Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

photo 2019. 06. 16. 14 42 291

Neilands a végső győztes, Dina és Valter is a dobogón zárt.

A Kecskemét és Székesfehérvár közötti 168 kilométeres etappal ért véget az idei Tour de Hongrie. A székesfehérvári befutónál izgalmas küzdelemben a holland Wouter Wippert nyerte meg a sprintbefutót. Az összetett versenyben nem került veszélybe Krists Neilands sárga trikója, így a 24 esztendős lett bajnok nyerte meg az idei Magyar Körversenyt, de két magyar is dobogóra állhatott, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett!

 Kecskeméten, a rajt előtt lehetett némi izgatottságot érezni a kerékpárosokon, pedig a négy nyitott kérdésből háromra tulajdonképpen már választ kaptunk. Az szombaton, a Dina Márton és Valter Attila remek szerepléséről emlékezetes kékestetői befutónál eldőlt, hogy a legjobb hegyi menőnek járó piros trikót Neilands viheti haza, ebben a különversenyben Dina Márton a második helyen végzett. Kecskeméten a Kometa Cycling Team magyar légiósa viselhette a piros megkülönböztető mezt.

Az is valószínűsíthető volt, hogy Neilands megnyeri az összetett versenyt is, a záró szakaszon a több mint egy perces előnye mindenképpen elegendőnek látszott. Ugyancsak eldőlni látszott a legjobb magyart illető fehér mez sorsa is, hiszen ennek megszerzésére már csak Dina Mártonnak és Valter Attilának maradt reális esélye, de a két fiatalember gyerekkora óta barátságot ápol, tavaly még egy klubban tekertek, várható volt, hogy nem fogják egymást támadni.

Nyitott volt viszont a zöld trikó sorsa, ennek megszerzésére sokak számára elegendő volt a székesfehérvári befutó megnyerése, ráadásul a zárószakasz győzelme sokak fantáziáját mozgatta meg.

photo 2019. 06. 16. 10 32 271

A Székesfehérvárig tartó 169 kilométernek 108-an vágtak neki, ám a pénteki második félszakasz hajdúszoboszlói sprintjének győztese, a cseh Alois Kankovsky a lassú rajt után, még az éles indítás előtt bukott, így feladta a viadalt. Mint kiderült a versenyzőt kórházba szállították, s a kivizsgálás combcsonttörést állapított meg, így várhatóan meg is kell operálni.

Az éles rajt után tíz perccel egy háromfős szökés, a lengyel Michal Paluta (CCC Development Team), a cseh Tomás Kalojíros (AC Sparta Praha) és a szerb válogatott Marko Danilovic tekert el a mezőnytől, s három és fél perc fölötti előnyt alakított ki.

Az etapot Valter Attilát bíztató aszfaltfelirat, vágtató gulyások, piros-fehér-zöld léggömb-kompozíciók és lovasíjászok is színesítették.

photo 2019. 06. 16. 10 52 441

A Székesfehérvárra érkező mezőnyt 28 fok, felhős idő és fantasztikus hangulat fogadta. A négy kör megkezdésekor, a célvonalon történő első áthaladáskor már egy percen belül volt a mezőny hátránya a szökevényekhez képest. A két körrel későbbi sprintet is az élen töltötte a trió, ám a mezőny az Androni, a Neri Sottoli és a Kometa csapat vezetésével óriási sebességgel faragta a különbséget, s az utolsó 11 kilométerre érkezve utolérte a hármast.

A zárókörre fordulva megnyúlt a mezőny, a Kometa diktálta a tempót, majd Neilands vezette fel csapattársát, a 2016-ban összetett győztes észt Mihkel Räimot. Végül a leggyorsabbnak - hajdúszoboszlói második helye után - a holland Wouter Wippert bizonyult megelőzve a francia Hugo Hofstettert, illetve Räimot.

photo 2019. 06. 16. 14 42 291

Neilands a mezőnnyel ért célba, akárcsak Dina és Valter. A 24 éves lett bajnok két szakaszsikere és az összetett elsőség mellett a legjobb hegyimenőnek járó piros trikót is begyűjtötte, s a Tour de Hongrie első lett győztese lett.

"Azzal a céllal érkeztünk ide, hogy megnyerjük a versenyt, de őszintén szólva engem is meglepett, hogy a Giro d'Italia után ilyen jó formában vagyok" - emelte ki Neilands. A győzelem kulcsaként a csapatmunkát emelte ki. "Ez volt pályafutásom első összetett győzelme, ezért sosem fogom elfelejteni!".

A pontverseny győzteseként a zöld trikót a tavalyi összetett első olasz Manuel Belletti érdemelte ki. A legjobb magyart illető fehér trikót Dina nyerte a 890 kilométeres össztávú viadal végén.

"Nagyon boldog vagyok és teljesen elégedett, örülök, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozásom a Kometában, s már alig várom a következő versenyeket a csapattal" - fogalmazott Dina az MTI érdeklődésére.

20190616 150540 fpx6432.cr20349841

Eredmények:

5. (utolsó) szakasz, Kecskemét-Székesfehérvár, 169 km:

1. Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing) 3:53.47 óra
2. Hugo Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel
3. Mihkel Räim (észt, Israel Cycling Academy) a. i.
4. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

12. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
...
15. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) a. i.

35. Valter Attila (CCC Development Team) a. i.
36. Dina Márton (Kometa Cycling Team) a. i.

A 40. Tour de Hongrie végeredménye:

1. Neilands 21:13.00 óra
2. Dina M. 1:22 perc hátrány
3. Valter 1:26 p h.

  • A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec)
  • A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)
  • A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team)
  • A csapatversenyben: 1. CCC Development Team (lengyel)

Fotók: tdh.hu