Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

photo 2019. 06. 13. 17 58 16 v01

A lett bajnok sárga trikós lett Miskolcon

A tegnapi események röviden:
A lett bajnok Krists Neilands szerezte meg a győzelmet a Tour de Hongrie második szakaszán, s az összetettben is átvette a vezetést. A magyarok közül Dina Márton a hatodik, Valter Attila a tizedik helyen ért a miskolci célba.

Tegnap volt a Tour de Hongrie leghosszabb szakasza. A Balassagyarmat és Miskolc közötti 201 kilométer során három gyorsasági és három hegyi hajrá - egy-egy harmadik, második és első kategóriás emelkedő - várt a mezőnyre a 31 fokos hőségben.

A szakasznak 116 versenyző vágott neki. Az etap elején négy versenyző - a cseh Zahalka (Elkov-Author), a svéd Eriksson (Team Coop), a belga Deruette (Differdange-GeBa) és a szlovén Bozic (Adria Mobil) - meglépett a mezőnytől. Bozic szökése meglepő volt, hiszen tegnapelőtt szintén szökött Rózsa és Lovassy Krisztián társaságában. Csakhogy a szakaszon található hegyi hajrák érdekelték az Adria Mobil sportolóját, aki be is gyűjtötte az első két hajrá győzelméért járó pontokat, így virtuálisan a piros trikót is átvehette.

A táv első felében a meleg rostálta a mezőnyt, kiszállt például az összetett hetedik helyén álló kanadai Alexander Cataford, míg Filutást gyomorproblémák hátráltatták.

A mezőny – amely csaknem 160 kilométeren át hagyta haladni a szökevényeket – a bükkszentkereszti emelkedőn bedarálta Zahalkáékat, s elkezdődött az igazi harc a szakaszgyőzelemért.

photo 2019. 06. 13. 12 48 46

Az emelkedőn a lett bajnok Krists Neilands tekert el a mezőnytől, a Miskolc felé vezető lejtmenetben pedig 1 perc 25 másodperces előnyre tett szert. Mivel második helyen állt összetettben, a sárga trikós és címvédő Manuel Belletti csapata, az Androni komoly munkába kezdett, hogy utolérje Neilandsot. Ez végül nem sikerült, ehhez hozzájárult az is, hogy a mezőnyben másfél kilométerrel a cél előtt többen buktak. A második helyen a dán Bendixen (Team Coop) ért be egy perces hátránnyal, majd az olasz Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), a negyedik helyen pedig a sokáig szökésben lévő Zahalka futott be.

Ismét kitettek magukért a magyarok, ezúttal Dina Márton (Kometa Cycling Team) lett a hatodik, megőrizve ezzel a legjobb magyarnak járó fehér trikót, Valter Attila (CCC Development Team) pedig tizedikként ért célba, de az első bollyal futott be a Pannon Cycling Team két versenyzője, Filutás Viktor és Fetter Erik is.

Az összetett versenyben – az idei Giro d’Italia teljes távját is végigtekerő – lett Neilands vette át a vezetést, megelőzve Bellettit és Bendixent. Az olasz lett a nap vesztese, hiszen a sárga trikó mellett a zöldet is elveszítette, a pontversenyben ugyanis Bendixen vette át a vezetést. A hegyi pontversenyben nem fizetődött ki Bozic mérhetetlen erőfeszítése, az utolsó – első kategóriás – hegyi hajrán ugyanis Neilands annyi pontot gyűjtött, amennyi elegendő volt a piros trikó átvételéhez.

photo 2019. 06. 13. 17 58 16

"Nem gondoltam a sárga trikóra, egyszerűen csak éreztem, hogy nagyon jók a lábaim, és bolond lettem volna, ha nem használom ki. Megpróbáltam a szökést, bejött" - fogalmazott Neilands a verseny után. Elárulta: amikor előnye közel másfél percre nőtt, akkor kezdett hinni benne, hogy a szakaszgyőzelem és az összetett első hely is összejöhet. Előre tekintve elmondta, innentől megkísérli a sárga trikó megőrzését a hátralevő három versenynapon, s mivel csapata, az Israel Cycling Academy erős, erre képes is lehet.

Érdekességek a szakaszon:

  • Balassagyarmat határában az egyik közlekedési táblára erősítve "Balázskagyarmat" felirat állt a helyi versenyző, Rózsa Balázs (Differdange-Geba) tiszteletére. (fotó fentebb)
  • A cél előtti a kaotikus hajrában, melynek során egy kísérőmotoros kiterelését félreértve több versenyző rossz irányba ment, illetve bukott. Emiatt a zsűri úgy döntött, az egész főmezőny az egyperces hátránnyal második dán Louis Bendixen idejét kapja meg.

"A komplett mezőnyt rosszfelé irányították, egyáltalán nem volt egyértelmű az útvonal kijelölése. Én tudtam, hogy jobbra kell menni, de viszonylag hátul mentem, s néhány versenyzővel együtt el tudtunk fordulni a jó irányba, sokan viszont estek-keltek. Nagyon nem megérdemelt ez a helyezésem, de most így jött ki" – értékelte az eseményeket Dina Márton (Kometa Cycling Team), aki megőrizte a fehér trikót, amelyet az összetettben legjobban álló magyar bringás ölthet magára.

19mp2635

Eredmények:

Balassagyarmat-Miskolc, 201 km:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 5:10:14 óra
2. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:00 perc hátrány
3. Marco Frapporti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) azonos idővel

6. Dina Márton (Kometa Cycling Team) a. i.

10. Valter Attila (CCC Development Team) a. i.

13. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Neilands 9:53.14 óra
2. Belletti 1:07 perc hátrány
3. Bendixen 1:10 p h.

9. Dina 1:18 p h.
10. Fetter Erik (Pannon Cycling Team) 1:19 p h.

  • A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben) Louis Bendixen (dán, Team Coop)
  • A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben) Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy)
  • A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

Következik!
Két félszakaszra is sor kerül pénteken.

A 3a. szakasz Kazincbarcika és Tiszafüred között kijelölt 117 kilométeres útvonala néhány kisebb emelkedőt leszámítva a sprintereknek kedvező pályán fut majd, a félszakasz során két gyorsasági (Kazincbarcika és Eger), valamint egy hegyi (Tardona) részhajrára is sor kerül.

Rajt: 2019. június 14. péntek, 10:00, Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány

Várható befutó: 12:30, Tiszafüred, Örvényi út

Kinek kedvez: mezőnybefutó várható.

A 3b. szakasz Tiszafüred és Hajdúszoboszló között kijelölt 70 kilométeres útvonala gyakorlatilag teljesen sík lesz, a félszakasz során egy gyorsasági (Hortobágy, Kilenclyukú híd) részhajrára is sor kerül.

Rajt: 2019. június 14. péntek, 16:00, Tiszafüred, Halas tér

Várható befutó: 17:43, Hajdúszoboszló, József Attila utca

Kinek kedvez: mezőnybefutó várható.
tdh 2019 3szakasz terkep

Fotók: tdh.hu