Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

feedback sports pro elite 06

Az idei évben beruháztam egy szerelőállványba, aminek tapasztalatait megosztom veletek.

Szerelőállvány evolúcióm

Először állvány helyett a kerékpár fejre fordítását használtam, amely jól bevált amikor dübörgött a kormányszarv divat hullám. Akkor nem is volt valamire való monti az, amin nem voltak szarvak. A bringa a szarvon és a nyergen támaszkodott, így nem sérültek -, nem karcolódtak a kormányon lévő alkatrészek. Miután a divat elmúlt, és kiderült, hogy az állandó görnyedés a deréknak sem tesz jót, ezt a megoldást ifjú korommal együtt elengedtem.

Az első állványomat nem is igazán nevezném szerelőállványnak. A bringa a középcsapágyházon feküdt fel az állványra és egy klipsz szíjjal rögzült hozzá. Jó volt, mert állva kényelmesen lehetett, a kerékpárt átbowdenezni, váltót, féket állítani és takarítani. Ennél többre azonban nem volt képes, mivel nem volt elég stabil komolyabb munkákhoz pl. a kormánycsapágy ház ki- beszereléséhez, vagy a berohadt csavarok eltávolításához.

kerekpar szereloallvany 01

Az első állványom épp egy gyönyörű acél Kona életre keltésében segít

A második egy áruházi állvány volt. Tudjátok minden évben egyszer eljön az idő, amikor lehet kapni…

Ez, az előzőhöz képest fényesen bevált. Az állvány anyagát tekintve acél volt, összecsukható három lábbal. De sajnos minden más, így a rögzítő bilincsek és az állvány feje műanyag. Ha egy bringád van biztos elszolgál 5-6 éven át, de nekem a családban több mint 10 kerékpár van, amiből egy PEDELEC, plusz a vállalkozásomban több mint 100, így 3 év után megváltam tőle. (Akarom mondani leamortizáltam.)

kerekpar szereloallvany 02

A második állványom és benne egy izgalmas bringa. Gyűjteményem egyik legkedvesebbje.

Ami igazán gyengéje volt a műanyagcsőbilincsek. Egy súlyosabb bringát nem tudott a beállított pozícióban megtartani, bárhogy is szorítottam a bilincset össze, illetve középcsapágy ki és beszerelése sem lehetséges benne. A három év intenzív használata igen csak megviselte és tovább kellett lépnem. Így ugrottam egy nagyot, egy jó nagyot...

Feedback Sports PRO Elite azt hiszem, megérkeztem

Így jutottam el az idei év elejéhez, amikor is meg vettem a Feedback Sports PRO Elite állványt. Ezzel az előzőhöz képest hatalmas minőségi ugrást végeztem. Az állvány anyaga alumínium, ami szép pirosra van eloxálva. Egy-egy gyors-kioldós bilincsel lehet az állványt szét nyitni, illetve a szerelési magasságot beállítani.

Az állvány fej igen profi. Ennek anyaga acél. Az elején lévő karral lehet a műanyaggal bevont pofák közé rögzíteni a kerékpár vázat, a nyeregcsőbilincset, vagy amit éppen szeretnél.

feedback sports pro elite 07

Minden állvány lelke a fej.

A rajta lévő piros gombot megnyomva egy kattintással old és azonnal kivehető a kerékpár. Megjegyzem a gyártó ajánlása szerint ha erősen rögzítetted a bringát akkor nem szabad pusztán a kioldóval kiszabadítani, mert az hosszú távon sérülést okozhat a mechanikában. Előtte egy leheletnyit lazítani kell a csavarókán, után szabad csak lecsapni a piros gombot, hogy elengedje a bicajt. Bezárásnál ütközésig be lehet tolni a fejet, majd utána csavarva fixálni a bringát.

A fej hátulján lévő kar segítségével az állvány fejet tudjuk forgatni. Mindez ergonómiailag nagyon kényelmes kézre álló, és rengeteg időt lehet vele nyerni. (Ez mondjuk egy hobbistának nem, de egy szerviznek igen fontos szempont lehet.)

A rendszer bármely szögbe beállítva meg tartja a bringát, nem fog elmozdulni. Erre legjobb példa feleségem ebike-ja, amelyben a motor a hátsó kerékagyban van.

feedback sports pro elite 02

Hátsó agy motoros PEDELEC azt hiszem, ez a kép sokat elárul a fej és az állvány stabilitásáról.

Az állványhoz több kiegészítő kapható: Szerszámos tálca, kerék centrírozó állvány, sörnyitó. Ezek közül én a szerszámos dobozt használom és igen jó szolgálatot tesz.

feedback sports pro elite 03

A szerszámos tálca igen praktikus, jól szolgál a szereléseim során.

Összességében a beruházásom nem volt olcsó kb. 100 000 Ft, de többet állványt nem fogok venni az tuti.

  • A bringáim rögzítése könnyen megvalósítható benne.
  • Minden munkaműveletet el lehet végezni benne görnyedés nélkül.
  • Elbírja a PEDELEC bringákat is.
  • Használaton kívül összecsukva kis helyet foglal.
  • Szép piros.
  • Az első év tapasztalatai alapján élettartama. örök élet + egy év.

feedback sports pro elite 01

Végül ebben az állványban is bemutatok nektek egy izgalmas ősmontit. Gyűjteményem legújabb darabját.

Aki szeretne egy jó állványt, de nem szán rá ennyi pénzt, annak szintén érdemes szétnézni a Feedback kínálatában, hiszen ott

  • a Feedback Sports ECO, ami egyszerűbb fejjel és állvánnyal rendelkezik (Ebben a középcsapágyat nem biztos, hogy kiszeded, de ettől független jó.),
  • a Feedback Sports Sport (Erős lábakkal az előbbi fejével.),
  • a Feedback Sports PRO Ultralight (Erős lábakkal, de egy egyszerű nem gyors nyitású fejjel rendelkezik.),
  • a Feedback Sports Sprintstand (A monoblokknál rögzíted, az első kerék kivételével.),
  • és az általam birtokolt Feedback Sports Pro Elite.

 feedback sports pro elite 05