Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

olympic velodrome in barra olympic park tested the track 25.06.16 1

Debrecenben épül meg a Kelet-Magyarországra tervezett velodrom

Debrecenben épül meg a Kelet-Magyarországra tervezett velodrom - jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a debreceni Nagyerdei Stadionban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz emlékeztetett: egy 2017-es kormánydöntés alapján az országban három velodrom épül, a helyszínekről a Magyar Kerékpáros Szövetség véleményét figyelembe véve hozták meg a végső döntést.

A velodrom egy speciális sportcsarnok, melynek központi eleme az ovális alakú, fából épített, két egyenesből és két erősen döntött visszafordító kanyarból álló, gyorsasági kerékpáros versenyek lebonyolítására szolgáló pálya (track).

A velodrom lehetővé teszi, hogy Magyarországon is 12 hónapon át adott legyen a pálya-sport versenyek lebonyolítása (12 olimpiai versenyszám), a professzionális kerékpáros edzésmunka és a kerékpársport utánpótlás-nevelési bázisa szélesítéséhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. Továbbá más kerékpáros szakágak, más sportágak, illetve akár kulturális események befogadására is alkalmas.

olympic velodrome in barra olympic park tested the track 25.06.16 1

A Budapestre tervezett pályakerékpáros létesítmény világbajnokság, sőt olimpia megrendezésére is alkalmas lesz, míg a másik kettő elsősorban edzőcsarnokként működik majd, illetve junior, ifjúsági és masters versenyeket azokban is rendezhetnek - hangsúlyozta a kormánybiztos.

A debreceni beruházásról megjegyezte: idén és a következő év első felében el kell készülniük azoknak a hatástanulmányoknak, amelyek alapján kiválasztják majd a végleges helyszínt, és optimális esetben a kivitelezés 2020-ban elkezdődhet, 2021-ben pedig be is fejeződhet. A debreceni velodromban szabvány méretű, kétszáz méter hosszúságú körpályát alakítanak ki, és a tervek szerint egy kisebb lelátó is helyet kap majd a létesítményben, mindez a kormánybiztos szerint óriási lökést adhat a sportág fejlődésének.

Fotó: Riói olimpiai velodrom  készítette: Roberto Castro