Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 pilis es visegradi hegyseg 4in1 outdoor kalauz vizallo terkep 01

A legjobb minőségű turistatérképet veheted ezzel a kezedbe

A napokban jelent meg a Cartographia legújabb kiadványa, amely „Pilis és Visegrádi hegység 4in1 outdoor kalauz + vízálló térkép” néven fut. Habár a név nem túl frappáns, mindent elmond, amit ez tud. Nézzük csak részletesebben.

Két részből áll a kiadvány, egy turistatérképből, és egy Outdoor kalauzból, amely egy 130 oldalas könyvecske.

Kézbe véve a térképet először a mérete tűnik fel: bár ez is 1:40 000 léptékű térkép, összehajtva mégis lényegesen kisebb a hagyományos turistatérképnél. Ez nem varázslat, máshogy hajtogatják. Jó, mert könnyebb zsebre vágni, illetve kényelmesen elfér a hátizsák egy kisebb cipzáras rekeszében.

pilis es visegradi hegyseg 4in1 outdoor kalauz vizallo terkep 02

Jól látható a méretbeli különbség

pilis es visegradi hegyseg 4in1 outdoor kalauz vizallo terkep 03

Mutatom így is

Megfogva a papír selymessége érezteti, hogy ez másabb anyagú, mint a cég hagyományos térképei. Kérdésemre megtudtam, hogy ez az egyik legmodernebb nyomdai papír, amely Polyart néven fut. Ez gyakorlatilag egy műpapír, amely leírása szerint nagyon tartós, víz-, tépés-, hő- és vegyszerálló. Egy HB-s, vagy B-s grafitceruzával kényelmesen jelölhető, majd vízzel letörölhető. (Tollat, alkoholos filcet nem próbáltam, nincs kedvem összefirkálni ezt a szép térképet.) Sőt, egyesek szemében a most leírtak szentségtörésnek számít, de zsírpaca hagyása nélkül lehet rajta uzsonnázni.

Szétnyitva szép, élénk színei varázsolnak el. Ez tényleg gyönyörű! Egyik oldalon a már megszokott turista térkép fogad, az összes jelöléssel. A másikat, már nem merem hátoldalnak nevezni, mivel eltűntek róla a (számomra unalmas) település ismertetők. Cserébe a Pilis kerékpáros és lovasút rendszere látható, az egyéb turista jelzések nélkül. (Ezt nézegetve meg is lett a hétvégi edzőkör útvonala.)

pilis es visegradi hegyseg 4in1 outdoor kalauz vizallo terkep 04

Szemmel látható a színek közötti különbség

Ezek után nézzük az outdoor kiadványt. Ez egy 130 oldalas, szintén zsebméretű könyvecske, amely első ránézésre szintén szép, színes. Mit tud ezen kívül?

Programokat ad, nem is keveset. Tematikusan: gyalogtúra, barlangászat, terepfutás, kerékpározás, lovaglás, vízitúrázás és egyéb outdoor kategóriában. Gyaloglásra 39, terepfutásra 40, bringázásra 22 útvonalat ajánl - csak hogy a számomra legfontosabb kategóriákat emeljem ki.

pilis es visegradi hegyseg 4in1 outdoor kalauz vizallo terkep 05

Egy hátrányát találtam csak a bringás részen: Nincsenek külön szedve az aszfaltos és a terep kerékpártúrák.

Kapunk még 60 db, QR kódon keresztül letölthető túraút nyomvonalat, amely alkalmazásokba betöltve segíti a navigációnkat.

Tetszés index: 5/5

Összességében nagy fejlődés ez a turistatérképekhez képest. Egy hiányát találtam ahogy fentebb említettem a bringás útvonal ajánlókban, de ezen túllépve részemről áll az 5/5 index.

Már csak egy megválaszolatlan kérdés merülhet föl: Mitől 4 in 1?
Nos, a pénzünkért kapunk egy 130 oldalas kalauzt, egy turista, egy kerékpáros, lovas térképet, illetve 60 db letölthető GPS nyomvonalat. Irány a bolt!

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett