Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kupa

A 162 kilométer hosszú magyarországi záró szakasz Tatától Veszprémig vezet.

Immár 36. alkalommal rendezik meg a Kárpáti Futárverseny elnevezésű U23-as nemzetközi kerékpárosviadalt, amely kedden Lublinból rajtolt és hat nap múlva Veszprémben zárul. Az idei versenyt a lengyel-magyar barátság patrónusa, a legendás második világháborús futár és történész, Waclaw Felczak emlékére rendezik meg.

Waclaw Felczak (1916-1993) összehangolta a futárok tevékenységét, gyakran megfordult Magyarországon, ahol a háború előtti időszakban történelem-szakosként folytatta egyetemi tanulmányait. A háború után a kommunista hatalom életfogytiglanra ítélte, nyolc év után, 1956 őszén, az akkor Lengyelországban bekövetkezett átmeneti politikai enyhülés idején helyezték szabadlábra. Visszatért a történészi pályára. A 70-es évek második felétől rendszeresen utazott Magyarországra, ahol hozzájárult a demokratikus ellenzék megszervezéséhez.

Felczak a hagyományos lengyel-magyar barátság egyik jelképe lett, ezért a lengyel és a magyar parlament döntése alapján tavaly létrejöttek az ő nevéhez fűződő, a két nemzet együttműködését elősegítő intézmények, a Magyarországon működő Waclaw Felczak Alapítvány és a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködés Intézete. Az utóbbi intézet az idei Kárpáti Futárverseny fő társszervezője.

Az indulók több mint 730 kilométert tesznek meg a lengyelországi, szlovákiai és magyarországi szakaszokon. Április 30-án kedd este a kelet-lengyelországi vajdasági központban, Lublinban a prológgal indult a viadal, majd a következő napokon  a lengyelországi szakaszok többek között Tarnów és Újszandec városát érintik. Szombaton 135 kilométeres hegyi szakaszt rendeznek Szlovákiában, az etap rajtja és célja Poprád. A 162 kilométer hosszú magyarországi záró szakasz Tatától Veszprémig vezet. Veszprém már hatodik alkalommal ad otthont a sportrendezvénynek.

A szervezők szerint a verseny a lengyel-magyar kapcsolatok szempontjából fontos történelmi dimenzióval is rendelkezik. A Kárpáti Futárverseny elnevezés ugyanis a lengyel földalatti állam második világháborús futárainak emlékére utal, akik - többek között Magyarországon keresztül - biztosították a kapcsolatot az emigráns lengyel kormány és a megszállt Lengyelország területén szervezett ellenállás között.

Az elmúlt években Jan Karski legendás futár emlékére szervezték a versenyt, aki a nyugati hatalmakat a náci német megsemmisítő táborokban zajló holokausztra figyelmeztette.

Forrás: MTI