Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerekpar versenyzo

A kerékpár sport történetében először két magyar egy háromhetesen.

A francia Groupama-FDJ csapat kedden nyilvánosságra hozott Giro d'Italia-keretében három francia, két svájci, egy holland és egy kanadai bringás mellett helyet kapott Valter Attila, a Tour de Hongrie 22 éves címvédője is. A magyar kerékpáros tavaly - még a CCC színeiben - összetettben a 27. helyen zárt, legjobb szakaszeredménye pedig az utolsó előtti etapon elért kilencedik pozíció volt.

Az eredeti tervek szerint a Tour de France-on 2014-ben harmadik francia Thibaut Pinot segítője lett volna a Girón Valter, ám a 30 esztendős csapatkapitány - tavaly augusztus óta fennálló - hátfájdalmai miatt lemondta a részvételt. A magyar kerékpáros remek formában érkezik az olasz viadalra, miután a katalán körversenyen márciusban három szakaszon is bekerült a szökésbe, és egy nyolcadik, majd egy harmadik hellyel két etapon is a legjobb tízben zárt. Az áprilisi alpesi körversenyen az összetett 27. helyét szerezte meg.

Az EOLO-Kometa bejelentette, hogy Dina Márton rajthoz áll a 2021-es Giro d'Italia-körversenyen. Így először indul el két magyar ugyanazon a háromhetes országúti kerékpáros körversenyen.

Alberto Contador csapata, az olasz bejegyzésű prokontinentális EOLO-Kometa szabadkártyával indul a Girón, és mint Dina rámutatott, a szökésbe kerülés nagyon fontos lesz a csapat számára, így majdnem minden szakaszon igyekeznek majd valakit az élcsoportba juttatni.

A csapatban hat olasz és egy brit kerekes mellett kapott helyet Dina, akinek saját meglátása szerint segítő szerepe lesz, a sík szakaszokon a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettit, míg a dombosabb etapokon Francesco Gavazzit vagy Vincenzo Albanesét igyekszik majd jó pozícióban tartani a hajrában.

Dina Márton a harmadik magyar kerékpáros, aki rajthoz állhat Grand Touron: tavaly Valter Attila, míg előtte - hét alkalommal - az időfutamban világbajnoki ezüst- és bronzérmes Bodrogi László vett részt a sportág csúcsversenyein.

A magyar kerékpársport történetében ez mindenképp mérföldkő. Hajrá srácok!

A magyar kerékpárosok összetett helyezései Grand Tour-versenyeken:

Bodrogi László

Tour de France:

  • 2002 - 62.,
  • 2003 - 108.,
  • 2005 – 119.

Giro d'Italia:

  • 2007 – 84.

Vuelta a Espana:

  • 2004 - nem fejezte be,
  • 2006 - 76.,
  • 2007 - nem fejezte be

Valter Attila

  • Giro d'Italia: 2020 - 27.