Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 19mp3622

Mozgalmas volt a tegnapi Tour de Hongrie két fél szakasza.

Lovassy Krisztián nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny harmadik versenynapjának első félszakaszát, a tiszafüredi sprintbefutót. Délután a második fél szakaszon a cseh Alois Kankovsky diadalmaskodott. Az összetettben továbbra is a lett Krists Neilands áll az élen.

A pénteki első, hosszabb etap Kazincbarcikáról indult, a városban tett kör után ötfős boly tekert el a mezőnytől, benne Lovassy Krisztián (magyar válogatott) és Rózsa Balázs (Differdange-Geba). A két magyar versenyző a szerdai első szakaszon több mint 140 kilométert szökött, s ezúttal a 31 fokos melegben a Tiszafüredig tartó 115 kilométeren is bátran vállalkozott támadásra a szlovén Gasper Katrasnik, a lengyel Stanislaw Aniolkowski és a cseh Jakub Otruba társaságában.

A szökevénycsoport három perc feletti előnyt dolgozott ki, amely negyven kilométerrel a cél előtt, a maklári vasúti átkelőnél 2:41 perc volt. Itt a vonat érkezése miatt meg kellett állítani a versenyzőket, az újraindítás után nem sokkal Rózsa leszakadt az élcsoportról, őt be is fogta a mezőny. A négyfősre olvadt szökevénycsoport viszont megtartotta előnyét a Besenyőtelek és Poroszló közötti hosszú egyenes szakaszon, sőt növelni is tudta a különbséget.

photo 14 06 2019 12 40 57

A hajrában aztán Lovassy indított, s bár Aniolkowski is nagyot sprintelt, célfotóval a hazai bringás diadalmaskodott, ezzel 2016 - Szalontay Sándor prológon aratott sikere - után nyert újra magyar versenyző szakaszt a Tour de Hongrie-n.

A sárga trikót megtartotta a mezőnnyel érkező lett Krists Neilands.

Eredmény

3/a félszakasz - Kazincbarcika-Tiszafüred, 115 km:

1. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 2:33.21 óra
2. Stanislaw Aniolkowski (lengyel, CCC Development Team) azonos idővel
3. Gasper Katrasnik (szlovén, Adria Mobil) a. i.
4. Jakub Otruba (cseh, Elkov-Author) a. i.

6. Karl Ádám (magyar válogatott) 4:04 perc hátrány

  • A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Louis Bendixen (dán, Team Coop)
  • A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)
  • A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

Délután a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti 69 kilométeres - sík, mindössze 178 méter szintkülönbségű - etap várt a mezőnyre.

A szakasznak 32 fokban vágott neki a 113 versenyző, és az első néhány kilométert sikertelen szökések jellemezték, aztán egy szlovák versenyző, Ján Andrej Cully (Dukla Banska Bystrica) és az összetett utolsó helyén álló Vas Balázs el tudott tekerni a mezőnytől. A rövid etap egyetlen gyorsasági részhajráját a Kilenclyukú hídon jelölték ki, ezen Vas második lett, míg a mezőny elején Fetter Erik megszerezte a harmadik helyet és az ezzel járó egy másodperc időjóváírást. A Hortobágyon - 12 kilométer szökés után - beérték a magyar válogatott színeiben versenyző Vast, épp amikor az út mentén betyárnak öltözött két lovas vágtatott a mezőny mellett.

Cully tovább haladt a kezdődő esőben, az őt másfél perc lemaradással üldöző mezőny élén pedig a fehér trikós Dina Márton csapata, a Kometa, illetve a címvédő olasz Manuel Bellettit segítő Androni Giocattoli-Sidermec haladt. Az utolsó húsz kilométerre fordulva Valter Attila együttese, a CCC Development Team is beállt vezetni a már száraz időben, és 34 kilométernyi szökés után be is fogták Cullyt.

photo 2019. 06. 14. 16 36 10

A mezőny az Androni és a CCC vezetésével kezdte meg a két, egyenként 4,5 kilométeres kört a fürdővárosban, a végén pedig - a várakozásoknak megfelelően - mezőnyhajrá döntött a szakaszgyőzelemről, melyben az Elkov-Author cseh versenyzője, Kankovsky diadalmaskodott a holland Wouter Wippert és Belletti előtt. Utóbbi két másodperc jóváírásának köszönhetően faragott hátrányából, de a lett Krists Neilands így is magabiztosan őrizte meg sárga trikóját, mivel a mezőnnyel együtt ért célba.

Másfél kilométerrel a cél előtt négyen buktak, köztük a magyar válogatott Karl Ádám, és Valter Attila is megtorpant, miután éppen előtte történt az eset.

photo 2019. 06. 14. 17 42 49

A legjobb magyart illető fehér trikót az időjóváírásnak köszönhetően Fetter vette át, s mint azt az MTI-nek elárulta: a részhajrá előtt néhány kilométerrel döntötték csak el, hogy rámegy a jóváírásra.

"A harmadik helyért járt egy másodperc, gyorsan összeraktuk a vonatot és sikerült is megszerezni a pozíciót, így néhány századdal ugyan, de átvettem a trikót."

Eredmény

3/b félszakasz - Tiszafüred-Hajdúszoboszló, 69 km:

1. Alois Kankovsky (cseh, Elkov-Author) 1:28.04 óra
2. Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing) azonos idővel
3. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

23. Filutás Viktor (Pannon Cycling Team) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 13:58:43 óra
2. Belletti 1:05 perc hátrány
3. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:10 p h.

9. Fetter Erik (Pannon Cycling Team) 1:18 p h.
10. Dina Márton (Kometa Cycling Team) a. i.

  • A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Louis Bendixen (dán, Team Coop)
  • A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)
  • A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Fetter Erik (Pannon Cycling Team)

Következik

Karcag és a Kékestető között kijelölt 138 km-es 4. szakasz. Az út vonal során három gyorsasági (Tiszafüred, Egerszalók, Parádvásár) és két hegyi (Mátraháza, Kékestető) részhajrára is sor kerül.

Rajt: 2019. június 15. szombat, 11:20 Karcag, Kossuth tér

Várható befutó: 14:45 Kékestető

tdh 2019 4szakasz terkep

Fotók: tdh.hu