Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
Okostelefon a balszerencsés bringás védelmében
   Ha egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel.
Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
prev
next

veteranbicikli_d_kzg20120511003Technika- és sporttörténeti érdekességekkel, az elmúlt százötven év és napjaink használati tárgyaival is találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeum péntektől látható, veterán bicikliket bemutató kiállítására.

A Kultúrpalotába lépő vendégek biciklisávon haladva ismerhetik meg azt a harminchat kerékpárt, amelyek az elmúlt százötven év biciklis múltját mutatják be.

A veteránkerékpár-paradicsommá alakult múzeumban a bejárati csarnoktól az emeleti kupolán át egészen a kiállítótérig, a megszokott helyek mellett a falról és a mennyezetről is lógva várják a bicikli-különlegességek az érdeklődőket. A legkorábbi darabok nemcsak fémből, hanem fából és bambuszból is készültek. Igazi különlegesség a Csontrázóként emlegetett 1860-as öntöttvas velocipéd, melyet súlya miatt komoly erőfeszítésbe került megmozdítani.

A kerékpározás szerelmesei valódi időutazáson vehetnek részt: a 19. században készült velocipédek mellett a múlt század retro bringáival, magyar, francia, holland, olasz és német gépekkel is megismerkedhetnek. A mai korszerű járművek között megtaláljuk Mark Cavendish profi kerékpáros biciklijét, mellyel a 2010-es Tour de France több szakaszát megnyerte. Emellett egy tavaly Szegeden épített chopper túrabiciklit is megtekinthet a közönség.

veteranbicikli_d_kzg20120511011

A kétkerekűek mellett alkatrészeket – csengőket, egykor gyertyával vagy petróleummal működő lámpákat –, múlt századi katalógusokat, használati útmutatókat, különleges érmeket, az egykori tulajdonos kilétét jelző biciklitáblákat, márkajelzéseket, valamint versenykerékpáros fejvédőt és mezt is láthatnak az érdeklődők.

Forrás és fotó: MTI


ui.: A kiállítás május 11-től június 24-ig látható Szegeden. (Nonor)