Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

kerkpr_vsrlsKerékpárt vehetünk újat és használtat. Ebben a cikkben az új kerékpár vásárláshoz adunk némi támpontot.

 Ha úgy döntöttél, hogy kerékpározásra adod a fejed, el kell gondolkodnod, hogy mire szeretnéd használni jövendőbeli járművedet. Választhatsz hegyi kerékpárt, könnyű országútit, vagy városi közlekedésre és túrázásra is alkalmas trekkinget. Bármelyik mellett döntesz, nem árt az óvatosság! Tartózkodj a gazdaságos áruházak nóném ócskaságaitól!

1. Kerékpártípusok felhasználási módok szerint:

 Itt most csak a legfontosabb típusokat mutatjuk be. Ha valami különlegesebbet keresel, akkor ez a cikk nem neked íródott, hiszen valószínűleg tudod mit keresel.

ordog1turaja03

Hegyikerékpár: A masszív felépítés, és a vastag, kerekek, elől (hátul) teleszkóppal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a terepen való biciklizésre. Az egyik legelterjedtebb kerékpárfajta. Akkor gondolkodj benne, ha keveset szeretnél aszfalton kóborolni, inkább az erőben, terepen történő kerékpározásra vonz.

kerekpar vasarlas 03

BMX: Kis kerekű, egysebességes racsnis hajtású, trükkökre, akrobatikára kifejlesztett kerékpár. A 80-as években a gördeszkához hasonlóan ifjúsági divathullám épült rá. A név jelentése "Bicycle MotoCross", utalva a szakág születésére, amikor tizenévesek a motokrossz versenyeket, mutatványokat utánozták kerékpáron.

kerekpar vasarlas 01

Városi kerékpár:  Kis távolságok megtételére, mindennapos városi használatra alkalmas, strapabíró gépek. Bevásárló kerékpárnak is nevezik a sokszor gyárilag kormányra szerelt csomagtartó-kosár jellemzi.

cube nature pro01

Trekking/Cross trekking: Túrakerékpár. A terep és az utcai gépek között helyezkedik el. 28"-os kerékátmérője az aszfalton vagy közepes nehézségű terepen (erdei ösvény, földút) állja meg a helyét. Kényelmes és könnyű, így hosszú távú kirándulásokra igen alkalmas. A legáltalánosabban használható kerékpár típus. A legtöbb igényt kielégíti.

kerekpar vasarlas 02

Országúti: Sportkerékpár. A legkönnyebb és leggyorsabb kerékpár. Vékony gumija, a váz és a kormány kiképzése, minimális légellenállása az országúton való gyors haladást teszik lehetővé. A "versenybicikli" szón általában ezt a típust értik, bár természetszerűleg nem csak versenyre használják, illetve más biciklitípusokkal is rendeznek versenyeket.

MeridaCyclocross500.01

Gravel: Ránézésre olyan mint az országúti bringa, hiszen koskormánnyal rendelkezik, de a magasabb ülés pozíció és szélesebb tengelytáv jellemzi. Jellemzően tárcsafékkel szerelik. Jól lehet hasítani vele aszfalton, de fel lehet rá rakni 40 mm széles ballonosabb külsőt is, amellyel könnyű terepen jól el lehet boldogulni.

Bacchetta02

Reku: Másnéven fekvőbicikli. A kerékpáros - vagy akár "sofőrt" is mondhatnánk - a fotelszerű ülésben fekszik, a forma 1-es pilótákéhoz hasonló testhelyzetben. A pedál a kerékpár orrában, a legideálisabb erőkifejtést biztosító pozícióban helyezkedik el. A testhelyzet rendkívül jó aerodinamikát nyújt, így a kerékpáros sebességrekordot a fekvőkerékpárok tartják. A kerékpáros versenysportban nem engedélyezett a használatuk, de léteznek külön, rekumbensek számára rendezett versenyek.

Természetesen további csoportosításra, kategorizálásra is van lehetőség, számos egyéb szempont alapján, de első közelítésben számodra ez elegendő.

2. Az emberek is különböző kategóriákba sorolhatók kerékpározási szokásaik alapján. Nézzük te melyikbe tartozol?

  • Divatbringás vagy : ha a látvány és kivagyiság miatt veszel, lehetőleg jó drága kerékpárt, hogy aztán szinte sosem használd azt, de a szomszéd írigyeljen. Neki mindegy csak drága és feltűnő legyen.
  • Hétköznapi bringás vagy: ha kerékpárt csak mint közlekedési eszközt használod, leginkább munkába járáshoz. Városi, vagy trekking bringa ajánlott számára.
  • Hétvégi harcos vagy: ha a bringát ritkábban, inkább hétvégén, és csak a nyári hónapokban veszed elő, főleg kirándulási célból (a kifejezést az egykori MBAH újságtól kölcsönöztük). Trekking, hegyikerékpár, országúti, vagy gravel bringát választ attól függően hol szeret tekerni.
  • Amatőr bringás vagy: ha a kerékpárt mozgásigényed kielégítésére használod, akár naponta tekersz. Részt veszel több tömegrendezvényen, kerékpáros maratonokon indulsz. Igényes, magasabb felszereltségű bringával jár. Ez a cikk nem neki készült...
  • Versenyző vagy: ha rendszeresen, módszeresen edzel, és versenyeken indulsz (valószínű ez a cikk nem neked szól).

nagy hideg hegy 03

Ahhoz, hogy a megfelelő kerékpárt választhasd ki magadnak, elsősorban azt kell eldöntened, hogy te melyik kategóriába tartozol. Őszintén mérd fel szükségleteid, és képességeid. Gondold végig, hogy milyen terepen, milyen gyakran, és milyen módon fogsz bringázni? A kerékpár felhasználásmódja szerinti típusát ez alapján válaszd ki.

3. Ha meg vagyunk a bringa típusával jöhetnek a különböző gyártók erre a stílusra szánt modelljeinek böngészése.

Jól jegyezd mindenre jó kerékpár nem létezik! A gyártók egy adott felhasználási területre (pl. kirándulásra) több modellt is gyártanak, különböző árkategóriában. Az egyes modellek felszereltségük, alapján nagyon eltérnek árban. Válaszd azt, amelyik a pénztárcádnak legmegfelelőbb..

4. Ha sikerült szépen leszűkíteni a kerékpárokat néhány modellre, már csak egy fontos dolog van: a kerékpár mérete.

Mindenkinek a saját alkatához és méretéhez kell a megfelelő kerékpárt kiválasztania. A szakboltban ebben tudnak igazán sokat segíteni. Sok helyen ha szükséges a kerékpár stücnijét, nyeregcsövét stb. a kívánt hosszúságúra cserélik. (Kerékpár méretezéséről itt olvsahatsz többet.)

Mit tehet akkor a laikus, hétköznapi kerékpár-vásárló, ha nem akar fölöslegesen sokat költeni, ugyanakkor a céljainak leginkább megfelelő kerékpárt szeretné megvenni?

kerkpr vsrls03

  1. Kerékpárt lehetőleg kerékpáros szakkereskedésben, magyarán kerékpár-boltban vásárold meg.
  2. Lehetőleg ne csak egy boltban tájékozódj. Járj körbe minél több üzletet, ismerd meg kínálatukat, és tapasztald ki az ott dolgozó emberek hozzáállását. Hiszen szívesebben veszel ott kerékpárt ahová jó érzés bemenni, és később is szívesen jársz majd oda.
  3. Sohasem a kerékpár kinézete, megjelenése legyen az elsődleges szempont.
  4. Mindig hasonlítsd össze több gyártó kínálatát, és ne csak az adott bolt "tuti" ajánlatát fogadd el.
  5. Lehetőleg a neves, nagy márkák termékeit részesítsd előnyben.
  6. Pontosan mérd fel saját kerékpáros szokásaid, határozd meg, milyen jellegű kerékpárra van szükséged (ez a korábban leírtak alapján sikerül).
  7. Ne csak a kerékpár árát nézd, hanem mindig az ár/érték arányt tartsd szem előtt.
  8. Csak a megfelelő méretű kerékpárt vedd meg. Ehhez jó, ha vásárlás előtt kipróbálhatod.

Legközelebb szétnézünk a használt kerékpárok között...

Kapcsolódó cikkek:

A kerékpár helyes beállítása