Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerkpr_vsrlsKerékpárt vehetünk újat és használtat. Ebben a cikkben az új kerékpár vásárláshoz adunk némi támpontot.

 

 

Ha úgy döntöttél, hogy kerékpározásra adod a fejed, el kell gondolkodnod, hogy mire szeretnéd használni jövendőbeli járművedet. Választhatsz hegyi kerékpárt, könnyű országútit, vagy városi közlekedésre és túrázásra is alkalmas trekkinget. Bármelyik mellett döntesz, nem árt az óvatosság! Tartózkodj a gazdaságos áruházak nóném ócskaságaitól!

 

1. Kerékpártípusok felhasználási módok szerint:

 

 kerkpr_vsrls04  Hegyikerékpár: A masszív felépítés, és a vastag, kerekek, elől (hátul) teleszkóppal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a terepen való biciklizésre. Az egyik legelterjedtebb kerékpárfajta. Ersőben, terepen történő kerékpározásra tervezték.
 kerkpr_vsrls05 Dirt jump/street: Kifejezetten trükkökre, akrobatikára tervezett szerkezet. Ültetett vázzal és strapabíró alkatrészekkel, olykor elsőfék nélkül. A városi terep extrém leküzdésére szolgálnak. 
 kerkpr_vsrls06 Trial: Könnyű, lecsupaszított hegyi kerékpárok, jellemzőjük, hogy a váz nagyon alacsony, általában nincs nyereg. Trükkök bemutatására használják, egy sajátos sportág épül rá. 
 kerkpr_vsrls07 BMX: Kis kerekű, egysebességes racsnis hajtású, trükkökre, akrobatikára kifejlesztett kerékpár. A 80-as években a gördeszkához hasonlóan ifjúsági divathullám épült rá. A név jelentése "Bicycle MotoCross", utalva a szakág születésére, amikor tizenévesek a motokrossz versenyeket, mutatványokat utánozták kerékpáron. 
kerkpr_vsrls08 City: Városi kerékpár. Kis távolságok megtételére, mindennapos városi használatra alkalmas, strapabíró gépek. Bevásárló kerékpárnak is nevezik a sokszor gyárilag kormányra szerelt csomagtartó-kosár miatt.
kerkpr_vsrls09 Fitness vagy Hibrid: Viszonylag új kategória, amihez az országúti kerékpár adta az alapot. Kialakítása azzal egyező, egyenes kormánnyal és a patkófék helyett V-fékkel. Felhasználásában ill. a használat nyújtotta élményben leginkább az országúti és a trekking kerékpár közt helyezkedik el. Szintén a fitnessz kategóriába szokták sorolni az agyváltóval és agydinamóval szerelt, de súlyra és sebességre optimizált sportos városi illetve credit card touring kerékpárokat is. Ezek a kerékpárok sokszor házilag születnek egy régi országúti kerékpár alkatrészeiből.
kerkpr_vsrls10 Országúti: Sportkerékpár. A legkönnyebb és leggyorsabb kerékpár. Vékony gumija, a váz és a kormány kiképzése, minimális légellenállása az országúton való gyors haladást teszik lehetővé. A "versenybicikli" szón általában ezt a típust értik, bár természetszerűleg nem csak versenyre használják, illetve más biciklitípusokkal is rendeznek versenyeket.
kerkpr_vsrls11 Trekking: Túrakerékpár. A terep és az utcai gépek között helyezkedik el. 28"-os kerékátmérője az aszfalton vagy közepes nehézségű terepen (erdei ösvény, földút) állja meg a helyét. Kényelmes és könnyű, így hosszú távú kirándulásokra igen alkalmas. Rendszerint csomagtartóval, sárvédővel szerelik gyárilag.
kerkpr_vsrls12 Cruiser: Amerikában a 70-es évek környékén született ez a kerékpártípus "beach cruiser", azaz "strandcirkáló" néven, ezzel utalva a tipikus felhasználási területre, eleinte olcsó tömegbicikliként. A kialakítás a cruiser motorbicikliket utánozza a kormány és a váz formájában. A cruiser hívei életérzésnek tartják a stílust, a chopper motorokhoz hasonlóan itt is sokkal nagyobb hangsúly kerül a megjelenésre, mint a teljesítményre.
kerkpr_vsrls13

Rekumbens: Másnéven fekvőbicikli. A kerékpáros - vagy akár "sofőrt" is mondhatnánk - a fotelszerű ülésben fekszik, a forma 1-es pilótákéhoz hasonló testhelyzetben. A pedál a kerékpár orrában, a legideálisabb erőkifejtést biztosító pozícióban helyezkedik el. A testhelyzet rendkívül jó aerodinamikát nyújt, így a kerékpáros sebességrekordot a fekvőkerékpárok tartják. A kerékpáros versenysportban nem engedélyezett a használatuk, de léteznek külön, rekumbensek számára rendezett versenyek.

 

Természetesen további csoportosításra, kategorizálásra is van lehetőség, számos egyéb szempont alapján, de első közelítésben számodra ez elegendő.

 

2. Az emberek is különböző kategóriákba sorolhatók kerékpározási szokásaik alapján. Nézzük te melyikbe tartozol?

 • Divatbringás vagy : ha a látvány és kivagyiság miatt veszel, lehetőleg jó drága kerékpárt, hogy aztán szinte sosem használd azt, de a szomszéd írigyeljen.
 • Hétköznapi bringás vagy: ha kerékpárt csak mint közlekedési eszközt használod, leginkább munkába járáshoz.
 • Hétvégi harcos vagy: ha a bringát ritkábban, inkább hétvégén, és csak a nyári hónapokban veszed elő, főleg kirándulási célból (a kifejezést az egykori MBAH újságtól kölcsönöztük).
 • Amatőr bringás vagy: ha a kerékpárt mozgásigényed kielégítésére használod, akár naponta tekersz. Részt veszel több tömegrendezvényen, kerékpáros maratonokon indulsz. 
 • Versenyző vagy: ha rendszeresen, módszeresen edzel, és versenyeken indulsz (valószínű ez a cikk nem neked szól).
 • Freestylerek, freeriderek: elsősorban fiatal srácokról van szó, akik fantasztikus ügyességgel a leglehetetlenebb helyeken is tudnak kerékpározni mindenféle mű- és természetes akadályokon.

 

kerkpr vsrls02

Ahhoz, hogy a megfelelő kerékpárt választhasd ki magadnak, elsősorban azt kell eldöntened, hogy te melyik kategóriába tartozol. Őszintén mérd fel szükségleteid, és képességeid. Gondold végig, hogy milyen terepen, milyen gyakran, és milyen módon fogsz bringázni? A kerékpár felhasználásmódja szerinti típusát ez alapján válaszd ki.

 

3. Ha meg vagyunk a bringa típusával jöhetnek a különböző gyártók erre a stílusra szánt modelljeinek böngészése.

Jól jegyezd mindenre jó kerékpár nem létezik! A gyártók egy adott felhasználási területre (pl. kirándulásra) több modellt is gyártanak, különböző árkategóriában. Az egyes modellek felszereltségük, alapján nagyon eltérnek árban. Válaszd azt, amelyik a pénztárcádnak legmegfelelőbb.

 

4. Ha sikerült szépen leszűkíteni a kerékpárokat néhány modellre, már csak egy fontos dolog van: a kerékpár mérete.

Mindenkinek a saját alkatához és méretéhez kell a megfelelő kerékpárt kiválasztania. A szakboltban ebben tudnak igazán sokat segíteni. Sok helyen ha szükséges a kerékpár stücnijét, nyeregcsövét stb. a kívánt hosszúságúra cserélik. (Kerékpár méretezéséről itt olvahatsz többet.)

 

Mit tehet akkor a laikus, hétköznapi kerékpár-vásárló, ha nem akar fölöslegesen sokat költeni, ugyanakkor a céljainak leginkább megfelelő kerékpárt szeretné megvenni?

kerkpr vsrls03

 

 1. Kerékpárt lehetőleg kerékpáros szakkereskedésben, magyarán kerékpár-boltban vásárold meg.
 2. Lehetőleg ne csak egy boltban tájékozódj. Járj körbe minél több üzletet, ismerd meg kínálatukat, és tapasztald ki az ott dolgozó emberek hozzáállását. Hiszen szívesebben veszel ott kerékpárt ahová jó érzés bemenni, és később is szívesen jársz majd oda.
 3. Sohasem a kerékpár kinézete, megjelenése legyen az elsődleges szempont.
 4. Mindig hasonlítsd össze több gyártó kínálatát, és ne csak az adott bolt "tuti" ajánlatát fogadd el.
 5. Lehetőleg a neves, nagy márkák termékeit részesítsd előnyben.
 6. Pontosan mérd fel saját kerékpáros szokásaid, határozd meg, milyen jellegű kerékpárra van szükséged (ez a korábban leírtak alapján sikerül).
 7. Ne csak a kerékpár árát nézd, hanem mindig az ár/érték arányt tartsd szem előtt. Egy biztos: sosem vegyél 80 ezer Ft-nál olcsóbb felnőtt méretű kerékpárt, még ha teljesen hétköznapi "közlekedő" bringásnak is számítasz.
 8. Csak a megfelelő méretű kerékpárt vedd meg. Ehhez jó, ha vásárlás előtt kipróbálhatod.

 

Legközelebb szétnézünk a használt kerékpárok között... 

 

Kapcsolódó cikkek:

A kerékpár helyes beállítása