Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
prev
next

jogManapság egyre elterjedtebbek az elektromos kerékpárok, amelyekre ugye nem kell jogosítvány. (Sajnos) Viszont mi számít elektromos kerékpárnak és mi nem?

Sokan szerintem nincsenek ezzel tisztában, úgyhogy utána néztem mit mond erről a KRESZ. Nehogy valakit kellemetlenség érjen a rosz választás miatt.

A kérdésre a válasz a 289/2009. (XII. 18.) Korm. rendeletben található, amely: A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet módosítása címet viseli, és a vonatkozó része így szól:

28. § (2) Az R. 1. számú függelék II. fejezet r) és r/1) pontja helyébe a következő rendelkezés lép (A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak):

  • r) Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.
  • r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

A segédmotoros kerékpárról szóló részben található még két fogalom, ami magyarázatot igényel az L1e és az L2e kategória (az L6e kategóriára nem térnék ki), amelyeket az Az Európai Parlament és a Tanács 2002/24/EK irányelve (2002. március 18.): A motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok típusjóváhagyásáról és a 92/61/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről című dokumentuma tartalmaz.

1.fejezet, 1.cikk, 2.a bekezdése: A segédmotoros kerékpárok (robogók), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpárok (L1e kategória) vagy háromkerekű segédmotoros kerékpárok (L2e kategória),amelyek legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h, és az alábbi jellemzőkkel rendelkeznek:


  • i. kétkerekű típusnál a motor:

hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a belsőégésű motorok esetében,

vagy folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében;


  • ii. háromkerekű típusnál a motor:

hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél a külső gyújtású (OTTO) motorok esetében,


legnagyobb hasznos teljesítménye nem több 4 kW-nál egyéb belsőégésű motorok esetében,

vagy folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motorok esetében.A fentiek alapján, akkor nevezhetjük kerékpárnak a járművünket, ha van rajta pedál, amivel hajthatjuk azt, és a villanymotor teljesítménye kisebb, mint 300W. A robogókra hasonlító villanybringák, amelyekre alapból nem szerelik fel a hajtókarokat és a pedálokat, nem hajthatók emberi erővel. Így, ha egy ilyennel igazoltat a rendőr, akkor jogosan kérheti a jogosítványodat, mivel járművünk emberi erővel nem hajtható, tehát nem esik bele a KRESZ kerékpár fogalom meghatározásába. Szóval ezzel jó lesz vigyázni, ha valaki ilyen vásárlásán töri a fejét.