Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 xx szazadi bringas tortenetek

Album jelent meg a magyar kerékpársport 1950 és 2000 közötti időszakáról

A szerző, az egykor a Miskolci VSC-ben versenyző Szűcs István a magyar országúti és pálya szakág kiemelkedő tagjaival, versenyzőkkel, edzőkkel és sportvezetőkkel -  köztük 12 olimpikonnal - tekintett vissza a fél évszázadnyi időszakra.

Ez a kötet a XX. századi hazai kerékpársport világába kalauzolja el az olvasót. A könyvet nem más ajánlja, mint az ötszörös Tour de France és Giro d’Italia győztes, Vuelta Espana-győztes, háromszoros világbajnok belga Eddy Merckx. A szerző, aki maga is versenyző volt egykoron, a magyar országúti és pálya szakág kiemelkedő tagjaival, kiváló versenyzőkkel, edzőkkel, sportvezetőkkel tekintett vissza az 1950–2000 közötti időszakra.
A szereplők közül, habitusától függően ki jobban, ki kevésbé nyílt meg. Abban viszont nem különböztek, hogy mindannyian örömmel és jó szívvel idéztek fel részleteket pályafutásuk filmjéből, utazásukról a kerékpársport nevű „bolygón”. Embereket, sportembereket, az ő „filmjük” kockáit ismerhetjük meg. Több, eddig csak leginkább a szakmai berkekben ismert történet is feltárul előttünk.

xx szazadi bringas tortenetek

Olvashatunk a mexikói körverseny győztes, a Békeversenyen kék trikós, olimpiai pontszerző, világbajnokságokon remekül helytálló magyar csapatokról.

Megismerhetjük az 1964-es Tour de Hongrie győztesét, az olimpiai bajnokot nevelő edzőt és az olimpiai bajnokot is. A legeredményesebb magyar bringás mellett megszólal a mexikói, lengyel és olasz „kérőket” kikosarazó Sárkány, a ma is nagyon erős Cérna, a minden országúti bajnokságot megnyerő Deres, az olimpikon, sokszoros bajnok tűzoltóparancsnok.

Mások mellett elmondja még történetét az első magyar „mecénás”, Mecsekalja legendája, a tolnai „titok” megalkotója és letéteményese, a sosem csibészkedő példakép, a világsztároknak kerékpárokat fejlesztő egykori pécsi bringás.

Az összeállításban helyet kaptak néhányan olyanok is, akiknek pályafutása sajnos már az égi országúton, vagy oválban folytatódik. Rájuk is jó szívvel, tisztelettel és szeretettel emlékezhetünk.

A könyv egy rendhagyó, hiánypótló és értékmentő „arcképcsarnok”.

Az 1000 példányban megjelent albumot nem könyvesboltokban, hanem online a kiadó webshopjában, illetve rendezvényeken fogják értékesíteni.