Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 turatervezo 2021

Ez a legjobb kiadvány ebben a témában

Ha a boltok polcáról leveszed és belelapozol, egy egyszerű Magyarország térképnek tűnik. Ez, azonban ne tévesszen meg, lényegesen többet tud annál. Figyelj!

A könyvecske 6 fő részből áll. Elsőként beszéljünk a Magyarországi térképszelvények fejezetről, amely legfontosabb része.

A térkép természetesen tartalmazza a közutakat, településeket és az úthálózatot. Azonban az autós térképeken szokásos elsőrendű -, másodrendű - és egyéb közutak jelölés mellett, ezek 4 színnel vannak jelölve amelyek azok gépjármű forgalmát jelzik:

  • Sötétzöld szürke kontúrral: A napi gépjármű forgalom 500 alatti.
  • Világoszöld szürke kontúrral: A napi gépjármű forgalom 500 és 2000 közötti.
  • Sárga szürke kontúrral: A napi gépjármű forgalom 2000 és 4000 közötti.
  • Fehér szürke kontúrral: A napi gépjármű forgalom 4000 fölötti.

Természetesen ez a rész aktualizálva lett az első kiadáshoz képest. Ezenkívül bekerült a „Bringa tilos” jelölés, amely jelzi, hogy mely utakra tilos kerékpárral ráhajtani. Ezek azok, amik ezt a kiadványt kiemeli a többi közül. Egyedivé és kerékpárosok számára fontossá, igazi túratervezővé teszi.

aktualizalta kerekparos turatervezojet a cartographia 02

Ezen kívül természetesen jelölik a kerékpárutakat, és jó pár földutat, amelyek településeket kötnek össze (Ez is izgalmas lehet azoknak a bringásoknak, akik el merik hagyni az aszfaltot.), valamint a kerékpárral bejárható gátakat. Sőt felkerültek a hazánkon áthaladó Eurovelo utak, valamint a kialakítás alatt lévő magyarországi turisztikai útvonalak meglévő kitáblázott nyomvonalai is.

A térkép természetesen tartalmazza az egyes települések közötti távolságok adatokat. Az előző kiadványhoz képest érezhetően halványítottak a települések narancs és az erdők zöld színein. Ezáltal maga a térkép alap kevésbé hangsúlyos. Cserébe viszont kiemelkedik a háttérből a kerékpáros tematikájú jelölés, amely segíti az útvonaltervezést.

Miután megnéztük a könyv legfontosabb részét, illetve annak változásait Pillantsunk rá a többi fejezetre is. A Bevezető után a totál kezdőknek található benne néhány oldalnyi alapismeret, amely tényleg annyira alap, hogy most nem is érdemes rá több szót fecsérelni. Ez a rész nem változott.

A Jelzett kerékpárútjaink fejezet aktualizálva lett. Áttekinti az EuroVelo nemzetközi kerékpárutakat, valamint a turisztikai kerékpárutakat. (Természetesen a térképen ezek jelölve vannak.)

A Túraleírások fejezet nyolc túra tippet ad. Ez a rész az előzőhöz képest sajnos nem változott. A legnépszerűbb tókerülő túrák mellett helyet kapott két fővárosból induló, valamint egy Tata környéki túra is. Az útvonalaknál található egy QR kód is, amelyet használva lényegesen bővebb infóhoz jut az érdeklődő. Ha itt új túra ajánlatok szerepelnének, az csábítóbbá tette volna azok számára is az úja kiadást, akik három éve megvásárolták. Hisz még többet kaptak volna a pénzükért.

A könyv végén felsorolnak a szerkesztők jó pár látnivalót, Amiket érdemes megnézni. Ide érdemes túrát tervezni, vagy egy kerékpár túra során, felkeresni azokat. (Sajnos mindegyikhez nincs fotó, de ma az internet világában ez már nem akadály.)

aktualizalta kerekparos turatervezojet a cartographia 03

Úgy gondolom otthoni tervezgetéshez nagyon jó alap ez a kiadvány. Túráink során is helye lehet a csomagban. Az általunk favorizált Locus telefonos alkalmazással kiegészítve nagy segítséget nyújthat. Akinek meg van a 2019-es verzió nem gondolom, hogy mindenképpen meg kellene vásárolni ezt, de akiknek nincs azok számára ajánlom.

Tetszés index 4/5

Ha megszeretnéd vásárolni a kiadványt, katt IDE!

bringalap teszt 5

A Tetszés index a bringalap.hu tesztelőinek abszolút, előítéletektől nem mentes, szubjektív véleményét mutatja.

Viszont fontos: viszonyítani mindig az azonos minőségi kategóriájú termékekhez viszonyítunk! Tehát nem húzzuk le a Trabantot, mert a Ferrari jobb.

5/5 a tesztelő kedvence, a tesztelt termékek közül a legjobb. Egy termék esetén az imádat felső foka!
4/5 megvenném
3/5 jól használható
2/5 (szódával) elmegy, használható
1/5 nem tetszett