorenzo Fortunato elé került 42 másodperccel. Dina Marci közel fél óra hátránnyal 78. lett, az összetettben pedig a 100.

Eredmények (a Giro honlapja alapján)

20. szakasz, Verbania - Valle Spluga-Alpe Motta, 164 km, hegyi befutó

1. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 4:27:53 óra
2. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 24 másodperc hátrány
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 35 mp h.
4. Romain Bardet (francia, AG2R Citroën) azonos idővel
5. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 41 mp h.
6. Simon Yates (brit, BikeExchange) 51 mp h.

25. Valter Attila (Groupama-FDJ) 6:50 p h.

78. Dina Márton (EOLO-Kometa) 29:50 p h.

Az összetett élcsoportja

1. Bernal 85:41:47 óra
2. Caruso 1:59 perc hátrány
3. Yates 3:23 p h.

15. Valter 44:51 p h.

100. Dina 4:08:14 óra hátrány

A 3410,9 kilométer össztávú 104. Giro d'Italia vasárnap a Senago és Milánó közti 30,3 kilométeres egyéni időfutammal zárul. A szakasz széles és többnyire egyenes utakon halad Sesto San Giovanniig. Innentől kezdve a pálya szinte egyenesen halad a Piazza Duomón lévő céltól számított 2 km-es távolságig. Az útvonal mentén többször találhatók villamosvágányok, körforgalmak és utcabútorok.

A szakasz fináléjában az útvonal először széles sugárutakon, majd az utolsó néhány száz méteren szűkített utakon halad, az utolsó 100-150 méteren több egymást követő 90 fokos kanyarral, mielőtt a Piazza Duomóra érnek a versenyzők. A célegyenes (250 m) 6 m széles, macskaköves úton halad.

Fotó: www.giroditalia.it