Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
prev
next

gemenc01Kerékpáros és gyalogos turistáknak, a természetfotózás kedvelőinek, családoknak kínál programokat a Gemenc Zrt. négynapos ökoturisztikai szezonnyitója április 28-tól május 1-jéig.

Az első, szombati napon tervezett 15 kilométeres kerékpártúrán a természetkedvelők a gemenci erdő olyan részeit is felkereshetik, amelyek bejárására egyébként nincs lehetőség. Az útvonal a Bátai Holt-Duna mellett lévő megfigyelő tornyot és a Nyéki Holt-Duna mellett futó tanösvényt is érinti, utóbbi csak kísérővel érhető el - mondta az MTI-nek Csontos Péter, a Gemenc Zrt. szekszárdi erdészetének vezetője.

Szintén ritkán látható erdőrészeket fedezhetnek fel a természetfotósok április 30-án, hétfőn, amikor Krizák Istvánnak, a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjának segítségével készíthetnek felvételeket a Rezéti-Duna-ág környékén.

gemenc02

Az erdészetvezető elmondta: a látogatók vaddisznókat, szarvasokat figyelhetnek meg az ártéri erdőben, köszönhetően annak, hogy még nem teljes a fák lombkoronája, és jobban átlátható a terep, Malomtelelőnél, Lassiban pedig jó esély van réti sasokat látni.

A programokba - amelyet részletesen a gemenczrt.hu honlap ismertet - bekapcsolódik a karapancsai kastély is, ahol második alkalommal rendezik meg a Bor éjszakája elnevezésű estet. A XIX. századi vadászkastélyban bordalok kíséretében a szekszárdi Németh János pincészetének díjnyertes borait kóstolhatják meg a látogatók.

A május 1-jei, hagyományos családi programon többek közt kézműves foglalkozások, bográcsos vadételek, kiállítások várják a természetkedvelőket a pörbölyi ökoturisztikai központnál, az erdőt lovasfogattal és erdei vasúttal is be lehet majd járni.

Április 28-án életbe lép a gemenci erdei vasút nyári menetrendje, május 1-jén azonban Pörböly és Gemenc-Dunapart állomás között csak a rendezvény belépőjével lehet utazni. A nyári menetrend szerint a vonatok hétköznapokon Pörbölytől Malomtelelőig, hétvégi napokon a gemenci Duna-partig, illetve Keselyűsig közlekednek, ekkor nosztalgia gőzmozdony viszi az utasokat.