Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 logo tdh 2020 a

Esztergomból indul a kör

A koronavírus-járvány miatt az eredetileg tervezett tavaszi időpont helyett augusztus 29-én rajtol az idei Magyar Körverseny. A Tour de Hongrie az esztergomi Bazilikától rajtol és a királyetap végén, a Kékestetőn ér véget, a rangos nemzetközi mezőny – amelyben várhatóan öt World Tour-csapat is szerepel majd – összesen 817 kilométert tesz meg az ötnapos viadal során.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője elmondta: az új időpont miatt (a verseny kissé szokatlan módon szombaton rajtol és szerdán ér véget) szükséges volt néhány változtatást eszközölni az eredetileg májusra tervezett útvonalban, a döntést sok fontos szempont figyelembevételével hozták meg.

Az egyetlen jelentős változás, hogy az Esztergom környéki körpályán zajló szakasszal kezdődik majd a körverseny, ez a nap jó lehetőséget kínál a fővárosi és a környéken élő kerékpárosok számára, hogy hétvégi napon szurkolhassanak a nívós nemzetközi mezőnynek a sportág egyik kultikus helyén, a Pilisi Parkerdőben, a dobogókői emelkedőkön. Ez az etap 118 kilométer hosszú lesz, három kört tesz majd meg a mezőny, és a bringások ez idő alatt összegyűjtenek majd 1963 méternyi szintemelkedést.

A program ettől kezdve csak apróságokban tér el az eredetileg tervezettől: a második etap Debrecenből indul és Hajdúszoboszlón ér célba, a harmadik napon Karcag és Nyíregyháza között teker a mezőny, a negyedik napon Sárospatak és Kazincbarcika között kell teljesíteni a távot.

terkep2020vegleges

A Tour de Hongrie küzdelmeit mintegy keretbe foglalja a záró szakasz, a királyetap, Miskolc és hazánk legmagasabb pontja, a Kékestető között 188 kilométer lesz a táv, de a versenyzőknek kétszer is fel kell mászniuk Mátraházáig, másodszor pedig tovább a Kékes tetejére, ez a nap összesen 3259 méternyi szintemelkedést tartogat a sárga trikóra pályázók számára.

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz. Amint arról már beszámoltunk, a szervezők célja, hogy teljesítsék a Pro Series nevű sorozatba kerülés egyik fontos kritériumát: ehhez legalább tizennégy World Tour és/vagy Pro Team együttesnek kell részt vennie az idei Magyar Körversenyen.

Szilasi László versenyigazgató szerint ezt sikerül majd teljesíteni, az előzetes egyeztetések alapján várhatóan öt World Tour csapat mellett tíz Pro Team is eljön a legrangosabb magyar kerékpárversenyre. Az induló csapatokat a szervezők a hivatalos nevezési folyamat után adhatnak információt.

A 41. Tour de Hongrie programja
1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km
2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km
3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 171 km
5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km