Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

lance armstrong 2005

Egy ügy, amely sosem ér véget.

Május 7-én kezdődik meg Washingtonban az a kártérítési per, amelyben az amerikai kormány perelte be a csaló Lance Armstrongot. A kormány 100 000 000 dollárt szeretne a volt kerékpároson behajtani.

Az USA igazságügyi minisztériuma csalással vádolta meg a volt kerékpárost, mivel sikereit doppingolással érte el a a Tour de France-on. Ezáltal tisztességtelenül jutott hozzá ő és csapata 32 300 000 dollárhoz szponzor US Postal Service-tól (Egyesült Államok Posta Szolgálata) 2000 és 2004 között. Armstrong mellett a vádlottak padján ül majd az akkori menedzsere és csapatfőnöke, a Johan Bruyneel is.

Lance Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a 7 Tour győzelmétől, és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült, hogy a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el. (Érdekes adalék, hogy helyére nem hirdettek új győztest, mivel az indoklások szerint akkoriban annyira elharapózódott az indulók között a tiltott szerek használata.)

A sportoló ugyan sokáig, -sokszor agresszíven- tagadta, hogy bűnös lenne. Több kártérítési pert is indított az ellene fellépőkkel szemben. 2013 januárjában azonban azonban sarokba szorították és egy TV Showban beismerte, hogy a sikereit doppingolással szerezte. (Vajon mennyi pénzt kapott a Showban történő szerepléséért?)

A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a „besúgó” kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat (ez is egy rendes ember). Ha az amerikai kormány megnyeri az ügyet és megkapja a kártérítést, annak egynegyede az övé lesz.

Armstrong szerint azonban a US Postal tudott a doppingügyekről, és azt kifogásolta, hogy a győzelmek reklámértéke messze meghaladja az állami cég arculatát érő veszteséget. Ennek bizonyítása nem lesz egyszerű, valószínű évekig elhúzódik majd a per.

Fotó: Bjarte Hetland

Amikor utoljára hordta Armstrong-on a sárga trikót, 2005-ben ekkor (nem)nyerte meg hetedszerre is a Tour de France-t.