Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

rmgvmb0len2aot0hkvxo 280521 031110

Valter Attila és Dina Márton is előrébb lépett az összetettben.

Röviden:
Simon Yates nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, melyen Egan Bernal maradt az élen összetettben, Valter Attila pedig a 14. helyre lépett előre.

Az Abbiategrasso és Alpe di Mera közötti, hegyi befutóval záruló, a felvonó-tragédia miatt 166 kilométeresre rövidített etap során egy negyedik és egy harmadik kategóriás emelkedőt kellett megmászniuk a versenyben maradt kerékpárosoknak, mielőtt 1531 méteren célba értek az első kategóriás Alpe di Merán.

A 2800 méter szintkülönbséget magában foglaló szakaszon hatfős szökés tekert el négy percre, míg a mezőny élén a BikeExchange és a Deceuninck - Quick-Step diktált nagy tempót. A szökevénycsoport tagjait a 9,7 kilométer hosszú, kilenc százalékos átlagmeredekségű emelkedőn sorra fogta be az esélyesek csoportja, amelyből hét kilométerrel a cél előtt Joao Almeida indította az első támadást. Hozzá csatlakoztak sorra az összetett élmenői, Bernal pedig segítői körében, saját tempóban tekert tovább. Valter Attila (Groupama-FDJ) a hegy első harmadában szakadt le a rózsaszín trikós maroknyi csoportjától, amelyben Dina Márton (EOLO-Kometa) ekkor már nem volt ott.

Az élbolyból 5,5 kilométerrel a hegytető előtt az összetettben harmadik brit Simon Yates tempózott el, őt leszámítva az Ineos Grenadiers minden riválist utolért. A záró 2,5 kilométerre társak nélkül maradó Bernal pedig Yates után iramodott, leszakította többek között a második helyen álló olasz Damiano Carusót, egyedül Almeida tudott vele tartani. A 2018-as Vuelta a Espanán győztes Yates megnyerte a szakaszt, a harmadikként beérő Bernal közvetlen riválisával, Carusóval szemben az időjóváírásnak köszönhetően nyolc másodperccel növelte előnyét a záró két etap előtt.

rmgvmb0len2aot0hkvxo 280521 031110

A szakaszgyőztes Simon Yates másodpercekkel a célba érkezés után így nyilatkozott: "Nagyon boldog vagyok! A csapat már a szakasz elejétől kezdve nagyszerű munkát végzett, fantasztikus csapatmunka volt, és boldog vagyok, hogy befejeztem. Nagyon szerettem volna egy szakaszt nyerni ezen a Girón, nem tudom, hol állok most az összesítésben, de nagyon örülök ennek a győzelemnek."

Valter Ati három és fél perc hátránnyal a 16. helyen ért célba, ezzel egy pozíciót javított, megelőzve a 12 perc feletti hátránnyal célba érkező Davide Formolót.

Dina Marci egy nagyobb csoporttal, 25 perc lemaradással a 109. helyen ért célba, összetettben pedig kettőt előre lépve a 97.

Eredmények (a Giro honlapja alapján):

19. szakasz, Abbiategrasso-Alpe di Mera, 166 km, hegyi befutó:  

1. Simon Yates (brit, BikeExchange) 4:02:55 óra
2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 11 másodperc hátrány
3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 28 mp h.
4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 32 mp h.
...
16. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:30 perc hátrány

109. Dina Márton (EOLO-Kometa) 25:06 p h.

Mielőtt elindulnál

Az erdőben történő kerékpározás jogilag szabályozva van, és ezek a szabályok bizony változhatnak is... A túra bejárása előtt tájékozódj az aktuális jogszabályokról a hatályos erdőtörvényben, és csak akkor indulj útnak, ha ez azt megengedi!


1. Bernal 81:13:37 óra
2. Caruso 2:29 perc hátrány
3. Yates 2:49 p h.

14. Valter 38:18 p h.

97. Dina 3:38:41 óra hátrány

Szombaton újabb hegyi befutós szakasz, a Verbania és Valle Spluga-Alpe Motta közötti 164 kilométer megtétele vár a 104. Giro d'Italia mezőnyére. A 3410 kilométer össztávú olasz körverseny vasárnap a Senago és Milánó közti 30,3 kilométeres egyéni időfutammal zárul.

Fotó: www.giroditalia.it