Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

armstrong bukasa konyvekKönyvek sport történet legnagyobb csalójáról, akit elkaptak.

Az Armstrong nevet hallva két ember jut az eszembe. Az egyik a Holdra szállt, a másik megnyert 7 Tour de France-t. Aztán teltek múltak az évek. Kiderült, hogy az első neve elé zárójelében be lehet írni a talán szócskát, bár a csalás nem nem bizonyított. A másik meg hatalmasat bukott.

Kerékpáros cikkről lévén szó, én a másikról tudok írni. Armstrong nevével fémjelzett könyvvel, először a 90-es évek végén találkozhattunk. Bicikli életre halálra címmel, amely egy rendkívül pörgős, jól megírt könyvecske volt. Én személy szerint többször elolvastam. Miután az, az életrajz kategóriából átvándorolt a sci-fi-be. Nem igazán rajongtam a fent nevezett kerékpáros nevével jelzett művekért.

A program című film megnézése, viszont újra a témára irányította a figyelmemet, és találtam két könyvet, amelyet érdemes lehet elolvasni. Ezek a Szökésben, és az Armstrong: Egy legenda bukása. Egyik sem friss könyv, 2014-ben adták ki őket, és azóta megtalálható a könyves boltok polcain. Sajnos árából nem sokat engednek.

armstrong szokesben

A Szökésben - Lance Armstrong, Vanessa O Connell és Reed Albergotti könyve. Széles körben tárja föl azt, hogy Armstrong és a támogatói hogyan használták föl azt a pénzt, a hatalmat és a legmodernebb tudományt arra, hogy uralják a világ legnehezebb versenyét.

Több mint három évre kiterjedő adatgyűjtés, valós források és személyes interjúk - szinte valamennyi érintettel, közte magával Armstronggal is - teremtették meg az írók számára a lehetőséget, hogy hiteles történetet írhassanak.

armstrong egy legenda bukasa

Juliet Macur, az Armstrong: Egy legenda bukása szerzője, a New York Times riportere, aki szintén Armstrong felemelkedéséről és bukásáról írt. Könyve lerántja a leplet a kerékpáros életének kulcsfiguráiról, és betekintést nyújt a szisztematikus doppingolással kapcsolatos nyomozásba. Bizalmas dokumentumokra alapozva mutatja be, hogyan sikerült a csalónak olyan sokáig fenntartania az őt övező mítoszokat, megőriznie a látszatot, és tönkretenni azokat, akik az útjába álltak. Leírja azt is, mi vezetett a villámgyors bukáshoz.

A könyv 14 év eseményeit öleli fel, beszámol a rák utáni nagy visszatérésről, az üzletekről, melyek multimilliomossá tették Armstrongot, és megörökíti azt is, amikor a kerékpárosnak le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong Alapítvány elnöki tisztségéről.

Armstrong mellett a történet legfontosabb szereplői között olvashatunk Floyd Landisről, az eredményeitől megfosztott Tour de France-bajnokról, George Hincapieról és a kerékpáros első feleségéről, aki (valószínűleg) a doppingolásban is asszisztált a férjének.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed a téma iránt, vagy meg akarsz vele lepni vele valakit, kattints a linkre és megvásárolhatod a könyveket online!

Szökésben - Lance Armstrong
Armstrong: Egy legenda bukása