Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

MTF bringák túrázásra
  Jönnek a 2024-es modellek.
Dave útja
  30 éve indult a Mountain Bike Action Hungary.
Az egyenes (MTB, vagy trekking) kormány
  Amit erről az alkatrészről tudni érdemes.
Agydinamók
   Minden, amit tudni szerettél volna, de nem volt kitől megkérdezned!
Kerékpáros dalok
Eddig 10 dalt találtunk. Tudod folytatni a listát?
prev
next

SR27feljts41

Ebben a részben a Sirály újra felébred.

Eljött a nagy nap, amit annyira vártam, az összeszerelés. El sem hiszem, hogy már ez következik, de hát ebben már semmi sem gátol. Az alkatrészeket megtisztítottam, a hiányzó dolgokat beszereztem, minden megvan ahhoz, hogy a Sirály újra szülessen.

Neki kezdek

Első lépésként a villára felraktam a krómozott válldíszt, valamint a kormánycsapágy csészéket behelyeztem a vázba. A csészékhez nem kell a prés szerszám, kézzel szépen behelyezhetők. Zsírozás, golyós-kosarak behelyezése, majd a villa vázba szerelése következett.

SR27feljts42

Ezután egy érdekes munka jött. A világítás vezetékének a vázba helyezése. Egy vékony hajlékony drót segítségével sikerült ezt megoldani. Könnyebben ment, mint gondoltam. Fehér vezetéket választottam, hogy jól harmonizáljon a fehér bowden házzal és a sárvédőkkel.

Nyergen túl. Azaz a kerékpár hátsó részének szerelése.

Miután felszereltem a vázra a váltót, a sárvédőt erősítettem fel a helyére. Jól mutatott. Logikus lépésként a lámpa következett, amelyet a sárvédőre kell szerelni. Ha már felkerült a lámpa test, be is kötöttem a vezetéket a foglalatba, hogy ne lógjon a drót ott össze-vissza. A fék vázra szerelése után egy időre elbúcsúztam a bringa hátsó részétől.

SR27feljts43

Nyergen innen. Azaz mi nyereg előtti vidék építése

Nézünk szét az villa környékén! A lámpa a sárvédő a fék tengelyével rögzül, így egy csavar felhelyezésével szinte kész is lettem, az első rész szerelvényezésével. Már csak a sárvédők pálcáit kellett felcsavarozni az villa erre kiképzett furataiba. Ezután le is került a kerékpár az asztalról a földre.

SR27feljts44

Lábára, akarom mondani kerekére áll a kerékpár

Következő lépés a hátsó, majd az első kerekek beszerelése volt. Ezután a Csepel már megállt a saját lábán. Szó szerint, hiszen ez a típus rendelkezik oldal támasszal. Következő a kormányfej, majd a kormány volt, amit a villába raktam. Miután a nyereg is a helyére került kezdett újból bicikli formát ölteni a harminc éves masina.

SR27feljts45

Kicsit megcsodáltuk és körbe fotóztuk a gépet. Igen tetszetős. Szép lesz, ha kész lesz, de az még kicsit odébb volt.

A középcsapágy összeszerelése következett a csészéket bezsíroztam, majd vadonatúj golyókkal telepakoltam. Fedésnek még zsírt tettem, rögzítve így azokat a véletlen kiesés ellen. Előbb a hajtómű felőli csészét rögzítettem, majd bedugtam a hajtómű tengelyt, végül a másik oldalt csavartam be. Végül az egészet az ellenanyával kontráztam le. A hajtókarok és rögzítőékeik szerelése után a pedálok is a helyükre kerültek.

SR27feljts46

Egyebek

Ezután az apróbb alkatrészeket szereltem fel. A kormányra felkerültek a fékkarok, alsó csőre a váltókar, majd a gyönyörű bowden vezetőket is felcsavaroztam.

A lánc felszerelése után, a generátort szereltem fel a konzoljára, majd a világítás vezetékeit bekötöttem. Csodák-csodája a az izzók a próba során azonnal világítottak.

SR27feljts47

A kormány bandázsozása izgalmas művelet volt, mivel ilyet még sosem csináltam. Elsőre egész jól ment, pedig féltem, hogy mehetek új bandázst venni. Bekötöttem az első és a hátsó féket. Ez már rutinosan ment. A váltó sem okozott különösebb gondot, ráadásul állítgatni se nagyon kell, mivel a váltó nem pozicionált, csak arra kellett figyelni, hogy a végszabályzók beállítása akadályozza meg a lánc leesését.

Kész a Sirály! Beállítottam a fékeket és a váltót, aztán lehetett indulni a próbakörre. Hogy menet közben hogy viselkedett a harminc éves technika? Erről majd mesélek legközelebb.

 SR27feljts48

További fotók itt!

Kapcsolódó cikkek: