Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Teszt: Lazer Roller + Net bukósisak
  Figyi ez ár/értékben nagyon jó!
Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
prev
next

kincs01Épp nincs ötleted, hogy merre menj bringázni?

Jó tippeket kapsz a Kincstúra kezdeményezéstől: az egészséges életmódot népszerűsítő játékban az ország szép és érdekes helyein kirakott kincses ládákat lehet GPS segítségével megkeresni. A megtalálást bejelentők között nyereményeket sorsolnak ki, de ez csak ráadás egy klassz kerekezés után.

kincs02

Közhely, hogy tragikus a magyar népesség egészségi állapota: szív-és érrendszeri megbetegedések terén például vezető pozíciót foglalunk el az európai országok között. Ez jórészt a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, amire jellemző adat, hogy a fiatalok mindössze 17 százaléka teljesíti a szakemberek által nemzetközileg ajánlott mozgásmennyiséget, és később még ez az arány is drasztikusan romlik. Éppen ezért évek óta számos program indult, amelyek szerették volna megmozgatni az ellustuló embereket, de ezek eddig kevés sikerrel jártak – talán mert túl nagy áldozatot kívántak, vagy ijesztően nagy életmódváltást.

kincs03Több esélye lehet a sikerre a Flora Szívbarát Lépések programnak, amely azt szeretné kiemelni, hogy a nagy változásokhoz kis lépések is elegendők. De mi közünk ehhez nekünk, bringásoknak, akik annyit mozgunk, amennyit csak lehet, és többnyire azt is elég intenzíven? Nos, a program legújabb kezdeményezése egy jóféle kikapcsolódási lehetőségre szeretné felhívni a figyelmet. A geocaching nevű játék már több mint 10 éve megjelent Magyarországon, és gyorsan népszerűvé vált. Lényege, hogy a www.geocaching.hu honlapon több mint 3200 felkutatásra váró kincses- vagy geoládát helyeztek ki országszerte a játékosok, másoknak is megmutatni kívánt vonzó helyszíneken. A „kincsesláda" valójában egy vízhatlanul záródó műanyag konyhai doboz, benne többek között apró ajándékokkal, amelyekből magával vihet a megtaláló – már amennyiben ő is behelyez valamit a későbbi kincskeresők számára. Hasonló játékot kínál a www.gpsgames.hu weboldal is.

Itt hadd fűzzem hozzá, hogy jómagam, geocaching és GPS Games játékosként (természetesen Pupu nickkel), több mint kétezer megtalálás során, rengeteg természeti és egyéb szépséget ismertem meg az országban, és sok-sok maradandó élményben részesültem, jó arcokat ismertem meg. Mindeniknek csak ajánlani tudom a játékot, különösen, hogy legnagyobb részük kerékpárral is (sőt néhány csak kerékpárral!) teljesíthető. Pompás túraötleteket lehet kapni!

Ezt fejeli meg a Flora Kincstúra (http://www.szivbaratlepesek.hu/kincstura), amely bizonyos, eddig is létező, de most az akció matricájával ellátott geoládák megtalálására buzdít. Egyelőre 311 darab ilyen van, de számuk fokozatosan gyarapodik, és mindenfelé előfordulnak az országban. A sikeres kincskereső megfelelően bejelenti találatát (lefotózza magát a ládával, és a rajta lévő kóddal együtt együtt feltölti), és nyeremény-játék sorsoláson vesz részt. Az nem lehet kibúvó, hogy nincs valakinek GPS készüléke: a ládikák többnyire anélkül is megtalálhatók a leírás és a korábbi megtalálók bejegyzései, fotói alapján, és GPS-t kölcsönözni is lehet (http://www.geochallenge.hu/index.php?mit=76). A főnyeremény persze mindenkié: az egészséges biciklizés, és a kalandozás különféle érdekes helyekre.


Hasonló cikkeket a Revomag oldalán is találhatsz.