Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Pedelec-ebook2014-fedlap-smallNem egyszerű eligazodni az elektromos kerékpárok világában, de mostantól ingyen letölthető egy könyv, melyből minden kérdésünkre választ kaphatunk egyszerűen, gyorsan és ami még fontosabb, közérthetően!

Nem egyszerű eligazodni az elektromos kerékpárok egyre változatosabb világában. A sokféle konstrukció közötti különbségek, a gyakran nehezen érthető gyári specifikációk a felhasználók számára többnyire érthetetlenek. Hogyan válassza ki ezek után az ember azt, hogy melyik modell lenne számára a kedvező? Eddig nem volt egyszerű összehalászni az információkat, de mostantól ingyen letölthető egy átfogó, 134 oldalas könyv, melyből minden kérdésünkre választ kaphatunk egyszerűen, gyorsan és ami még fontosabb, közérthetően!

Bár Nyugat-Európában már jó ideje a legnépszerűbb kerékpár típusnak számít az elektromos kerékpár, hazánkban ez a piac még mindig gyerekcipőben jár.

Ennek okaiba nem hiszem, hogy érdemes lenne most belemenni, azonban egy fontos következménye van a kérdésnek. Nevezetesen, hogy az átlagos vásárló még nagyon kevéssé tájékozott ezen a területen, hiszen az elsöprő többség még sose vett, sőt még csak nem is próbált soha semmilyen elektromos kerékpárt. (Nem tudják, mit vesztenek...)

Érdekes ez annak fényében, hogy évente minden 200. osztrák állampolgár vásárol pedelec azaz elektromos rásegítéses biciklit! Hasonló elterjedtség esetén hazánkban 50 ezer darabot adnának el évente, ugyanakkor nemrég egy előadáson elhangzott adat szerint a tavalyi hazai összforgalmat úgy 600-700 darabra taksálják, ami csupán az 1,4%-a sógorok forgalmának... Van tehát hova fejlődni!

A legnagyobb hátráltató tényező a hazai jövedelmi szintekhez képest magas áron kívül valószínűleg a nem megfelelő ismertség. A kezdetekben ugyanis az elektromos kerékpár egyet jelentett az idősebb generáció által használt nehéz, nem túl erős, és pláne nem szép bevásárló-közlekedő bringával. Mára azonban a modern, szép formatervezésű, igényes és erős pedelec modellek megjelenése miatt egyre divatosabb elektromos kerékpárral túrázni, közlekedni. A statisztikák szerint a vásárlók egyre fiatalabb korosztályokból kerülnek ki.

 elektromoskerekparnagykonyv01

Ebben a személet váltásban, mely nálunk még csak pár éve kezdődött el, két dolog tud nagyon sokat lendíteni: a személyes tapasztalat és a tájékozottság jelentős növekedése. A tapasztalat megszerzésének növekedése megfigyelhető, hiszen egyre többször lehet találkozni különféle rendezvényeken elektromos kerékpárral, egyre többek élik át azt a fantasztikus élményt, amikor játszi könnyedséggel jutnak fel egy komoly emelkedőn a beépített elektromos motor erejét segítségül hívva pedálozás közben. Mert ugyebár ne feledjük, hogy egy mai elektromos kerékpár nem arról szól, hogy csak ülünk rajta és motorozunk, hanem itt a motor csak akkor segít, csak akkor működik, amikor tekerjük a pedált! Ebben is mások a pedelec kerékpárok a régi elektromos kerékpároknak csúfolt elektromos robogóktól.

A másik nagy előrelépést a tájékozottság növelése jelenti, hiszen amiről az emberek nem tudnak, amiről nem tudják, hogy miért is lenne jó a számukra, abból nem is vásárolnak. Pláne nem többszázezer forintos áron! Egy ilyen árszinvonalnál már igencsak szükséges némi tudás, hogy megértse az ember, miért is fizet, mik a különbségek a gyakran többszörös áron kínált elektromos kerékpár modellek között. Hiszen kapható pedelec bringa 200 ezerért is, de van 1300 ezerért is. Melyik mit is tud, megéri-e a többszörös árat a drágább?

De folytathatjuk a kérdések sorát ott is, hogy vajon mennyit lehet megtenni vele egyhuzamban? Hogyan és hányszor lehet tölteni? Csak konnektorból, vagy akár menet közben is? Hány évig jó egy akkumulátor? Mennyire erős egy 250W-os elektromotor? Mit várhatunk tőle, ha durva emelkedő kerül az utunkba? Melyik a jobb, ha elöl, ha hátul, vagy ha középen van a motor? Milyen törvényi előírások vonatkoznak az elektromos kerékpárra, lehet-e menni vele kerékpárúton? Hogyan működik a rásegítés, honnan tudja a gép, hogy éppen mennyivel segítse a bringást?

Megannyi kérdés merülhet fel, melyekre eddig csak kevesen tudták a választ. A helyzet azonban reméljük hamarosan megváltozik, hiszen az Annyira Más Bringabolt, mint az első hazai elektromos kerékpár bolt, elkészült egy könyvvel ebben a témában, melyben a fenti kérdések mellett sok egyébre is találunk választ.

A könyv címe stílszerűen:

Pedelec-ebook2014-konyv-sElektromos Kerékpár Nagykönyv

Alcíme is érdekes, Woody Allen híres régi filmje, az "Amit tudni akarsz a SZEX-ről, de sose merted megkérdezni..." alapján született szabad átírással, benne a SZEX szó helyett az elektromos kerékpár szerepel, talán éppen az izgalmasság szemléltetése érdekében? :)

A 134 oldalas könyv első részében a szerző megismertet minket a legfontosabb tudnivalókkal, majd 11+1 pontban bemutatja, miért is jó egy elektromos kerékpár, milyen előnyökkel jár a használata. Van benne pár olyan is, amire biztosan nem gondolnának sokan. Ezután következik a könyv talán legfontosabb fejezete. Benne szintén 11+1 olyan szempontokat kapunk, amik mentén könnyen tudunk majd választani a sok modell közül. A szempontok ismertetése közben bemutatásra kerülnek a fontosabb részegységek a motortól az akkumulátoron át a vezérlő rendszerig. Szerencsére a bőséges információval megspékelt anyagban minden szempont végén rövid összefoglalóban kapunk tanácsot, így ha valaki nem akar mélyen belemenni a témába, akkor is kap hasznos választ és segítséget, támpontot.

A továbbiakban megtudhatjuk, hogy hogyan, mire figyelve, illetve a könyv végén hogy hol érdemes elektromos kerékpárt vásárolni. Sok hasznos információt kapunk még a törvényi háttér ismertetésekor, valamint a karbantartással foglalkozó fejezetekben is, de az elektromos kerékpár tulajdonosok sem maradnak javaslatok nélkül a megfelelő öltözködésben, a defekt elkerülésében, vagy éppen a szállítással kapcsolatosan. Ráadásképpen megismerhetjük az Annyira Más Bringaboltot, illetve az ott dolgozókat is, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ha ismerjük őket, kik is valójában, akkor jobban meg fogunk bízni a szakértelmükben. Ami megjegyzem meg is valósul, hiszen ez a 134 oldal bizonyítja, hogy értenek a fiúk a témához, érdemes hozzájuk fordulni, ha minőségi elektromos kerékpár iránt érdeklődik valaki.

Megszületett tehát az alapja annak, hogy tájékozottabbak legyünk ebben a témában is. Nincs más hátra, mint hinteni az igét, vinni a hírét a könyvnek, hogy minél többekhez eljusson, már csak azért is, mert a könyv ingyenesen letölthető! Mi mindenesetre igyekszünk ebben segíteni, mert szerintünk ez jó cél, támogatandó irány. Tapasztalatból tudjuk, hogy olyan élményt, felszabadultságot kaphat a bringás egy pedelec bringától, ami után már csak azt nem érti, hogyan is élhetett eddig elektromos kerékpár nélkül!

További információk az Ambringa honlapján, ahonnan a könyv INGYENESEN letölthető!