Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

zeccfbjcrzxlilyrl11i 260521 031720

Valter Attila összetettben a 16. helyre csúszott vissza.

Röviden:
Az ír Dan Martin nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát. Az éllovas kolumbiai Egan Bernal előnye csökkent összetettben, amelyben Valter Attila a 16. helyre csúszott vissza.

A Canazeiből induló 193 kilométeres etap hosszú lejtmenettel kezdődött, a mezőny nehezen engedett el szökést. Végül 19 fős élboly ért először az első komolyabb emelkedő, a harmadik kategóriás hegy tetejére, és dolgozott ki ötperces különbséget. Valter Attila (Groupama-FDJ) és Dina Márton (EOLO-Kometa) is a mezőnnyel tekert ekkor.

A 3400 méternyi szintkülönbséget hozó etap hajrájában két első kategóriás emelkedő, köztük a hegyi befutó a Sega di Alán várt a kerékpárosokra. Már az első nagy hegy megrostálta a szökevényeket és a mezőnyt is.

Az utolsó lejtmenetben egy bukásban érintett volt az olasz Giulio Ciccone (az összetett hatodik helyezettje) és a belga Remco Evenepoel (19.) is, de mindketten folytatták a versenyt.

A záró, meredek emelkedőre már egyik magyar sem volt ott az esélyesek csoportjában, amelyben az Ineos Grenadiers diktálta a tempót, üldözve a szökevények közül egyedül maradt Martint. Az esélyesek megfogyatkozott csoportját a brit Simon Yates támadása rostálta meg, majd a brit és a portugál Joao Almeida támadásai után először mutatta a gyengeség jeleit a rózsaszín trikós Bernal. Almeida és Yates ezzel egy percnyit faragott hátrányából a kolumbiai mögött.

Martin megnyerte a szakaszt, ezzel a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán aratott két-két szakaszsikert követően, első Giro-szakaszán diadalmaskodva tette teljessé a gyűjteményét.

A sajtótájékoztatón a szakaszgyőztes Dan Martin így nyilatkozott: "Nem gondoltam, hogy nyerni fogok. Az volt a tervem, hogy szökést hajtok végre, de a nagyon erős szembeszél, megölte a csoportunk lendületét. Az emelkedő alján nem voltam túl optimista, de keményen mentem, és egy meredekebb szakaszon elhagytam a leszakadó társaimat. Korábban a Tour of the Alps-on már megismertem ezt az emelkedőt. Tudtam, hogy jön a meredek szakasz, és azt is tudtam, hogy mások is támadni fognak a legmeredekebb szakaszon. Reméltem, hogy 3 km-rel a vége előtt tartani tudok egy kis előnyt, és aztán olyan keményen menni, ahogy csak tudok. Végül nagyon jól tempóztam az emelkedőn. A Giro egy gyönyörű verseny, amin még nem sokszor sikerült tekernem".

zeccfbjcrzxlilyrl11i 260521 031720

Az összetettben els Egan Bernal mondta: "Az utolsó 2 km nem volt túl nehéz. De lehetetlen előre látni az összes szakaszt, és nem vesztettem sok időt, így Egy olyan nap volt, ami nem volt a legjobb napom, de nem vesztettem sok időt. Próbáltam követni Yatest, de rájöttem, hogy nem megy. Az biztos, hogy nem vagyok verhetetlen, de a nehéz pillanatokban látszik a versenyzők "grintája". Mások egyszerűen erősebbek voltak ma nálam."

Valter Attila 20 perc hátránnyal az 59. helyen ért célba a magas tempójú etapon, ezzel a 16. helyre csúszott az összetettben.

Dina Márton 24 perc hátránnyal 66. lett. Az összetettben 100., hátránya több mint három óra, ám mint a Kossuth Rádiónak kiemelte: a verseny előtti elképzeléseknek megfelelően nem is ez, hanem egy jó szakaszeredmény a célja.

"Azt mondták, hogy bármikor a végén szakadjak le és spóroljak annyi energiát, amennyit csak tudok. Tudnék sokkal jobban teljesíteni összetettben, de a csapatnak egyáltalán nem ez számít, csak és kizárólag az, hogy benne legyünk a szökésben és harcoljunk a szakaszgyőzelemért" - fogalmazott a Sportvilágban Dina Márton, aki a 19. és 20. szakaszokon is próbálkozni fog. Mint mondta, eddigi teljesítményével nem elégedett, bízik benne, hogy lesz még jó napja a hátralevő szakaszokon.

A rózsaszín trikót korábban három napig viselő Valter Attila kapcsán annyit mondott: gyerekkori barátja sikerei őt is motiválják, és a Groupama-FDJ "magyar kerékpársport lehető legnagyobb eredményét" elérő bringása szerinte "a következő években nyerhet Grand Tourt".

Eredmények:

17. szakasz, Canazei-Sega di Ala, 193 km, hegyi befutó:

1. Daniel Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 4:54:38 óra
2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck - Quick-Step) 13 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, BikeExchange) 30 mp h.

5. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:20 perc hátrány

7. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 1:23 p h.

59. Valter Attila (Groupama-FDJ) 20:12 p h.

66. Dina Márton (EOLO-Kometa) 24:01 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Bernal 71:32:05 óra
2. Caruso 2:21 perc hátrány
3. Yates 3:23 p h.

16. Valter 35:12 p h.

100. Dina 3:13:59 p h.

Csütörtökön a Rovereto és Stradella közötti 231 kilométer, az idei viadal leghosszabb etapja vár a 104. Giro d'Italia mezőnyére. A 3410 kilométer össztávú olasz körverseny vasárnap Milánóban zárul.

Fotó: www.giroditalia.it